מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

גמילה מעישון

מנהלי קהילה

ד
ד"ר יעל בר-זאב
רופאה, מומחית בבריאות הציבור, עם מיקוד בתחום קידום בריאות ורפואה מונעת.  אני יועצת לגמילה מעישון, ויו"ר החברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון בהסתדרות הרפואית בישראל. במרץ 2019 סיימתי דוקטורט מאוניברסיטת ניו-קאסל באוסטרליה שהתמקד בשיפור הטיפול לגמילה מעישון שניתן לנשים הרות אבוריגיניות מעשנות. עם חזרתי לארץ השתלבתי כחוקרת ומרצה בכירה בבית הספר לבריאות הציבור, הפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית
נילי בראון
נילי בראון
מטפלת בהתמכרויות, יועצת ומנחת קבוצות מוסמכת לגמילה מעישון, מדריכה במיומנויות הראיון המוטיבציוני. עובדת במוקד הלאומי הטלפוני לגמילה מעישון של משרד הבריאות. בעלת תואר ראשון בלימודי התמכרות (BSc Addiction Studies) מאוניברסיטת לידס באנגליה. 

מובילי קהילה

מוג'ו
מוג'ו
מאובחן עם טרשת נפוצה אבל הוחלט ביני לביני לא לתת לזה להשפיע עלי. התחלתי לרוץ, הפסקתי לעשן (דבר שמתגלה כאתגר לא קטן) ובוחר בחיים. 
Yael Ya
Yael Ya
שלום, שמי יעל, ואחד הדברים שאני הכי גאה בהם בחיי הוא שהפסקתי לעשן לפני 8 שנים עישנתי קופסה וחצי ליום, עישנתי הרבה מעבר למה שבכלל רציתי ואפשר בהחלט לומר שהעישון השתלט לי על החיים- על הארנק, על מע' העצבים, על האישיות, ולמרבה הצער גם הרס בגופי מספר חלקות טובות לאחר מהפך בכל צורת החשיבה שלי- יום אחד הצלחתי לנתק את השלשלאות ולצאת לחופשי - וואוו- זה התגלה לי כדבר הכי טוב שאי פעם עשיתי עבור עצמי, ואני עדיין נהנית מהתגמולים הרבים של היותי לא מעשנת וחייבת לזה תחושת שפע, בריאות ושגשוג אז כן, יש כזה דבר להפסיק לעשן בהצלחה, מוזמנים להצטרף אליי. זה תענוג אמיתי :-)
כמוניגמילה מעישוןחדשותמחקר: עדיף להפסיק לעשן בבת אחת ולא בהדרגה

מחקר: עדיף להפסיק לעשן בבת אחת ולא בהדרגה

חוקרים השוו גמילה מעישון בבת אחת לירידה הדרגתית בכמות הסיגריות ומצאו כי שיעורי ההצלחה בדרך הראשונה גבוהים ב-25%


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

מעשנים רבים שמבקשים להיגמל מעדיפים להיגמל מהסיגריות בהדרגה, כאשר הם מצמצמים בכמות הסיגריות שהם מעשנים במשך הזמן. עם זאת, מחקר בריטי חדש שערכו חוקרים מאוניברסיטת אוקספורד מראה כי הסיכויים של נגמלים להצליח בטווח הרחוק עולים משמעותית אם הם נפרדים מהסיגריות בבת אחת, שיטה המכונה בלעז "cold turkey".

 

המחקר, שפורסם היום (ג') בכתב העת Annals of Internal Medicine, נערך בקרב 697 מבוגרים מעשנים.

 

החוקרים בדקו מהי אסטרטגית הגמילה המועדפת על המעשנים, ומצאו כי מחציתם העדיפו להיגמל בהדרגה, שליש העדיפו להיגמל בבת אחת וליתר לא הייתה העדפה לאסטרטגיית גמילה. לאחר מכן הם חילקו את המעשנים לשתי קבוצות גמילה, באופן רנדומלי, ללא התחשבות בהעדפות שלהם.

 

בקבוצה אחת המשתתפים בחרו תאריך לגמילה והפסיקו לעשן כשהגיע היום (גמילה בבת אחת) ובקבוצה השנייה המשתתפים בחרו תאריך גמילה וצמצמו את כמות הסיגריות שעישנו ב-75% במשך השבועיים שקדמו לו (גמילה בהדרגה).

 

מלבד אסטרטגית הניתוק מהסיגריות, המשתתפים בשתי הקבוצות קיבלו טיפול זהה: תמיכה התנהגותית מאחיות ושימוש בתחליפי ניקוטין לפני ואחרי תאריך הגמילה.

 

באמצעות בדיקות כימיות, החוקרים בחנו כמה מהמשתתפים עדיין נמנעו מעישון 4 שבועות ו-6 חודשים לאחר תאריך הגמילה. הם מצאו כי לאחר ארבעה שבועות, 39% מהמשתתפים בקבוצת הגמילה בהדרגה עדיין נמנעו מעישון, בהשוואה ל-49% מאלה שנגמלו בבת אחת. לאחר חצי שנה, 15.5% מהמשתתפים בקבוצת הגמילה בהדרגה היו נקיים מעישון, בהשוואה ל-22% מאלו שנגמלו בבת אחת.

 

החוקרים חישבו כי סיכויי ההצלחה גבוהים ב-25% במעשנים שנגמלים בבת אחת, וזאת בלי קשר להעדפה שלהם לגבי אסטרטגית הניתוק מהסיגריות. 

 

יש לציין כי בסקירת Cochrane (גוף עצמאי מוסמך שעורך מחקרי ענק בתחום הבריאות באמצעות סקירת מחקרים רבים) שפורסמה בשנת 2012, לא נמצא הבדל משמעותי בשיעורי ההצלחה בין נבדקים שהפסיקו לעשן בבת אחת לבין נבדקים שירדו בכמות הסיגריות בהדרגה. ניתוח הנתונים כלל עשרה מחקרים מבוקרים בהם השתתפו יחד 3,760 מעשנים. 

 

"באופן עקרוני, הגישה היום היא שהמטופל בוחר את השיטה המועדפת עליו", מסבירה ד"ר יעל בר-זאב, רופאת בריאות הציבור ויועצת לגמילה מעישון, המנהלת את תחום גמילה מעישון באתר כמוני. "בסדנאות הגמילה של קופות החולים יש תאריך סיום מוגדר - ולרוב שבוע מוגדר - שבו כל חברי הקבוצה מתבקשים להפסיק לעשן. אבל הנגמלים יכולים לבחור לרדת בהדרגה עד לתאריך זה אם הם רוצים".

 

גמילה מעישון: כך תעלו את סיכויי ההצלחה

 

"שיעור האנשים שמפסיקים לעשן ונשארים לא-מעשנים אחרי שנה עומד על 3%-5% בקרב אלה שנגמלים לבד, ללא שום עזרה מקצועית או תרופתית. למרות זאת, 80%-90% מהאנשים שמפסיקים לעשן עושים זאת לבד", אומרת ד"ר בר-זאב. 

 

ד"ר בר-זאב מסבירה כי ההתמכרות לסיגריה כוללת בתוכה שני מרכיבים: התמכרות פיזיולוגית לניקוטין והתמכרות פסיכולוגית-התנהגותית לסיגריה עצמה. לפיכך הטיפול בהתמכרות מורכב אף הוא בצורתו האופטימלית מטיפול תרופתי (שעוזר להתמודדות עם המרכיב הפיזיולוגי בהתמכרות) ומייעוץ קוגנטיבי-התנהגותי (שעוזר להתמודד עם המרכיב הפסיכולוגי-התנהגותי).

 

במסגרת סל שירותי הבריאות בישראל מציעות קופות החולים תוכניות גמילה המשלבות סדנאות וטיפול תרופתי. "יעילותה של גמילה באמצעות תרופות וסדנה גבוהה יחסית - ומוערכת לפי מחקרים בכ-35-50 אחוזי הצלחה כעבור שנה. שיטה זו נחשבת לשיטה היעילה ביותר הקיימת כיום שהינה מבוססת מחקרית" אומרת בר-זאב.

 

 

Ann Intern Med. Published online 15 March 2016 doi:10.7326/M14-2805