מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מחקר: סטטינים עשויים להגביר סיכון לקטרקט
מחקר מצא שתרופות להפחתת כולסטרול קשורות לסיכון מוגבר לקטרקט. החוקרים: התועלת עולה על הסיכון
הסיכון לפתח קטרקט - עכירות של עדשות העיניים - עשוי להיות קשור לשימוש בתרופות להפחתת כולסטרול ממשפחת הסטטינים. כך מצאו חוקרים מאוניברסיטת University of British Columbia בקנדה.
המחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת Canadian Journal of Cardiology לא מוכיח כי התרופות גורמות לפגיעה בעיניים, אך הוא מצא כי לאנשים שנטלו סטטינים כמו ליפיטור, קרסטור וזוקור במשך יותר משנה היה סיכון גבוה ב-7%-27% להתפתחות של קטרקט המצריך ניתוח, בהשוואה לאנשים שלא נטלו סטטינים.
המחקר התבסס על נתונים של יותר מ-200,000 מבוגרים עם קטרקט ויותר מ-1.1 מיליון מבוגרים ללא קטרקט. הנתונים נלקחו משני בסיסי נתונים – האחד קנדי והשני אמריקאי.
לאחר שנלקחו בחשבון גורמים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות, ניתוח הנתונים חשף כי בבסיס הנתונים האמריקאי שימוש בסטטינים במשך לפחות שנה נקשר לעליה של 7% בסיכון לצורך בניתוח קטרקט ובבסיס הנתונים הקנדי שימוש בסטטינים נקשר לסיכון גבוה ב-27% לניתוח לטיפול בעכירות של העדשות.
מעניין לציין שגם מחקר שפורסם בשנה שעברה בכתב העת JAMA Ophthalmology מצא כי שימוש בסטטינים קשור לסיכון מוגבר ב-27% לקטרקט באנשים ללא מצבי בריאות ידועים אחרים. זאת לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון גורמים כגון גיל, מין, משקל, נטילת תרופות ושימוש בשירותי בריאות.
"התועלת עולה על הסיכון"
זוהי כנראה לא המילה האחרונה על סטטינים והסיכון לקטרקט. מחקרים קודמים בחנו את הנושא והגיעו לתוצאות סותרות. בעוד שחלקם מצאו כי נטילת סטטינים העלתה את הסיכון להתפתחות של קטרקט, אחרים מצאו כי התרופה מפחיתה את הסיכון.
שני המחקרים שתוארו - למרות גודלם ולמרות שלקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להתערב - הם מחקרים תצפיתיים וככאלה הם לא יכולים להוכיח קשר של סיבה-תוצאה.
גם אם הממצאים יאוששו במחקרים נוספים, אין המלצה להפסיק ליטול סטטינים. החוקרים מבהירים כי הסיכון לקטרקט חסר משמעות בהשוואה להטבות של התרופות במניעת מחלות לב וכלי דם. צריך לזכור שסטטינים מפחיתים באופן משמעותי את הסיכון למחלות לב וכלי דם, ובניגוד להתקף לב או שבץ, קטרקט אינו קטלני ומהווה בעיה הניתנת לטיפול. בכל מקרה צריך לחשוב, יחד עם הרופא, על התועלת האפשרית מול הנזקים האפשריים הכרוכים בשימוש בתרופות.
בינתיים, התקווה היא שהמחקרים יספקו מוטיבציה לאנשים לנסות להפחית את רמות הכולסטרול שלהם ככל שניתן באמצעים טבעיים כמו תזונה בריאה.
Canadian Journal of Cardiology - Volume 30, Issue 12, December 2014
eitan
eitan
אניצי אחרי שמונה שנים שלוקח סטטינים עשיתי נתוח קטרקס בשתי העינים
עכו יש לי לויקמיה גם זה מהכדורים האלה בטח