מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותמחקר: נשים עם טרשת נפוצה יכולות לעבור טיפולי פוריות ללא חשש

מחקר: נשים עם טרשת נפוצה יכולות לעבור טיפולי פוריות ללא חשש

חוקרים מצאו כי טיפולי פוריות אינם מעלים את הסיכון להתקפים של טרשת נפוצה. מה ההשפעות של הטיפול התרופתי למחלה?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

טרשת נפוצה אינה פוגעת בפוריות, אך גם בקרב נשים עם טרשת נפוצה יש הנדרשות לטיפולי פוריות. מחקרים קטנים בודדים שנערכו בעבר העלו חשש כי קיים סיכון להחמרה במחלה לאחר טיפולי פוריות, במיוחד אם הם לא הסתיימו בהריון ובשל שימוש באגוניסטים להורמון משחרר גונדוטרופין (GnRH), אך מדגמים חדשים וגדולים יותר לא מצאו סיכון מוגבר להתקף בעקבות טיפולי פוריות, כשההסברים האפשריים לכך קשורים הן לשינויים בפרוטוקול טיפולי פוריות והן להתפתחויות בטיפול התרופתי לטרשת נפוצה.

 

כעת מתפרסם מחקר חדש ומרגיע, לפיו נראה שנשים עם טרשת נפוצה יכולות כיום לעבור טיפולי פוריות ללא חשש. במחקר, שממצאיו פורסמו בכתב העת הרשמי של האקדמיה האמריקאית לנוירולוגיה Neurology Neuroimmunology & Neuroinflammation נמצא כי הסיכון של נשים להתקף של טרשת נפוצה דומה לפני טיפולי פוריות ולאחריהם, וכן נמצא קשר בין השימוש בתרופות לטרשת נפוצה להגנה מפני התקפים במהלך ולאחר הטיפולים.

 

המחקר החדש נערך בקרב 65 נשים בגיל 37 בממוצע, שעברו לפחות מחזור אחד של טיפולי פוריות. 56 מהנשים אובחנו עם טרשת נפוצה התקפית הפוגתית ו-9 האחרות סבלו מהתקף קליני בודד – אירוע נוירולוגי ראשון. סך הכל הנבדקות עברו 124 מחזורים של טיפולי פוריות, לרבות הפריה חוץ גופית ותרופות מעוררות ביוץ.

 

החוקרים עברו על תיקים רפואיים כדי לבחון כמה התקפים היו לנשים בשנה שלפני טיפולי הפוריות וגם שלושה חודשים אחרי כל מחזור טיפולי. 43% מהנשים קיבלו תרופות משנות מהלך המחלה (DMTs, Disease Modifying Therapies) במהלך הטיפולים ורוב הנשים טופלו בתרופות למחלה בשנה שקדמה לטיפולי הפוריות.

 

לא מסוכן כפי שחשבנו בעבר 

 

החוקרים לא מצאו עלייה בהתקפים לאחר טיפולי פוריות, וכך גם כשהם בחנו סוגים מסוימים של טיפולי פוריות לרבות הפריה חוץ גופית, הקפאת ביציות לשימור פוריות, העברת עוברים מביצית תורמת והזרעה תוך רחמית. עוד מצאו החוקרים בניגוד למחקרים קודמים, שגם במקרה של טיפולי פוריות שלא הובילו להריון - הסיכון להתקף לא עלה.

 

אף אחת מהנשים שטופלו בתרופות לטרשת נפוצה במהלך טיפולי הפוריות לא חוותה התקפים בשלושת החודשים שלאחר הטיפול, והחוקרים הסיקו כי טיפול בתרופות לטרשת נפוצה במהלך טיפולי הפוריות נקשר לסיכון מופחת להתקפים בעקבות הטיפולים.

 

״טיפולי פוריות לאנשים עם טרשת נפוצה אינם מסוכנים כפי שחשבנו בעבר״ צוטטה בהודעה לעיתונות החוקרת ד״ר אדית גרהאם מאוניברסיטת נורת'ווסטרן. ״לא ראינו התקפים רבים במדגם שלנו, סביר להניח שבשל העובדה שרוב המטופלות טופלו באמצעות תרופות משנות מהלך מחלה בשנה הקודמת״.

 

יש לציין כי כיום קיים מגוון גדול של טיפולים לטרשת נפוצה ואלו שונים זה מזה בהשפעתם על העובר בהריון. לפני התאמת טיפול תרופתי למחלה, חשוב לשוחח עם הנוירולוג המטפל על התוכנית העתידיות למשפחה ולבנות תוכנית טיפול המותאמת למצב. בין היתר, ישנן תרופות מסוכנות לעובר שיש להפסיק ליטול חודשים ואפילו שנים לפני כניסה להריון, יש תרופות ותיקות שנמצא במחקרים שנראה כי הן בטוחות לנטילה לפני הריון ואף בתחילתו ויש אפילו טיפול שפועל לתקופות ארוכות ללא צורך במתן נוסף של התרופה ויכול לאפשר הגנה ארוכת טווח במהלך טיפולי פוריות והריון, ללא חשש לחשיפה של העובר לתרופות במהלך ההריון או חשיפה של התינוק היונק לתרופות בחלב האם.

 

עוד על פוריות, הריון ולידה עם טרשת נפוצה

 

Neurology Neuroimmunology & Neuroinflammation. doi.org/10.1212/NXI.0000000000200106.