מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קשב וריכוז

מנהלי קהילה

דר' טמיר אפשטיין
דר' טמיר אפשטיין
פסיכיאטר, מנהל מרפאת פוקוס. המרפאה להפרעות קשב במבוגרים, המרכז הרפואי ע\\\"ש שיבא, תל השומר.
ד
ד"ר נעמי וורמברנד
שמי נעמי. מזה תריסר שנים אני עוסקת בסיוע לנוער ומבוגרים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כדי להכשיר את עצמי למשימה זו,  למדתי חינוך ופסיכולוגיה בתואר ראשון, ויעוץ חינוכי וחינוך מיוחד בתאר שני ושלישי. כמו כן, אני מאבחנת דידקטית, מאמנת אישית להפרעות קשב, מנחת קבוצות. במשך שנים הייתי מרצה בחינוך מיוחד ופסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה, מכללת בית ברל ומכללת סמינר הקיבוצים. מעבר להיבט האקדמי, אני עוסקת ביזום והקמה של מסגרות מגוונות שפועלות לטובת האוכלוסיה של בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כך הקמתי, לפני כ- 12 שנה, את מרכז מהו"ת (מרכז התעצמות ותובנה)  במכללת סמינר הקיבוצים עבור הסטודנטים עם הלקויות. מאז הוקמו 26 מרכזי מהו"ת ברחבי הארץ עבור תלמידים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב במערכת החינוך העל יסודי. המרכזים מנוהלים כרשת ושייכים מבחינה מקצועית למרכז "דרך מהות" של מכללת סמינר הקיבוצים, שאותו אני מנהלת. לפני כשנה הוקם מרכז מהו"ת בכלא מעשיהו עבור אסירים עם לקויות למידה והפרעות קשב. אנו מטפלים גם במובטלים כרוניים  על רקע לקותם, כדי להחזירם לעולם התעסוקה, בשיתוף עם עמותת בעצמי. בנוסף, אנו מנהלים מערך השתלמויות מסועף בחדרי מורים ובקרב מטפלים והורים.   
יפעת אלנקרי
יפעת אלנקרי
נעים מאוד, שמי יפעת אלנקרי דיאטנית קלינית בעלת תואר בתזונה B.SC מטעם אוניברסיטת אריאל ובעלת תואר B.A במדעי ההתנהגות. נשואה ואמא לארבעה. עובדת נכון להיום כדיאטנית כללית וילדים בקופ"ח לאומית, מקבלת בקליניקה פרטית בגינות שומרון אכילה רגשית והפרעות אכילה על כל גווניהן. בנוסף מתרגלת באוניברסיטת אריאל בחוג למדעי התזונה ודיאטנית בפרוייקט אורח חיים בריא מטעם משרד החינוך.
כמוניקשב וריכוזחדשותמחקר: לילדים של אבות מבוגרים סיכון מוגבר ל-ADHD

מחקר: לילדים של אבות מבוגרים סיכון מוגבר ל-ADHD

חוקרים מצאו כי לילדים שנולדו לאבות בגיל 45 או יותר עשוי להיות סיכון מוגבר למגוון בעיות פסיכיאטריות


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

מחקר חדש מוסיף על העדויות לפיהן גם לגברים קיים "שעון ביולוגי" מסוים. חוקרים מאוניברסיטת אינדיאנה מצאו כי לילדים שנולדו לאבות מבוגרים עשוי להיות סיכון גבוה יותר משמעותית למגוון בעיות פסיכיאטריות וקשיים אקדמיים, בהשוואה לילדים שנולדו לאבות צעירים יותר.

 

החוקרים מסבירים שמחקרים קודמים העלו את האפשרות שגיל מבוגר יותר של האב קשור למוטציות גנטיות במהלך ההתפתחות של הזרע, העלולות לגרום לסיכון מוגבר לבעיות פסיכיאטריות ואקדמיות אצל הילד.

 

המחקר הנוכחי, שממצאיו פורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry, נערך בקרב 2.6 מיליון אנשים שנולדו בשוודיה בין 1973 ל-2001. החוקרים ביקשו להעריך את הסיכון לבעיות פסיכיאטריות ובעיות אקדמיות בקרב ילדים שנולדו לאבות מבוגרים באמצעות שימוש בהשוואות בין אחים ובני דודים.

 

הם מצאו כי אחים שנולדו לאבות שהיו בני 45 או יותר היו בעלי סיכון גבוה יותר פי כמעט 3.5 לאוטיזם, פי יותר מ-13 להפרעות קשב וריכוז עם רכיב היפראקטיבי (ADHD), פי 2 לפסיכוזה, פי כמעט 25 להפרעה ביפולרית, פי כמעט 3 לניסיונות התאבדות ופי 2.5 לשימוש בסמים, בהשוואה לאחים שנולדו לאבות שהיו בני 20-24. כמו כן, היה להם סיכון גבוה יותר ב-59% להיכשל כיתה.

 

הקשר בין גיל מבוגר של האב לסיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות אצל הילד, נותר גם לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון משתנים רבים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות כמו מצב סוציו-אקונומי וגיל האם. למרות זאת, המחקר לא יכול להוכיח קשר של סיבה תוצאה בין גיל האב להפרעות הפסיכיאטריות בילד.

 

חשוב להבין שאין משמעות הממצאים שכל הצאצאים לאבות מבוגרים יסבלו מבעיות פסיכיאטריות או חינוכיות – גם אם קיים סיכון מוגבר, הסיכון האבסולוטי שילד מסוים יפתח הפרעה פסיכיאטרית עדיין אינו גבוה. עם זאת, המחקר מוסיף לעדויות המראות כי עשויה להיות משמעות לדחיית האבהות לגיל מאוחר.

 

 

JAMA Psychiatry. Published online February 26, 2014