אוסטאופורוזיס
מנהלי קהילה
מחקר: חלב לא מגן מפני שברים
חוקרים מצאו שצריכת חלב לא קשורה לסיכון מופחת לשברים. באנשים ששתו המון חלב אף נצפה סיכון מוגבר למוות
האם חלב באמת בריא לעצמות? למרות שחלב מהווה מקור לסידן וויטמין D, מחקרים שבחנו אם צריכת חלב מובילה להיווצרות עצמות חזקות יותר והפחתה בסיכון לשברים הגיעו לתוצאות סותרות.
כעת מתפרסם מחקר חדש שמצא כי שתיית חלב לא מפחיתה את הסיכון לשברים בקרב מבוגרים ואף עשויה להיות קשורה לסיכון מוגבר למוות.
המחקר, שממצאיו פורסמו בכתב העת היוקרתי British Medical Journal, נערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת אופסלה בקרב 61,433 נשים שבתחילת המחקר היו בגילאי 39-74 ו-45,339 גברים בגילאי 45-79 משוודיה.
הנבדקים השלימו שאלונים שונים בהם שאלוני אורח חיים ושאלוני תזונה מפורטים שבחנו את הצריכה בשנה באחרונה של 96 מזונות נפוצים בהם חלב, יוגורט וגבינה. החוקרים עקבו אחר שברים ותמותה בקרב הנבדקים באמצעות הרישומים הלאומיים. הגברים מילאו את השאלונים רק בתחילת המעקב, בעוד שהנשים מילאו את השאלונים שוב מספר שנים לאחר תחילת המעקב.
הנשים היו במעקב במשך 20 שנים בממוצע, במהלכן 15,541 מתו ו-17,252 סבלו משברים, מתוכם 4,259 היו שברים בירך. הגברים היו במעקב במשך 11 שנים בממוצע, במהלכן 10,112 מתו ו-5,066 סבלו משברים, מתוכם 1,166 היו שברים בירך.
לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון גורמים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות כמו גובה, משקל, מנהגי אורח חיים, רמת השכלה ומצב משפחתי, גם בקרב הנשים וגם בקרב הגברים לא נצפה סיכון מופחת לשברים בכלל או לשברים בעצם הירך בפרט עם צריכה גדולה יותר של חלב.
יתרה מכך, לנשים ששתו יותר מ-3 כוסות חלב ביום (כ-680 מ"ל) היה אף סיכון מוגבר ב-16% לשברים בכלל, ב-60% לשברים בעצם הירך וגם סיכון מוגבר ב-93% למוות, בהשוואה לנשים ששתו פחות מכוס אחת ליום (60 מ"ל).
גם לגברים היה סיכון מוגבר למוות בקרב אלה שצרכו כמויות גדולות מאוד של חלב, אך הקשר היה פחות משמעותי מהקשר שנצפה בין שתיית חלב לתמותה בנשים – בהשוואה לגברים ששתו פחות מכוס חלב ביום, לגברים ששתו 3 כוסות חלב או יותר ביום היה סיכון גבוה ב-10% למוות.
עוד מצאו החוקרים קשר בין צריכת חלב לסמנים ביולוגיים בדם ובשתן של דחק חמצוני ודלקתיות – הקשורים לסיכון מוגבר לשברים ולבעיות בריאות נוספות.
לעומת זאת, צריכת כמויות גדולות של מוצרי חלב מותססים עם תכולת לקטוז (סוג של סוכר) נמוכה כמו יוגורט וגבינה נקשרה לשיעורי תמותה נמוכים יותר וסיכון מופחת לשברים, במיוחד בקרב נשים.
צריכת כמויות גדולות של מוצרי חלב מותססים כמו יוגורט נקשרה לשיעורי תמותה נמוכים וסיכון מופחת לשברים (צילום: Shutterstock)
החוקרים הסיקו כי צריכת כמויות גדולות של חלב בנשים וגברים אינה מלווה בסיכון מופחת לשברים ואף עשויה להיות קשורה לסיכון מוגבר למוות. לדבריהם, ייתכן שהסיבה לכך היא תכולת הלקטוז שבחלב, שבמחקרים בחיות מעבדה נקשר להגברת דחק חמצוני ודלקתיות כרונית. עם זאת, מחקרם לא מוכיח כי הלקטוז הוא הגורם הישיר לקשר. החוקרים מוסיפים כי ממצאיהם מעמידים בספק את תקפותן של ההמלצות לצריכת כמויות גדולות של חלב למניעת שברים.
האם חלב הורג?
המחקר הוא מחקר תצפיתי ומטבעו מחקר שכזה לא יכול להוכיח קשר של סיבה-תוצאה. לא ניתן לומר שצריכת החלב היא זו שהובילה לסיכון המוגבר למוות מאחר וגורמים אחרים שהחוקרים לא לקחו בחשבון היו עשויים להתערב ולהשפיע על התוצאות. כך לדוגמה, ייתכן שלאנשים ששותים המון חלב יש מאפיינים אחרים המעמידים אותם בסיכון מוגבר למוות. מאותה סיבה המחקר לא מהווה צידוק לשינוי ההמלצות לצריכת חלב לחיזוק העצמות.
גם החוקרים קוראים לפרש את הממצאים בזהירות ומבהירים שיש צורך במחקרים נוספים לפני שניתן יהיה להגיע למסקנות מוצקות המצדיקות שינוי בהמלצות התזונתיות.
BMJ 2014 - Published 28 October 2014