מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
שרון לוטן פסיכולוגית
שרון לוטן פסיכולוגית
פסיכולוגית רפואית מומחית. בעלת ניסיון רב בעבודה עם מבוגרים המתמודדים עם השמנה, לפני ואחרי ניתוח בריאטרי, במסגרת טיפול פרטני או קבוצתי. בנוסף מטפלת במבוגרים ובני נוער המתמודדים עם מצבים רפואיים שונים במטרה לקדם את בריאותם הגופנית ורווחתם הנפשית. עובדת במסגרת ציבורית ובקליניקה פרטית.
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
ד
ד"ר פזית שקד רוקחת קלינית מומחית
שלום. אני ד"ר פזית שקד, רוקחת קליניתמובילה ופורצת דרך בישראל, היחידה בעלת תעודה מארה"ב של מומחית בטיפול תרופתי בקהילה. מאחוריי 23 שנות ניסיון שבהן הבאתי אלפי מטופלים בארה"ב ובישראל לאיזון תרופתי ובריאותי. צמצום תרופות מיותרות, איזון מחלות דרך תזונה ומניעת תופעות לוואי מתרופות הם נר לרגליי. במהלך שנות עבודתי התמקצעתי בנושא הטיפול בסוכרת וכיום אני משלבת הדרכה וליווי תזונתי יחד עם טיוב הטיפול בתרופות. בעבודה שלי משולבים יחס אישי חם, עוטף ומתחשב למטופלים ומקצוענות בתפירת הטיפול התרופתי היעיל והבטוח ביותר תוך השגת שיתוף פעולה מיטבי של הרופאים איתם אני מתקשרת באופן אישי לגבי כל מטופל/ת. לאחר תואר ראשון ברוקחות באוניברסיטה העברית השלמתי תואר ד"ר ברוקחות קלינית באוניברסיטת דוקיין בפיטסבורג, פנסילבניה בארה"ב, סטאג' בבית חולים Albert Einstein Medical Center בפילדלפיה, פנסילבניה. שימשתי 8 שנים כמנהלת שירותי רוקחות קלינית בבית חולים St. Mary Medical Cente בפרברי פילדלפיה , 13 שנים כרוקחת קלינית ב"שרותי בריאות כללית" ומזה 12 שנים נותנת שירות פרטי בלבד במסגרת הקליניקות בתל אביב וחדרה
בתאל בר
בתאל בר
היי. שמי בתאל וזה האני מאמין שלי: אורח חיים בריא משלב ליווי מקצועי ואישי יחד עם תמיכה רגשית ומותאמת לנפש לאדם. מעל 10 שנים של עשייה מספקת כאחות כירורגית בבית חולים שעדיין נמשכת, ראיתי לא מעט מטופלים שנזקקו בדיוק לזה. אז החלטתי לתת להם את זה במסגרת בקליניקה שלי בה אני מלווה מטופלים סוכרתיים במקצועיות ורגישות מרבית, לשינוי המיוחל שלהם. במקביל, אני מתמחה במכון אדלר בלימודי קוצ'ינג בשאיפה לתת ערך מוסף למטופלים שלי כמאמנת אישית לאורח חיים בריא. מזמינה אתכם לעקוב אחריי ולהתייעץ בכל נושא שיעלה ובראש וראשונה, מאחלת לכולנו הגשמה עצמית ובריאות איתנה! שלכם, בתאל
כמוניסוכרת סוג-2חדשותחלון ההזדמנויות לריפוי סוכרת: שלוש שנים מהאבחנה

חלון ההזדמנויות לריפוי סוכרת: שלוש שנים מהאבחנה

חוקרים מצאו כי לאנשים עם סוכרת סוג 2 שמותאמת להם דיאטה בסמוך לאבחנה יש סיכוי להירפא מהמחלה. מהמחקר עולה שהנזק לתאי הגוף שאחראים לייצור אינסולין נהיה בלתי הפיך תוך שלוש שנים


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

סוכרת סוג 2 היא מחלה כרונית המאופיינת ברמות סוכר גבוהות בדם ומהווה את הסוג הנפוץ ביותר של סוכרת. בהבדל מסוכרת סוג 1 שמקורה במנגנון אוטואימוני, כשהמערכת החיסונית תוקפת מסיבה לא ברורה את תאי בטא בלבלב שמייצרים את הורמון האינסולין – זה המווסת את רמות הסוכר, סוכרת סוג 2 מתפתחת כשרמות הסוכר בדם עולות בהדרגה, ותאי הבטא בלבלב מתאמצים לייצר אינסולין נוסף עד לקריסתם המדורגת - אז מפסיק הגוף לייצר אינסולין והמחלה הופכת מסמויה לגלויה.

 

ברפואה ובמדע סוכרת סוג 2 נתפסת כמחלה פרוגרסיבית שמתקדמת עם הזמן עד לחוסר מוחלט ביכולת לייצר אינסולין והצורך לעבור מתרופות להזרקת אינסולין יומיומית. עם זאת, בשנים האחרונות הוכח ניתן לשנות את מהלך המחלה ולהוביל לשינוי כיוון ובמצבים שונים אפילו לריפוי סוכרת. כך, למשל, נמצא כי לאנשים עם סוכרת סוג 2 שעוברים ניתוחי קיצור קיבה על רקע השמנת יתר חולנית יש סיכויים גבוהים להירפא מהמחלה. כמו כן, מחקרים חדשים העלו כי גם בקרב אנשים עם עודף משקל קל עד מתון או השמנת יתר שאינה חמורה במיוחד – שינוי תזונתי שבמרכזו הורדה קלה במשקל עשוי להוביל לשיפור דרמטי עד כדי ריפוי מסוכרת, לעתים עד כדי הפסקת הצורך בנטילת תרופות.

 

עתה נמצא במחקר חדש מבריטניה כי לאנשים עם סוכרת סוג 2 מומלץ ליזום הורדה במשקל בסמוך לאבחון המחלה, זאת מאחר ובחלוף שלוש שנים עשוי חלון הזמנים שמאפשר ריפוי מהמחלה לפוג, והשינויים שעברו תאי הבטא כבר בלתי הפיכים.

 

חלון זמנים צר

 

המחקר החדש שביצעו חוקרים מאוניברסיטאות ניוקאסל וגלאזגו הוא למעשה ניתוח נוסף של ממצאי מחקר DiRECT, מחקר בריטי נרחב שכלל מעקב אחר 298 סוכרתיים בגילי 20 עד 65. במחקר הנוכחי נטלו חלק סוכרתיים שאובחנו לפני שש שנים.

 

במסגרת המחקר המקורי סווגו הנבדקים באופן אקראי לשתי קבוצות – לנבדקים בקבוצת המחקר הותאמה למשך שלושה עד חמישה חודשים דיאטה דלת קלוריות להפחתה במשקל שהייתה מבוססת על משקאות ייעודיים עם יעד של צריכת 810 קלוריות ליום, ולצדה נבדקים שנכללו בקבוצת ביקורת להם הותאם טיפול תרופתי בהתאם להנחיות הרפואיות המקובלותבתום שנת מעקב, 46% מהנבדקים בקבוצת המחקר נרפאו מסוכרת סוג 2, בהשוואה ל-4% בלבד בקבוצת הביקורת.

 

 

במחקר הנוכחי נותחו באופן מעמיק נתוני 58 נבדקים מקבוצת המחקר שהותאמה להם הדיאטה דלת הקלוריות: 40 נבדקים הגיבו לדיאטה בירידת ערכי הסוכר בדם והגעה לערכי מטרה של המוגלובין מסוכרר (HbA1C) של עד 6.5%, עד שהוגדרו כמי שנרפאו מסוכרת, ואלו הוגדרו כ'קבוצת המגיבים'. ולצדם 18 נבדקים שנותרו עם בדיקות המוגלובין מסוכרר בטווח המעיד על המשך קיומה של מחלת הסוכרת, ואלו כונו 'קבוצת הלא מגיבים'.

 

כשבוצע ניתוח למאפייני נבדקים בשתי הקבוצות, התפלאו החוקרים להיווכח כי אין הבדלים מובהקים בין הקבוצות, לא בגיל (53 בממוצע בשתי הקבוצות), לא בפיזור המינים (יחס דומה של כ-50% נשים בשתי הקבוצות) ולא במשקל (100.6 עד 102.1 ק"ג בממוצע בשתי הקבוצות). כמו כן, לנבדקים בשתי הקבוצות היה דפוס דומה של ירידה ברמות השומן בכבד ובלבלב כתוצאה מהדיאטה.

 

ההבדל המובהק היחיד שזוהה היה משך המחלה מאז אבחונה: התברר כי בקבוצת המגיבים עמד משך הזמן מאבחון המחלה עד לתום ההתערבות על 2.7 שנים, ואילו בקבוצת הלא מגיבים נמנו 3.8 שנים. מכאן מסיקים החוקרים כי כפי הנראה קיים חלון זמנים צר של שלוש שנים להתערבות בהורדה במשקל שבאפשרותה לשנות את מהלך המחלה ולהוביל לריפוי מסוכרת סוג 2. הממצאים הוצגו בתחילת אוקטובר 2018 בכנס האיגוד האירופי לחקר הסוכרת (EASD) שנערך בברלין.

 

פוטנציאל משנה גורל

 

בראיון לתקשורת האמריקאית הבהיר החוקר הראשי פרופ' רוי טיילור כי "הממצאים מראים כי ככל שמישהו חי יותר עם סוכרת סוג 2, כך קטנים הסיכויים שתפקוד תאי בטא ישתפר. המסר הקליני ברור: הורדה במשקל יעילה ויש להציעה לכלל המטופלים עם סוכרת סוג 2, בעיקר בעת אבחון המחלה".

 

החוקרים הבהירו כי הנבדקים במחקר היו כולם ממוצא אירופי ובריטי, וייתכן שבקבוצות אתניות אחרות הממצאים עשויים להשתנות. כמו כן, המחקר בוצע בתום שנת מעקב אחת בלבד, ובימים אלה מורחבת הבדיקה לתקופת מעקב יותר ממושכת.

 

החוקרים מבהירים כי למחקר DiRECT ולניתוחים נוספים שאמורים להתבצע על ממצאיו יש פוטנציאל לשינוי גורלם של מיליוני אנשים עם סוכרת סוג 2, מאחר וזוהה בו פוטנציאל לריפוי מהמחלה על ידי התערבות תזונתית בלבד, באופן שמפסיק את התלות בתרופות לסוכרת.

 

נכון לשנת 2016, בישראל חיים 499,864 חולי סוכרת מאובחנים מעל גיל 20, לפי דו"ח מדדי האיכות של קופות החולים של המכון הלאומי לחקר שירותי בריאות ומדיניות בריאות ומשרד הבריאות. ההערכה על פי סקרי בריאות לאומיים של משרד הבריאות כי 7.6% עד 8.8% מהאוכלוסייה הבוגרת סובלים מסוכרת, ומספר החולים צפוי להאמיר ל-1.2 מיליון עד שנת 2030. כיום אין בארץ רישום מרכזי לחולי סוכרת סוג 2, אולם לפי הערכות המבוססות על נתונים מארה"ב, 39,900 ישראלים מעל גיל 20 מפתחים בכל שנה סוכרת סוג 2.

 

 

חנה-פאר
17/10/18 16:08

עדיין חבל שמרבית חולי הסוכרת יעדיפו תרופות ולא להתאמץ