מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותמחקר: זיהום אוויר מוביל להתקפים של טרשת נפוצה

מחקר: זיהום אוויר מוביל להתקפים של טרשת נפוצה

חוקרים ישראלים מצאו כי חשיפה לחלקיקי אוויר מזהמים, בין השאר בימים של אובך כבד – מעלה אצל מאובחנים בטרשת נפוצה את הסיכון להתקפים שמובילים לאשפוז. מה עשויה להיות הסיבה לכך?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

טרשת נפוצה היא מחלה כרונית דלקתית אוטואימונית מתקדמת (פרוגרסיבית) שתוקפת לרוב נשים בגילי 40-20, ומובילה לפגיעה במעטפת המיאלין בדרכי העצבים במוח ובחוט השדרה ולהתפתחות של תסמינים מגוונים, לרבות נמלולים, עקצוצים, עייפות, חולשה, הפרעות בראייה והפרעות בדרכי השתן ועד כדי שיתוק איברים שונים ונכות תפקודית. המחלה מהווה את אחד הגורמים המובילים לנכות בקרב צעירים במדינות המערב.

 

הגורמים לטרשת נפוצה טרם זוהו באופן מוחלט, וככל הנראה השיבוש בתפקוד המערכת החיסונית שמוביל להתפתחותה מתרחש תוך שילוב של גורמים גנטיים וסביבתיים. בין השאר נקשרו עד כה במחקרים בספרות הרפואית מעל למאה גנים שונים להתפתחות של טרשת נפוצה, וכמו כן גורמי סיכון סביבתיים שונים נקשרו להחמרת המחלה, לרבות זיהומים נגיפיים מסוגים שונים, חשיפה נמוכה לשמש ורמות נמוכות של ויטמין D בדם, עודף משקל, עישון סיגריות והורמונים.

 

עתה מדווחים חוקרים ישראלים שמצאו במדגם נרחב יחסית קשר סטטיסטי מובהק בין חשיפה למזהמים לבין עלייה בסיכון להתקפים שמלווים את החולים.

 

חלקיקים מזהמים, אוזון וחנקן דו-חמצני

 

החוקרים מהפקולטה למדעי הבריאות והמחלקה לגיאוגרפיה ופיתוח סביבתי באוניברסיטת בן גוריון והמכון לחקר בריאות הסביבה במרכז הרפואי סורוקה, בחנו את הקשר בין התקפים מתונים עד חמורים של טרשת נפוצה לבין חשיפות סביבתיות לזיהום אוויר ולתנאים קיצוניים במזג האוויר בקרב מאובחנים במחלה שמתגוררים בדרום הארץ.

 

כנקודת מוצא למחקר, החוקרים מציינים כי מתוך 5,000 המאובחנים בטרשת נפוצה בישראל, שיעורי המחלה גבוהים יותר בקרב יהודים בהשוואה לאוכלוסיות אחרות המתגוררות במזרח התיכון, מה שעשוי להצביע על גורם סיכון ייחודי להתפתחות המחלה באזור. טרשת נפוצה גם נקשרה בעבודות לדפוס עונתי אופייני, כאשר חולים רבים מדווחים על החמרה בשכיחות ההתקפים בחורף ובאביב.

 

במחקר נכללו 287 חולים מעל גיל 18 שאובחנו עם טרשת נפוצה בשנים 2000 עד 2017 ומבוטחים במחוז דרום של קופת חולים כללית, הגדולה במדינה. הנבדקים היו בגיל 52.8 שנים בממוצע, מרביתם (66.2%) נשים. במסגרת המחקר נבחנו פרטים מתיקיהם הרפואיים של החולים, כשהתקף הוגדר כאשפוז על רקע טרשת נפוצה במחלקה נוירולוגית או מחלקה פנימית במרכז הרפואי סורוקה – בית החולים היחיד שמנקז אשפוזים בדרום הארץ על רקע התקפי טרשת נפוצה, וזאת במידה וקיבלו במהלך האשפוז טיפול מייצב באמצעות עירוי סטרואידים. המחקר לא כלל התייחסות להתקפים קלים של טרשת נפוצה המטופלים במסגרות קהילתיות. מבין הנבדקים, 146 אושפזו בבית החולים על רקע 289 התקפים, בשכיחות של התקף אחד לחודש בממוצע ועם פער של לפחות 40 ימים מהתקף להתקף (כאשר היה חולה אחד חריג אצלו נמנו ארבעה התקפים שלוו באשפוזים בחודש מסוים), מהם 179 התקפים שתועדו בקרב חולים שהתגוררו בבאר שבע.

 

נתוני החולים שנאספו במחקר הושוו לנתונים על חשיפות לזיהום אוויר בדרום הארץ, לרבות ריכוזי חלקיקי זיהום אוויר נשיפים החודרים את דרכי הנשימה בגודל הנמוך מ-10 מיקרון (PM10) וכן חלקיקים קטנים במיוחד שגודלם קטן מ-2.5 מיקרון (PM2.5), כפי שנוטרו בתחנות בדרום הארץ של המשרד להגנת הסביבה. הנתונים עובדו כדי לנטרל השפעה של משתנים מתערבים, לרבות גיל, מין ועישון סיגריות. נתוני זיהום האוויר אף הושוו עבור כל מטופל בין הימים שבהם שהה באשפוז עקב התקף של המחלה לימים בהם היה משוחרר מתסמינים.

 

מכלל החולים שנכללו במדגם, 13.6% היו מעשני סיגריות, 47% הוגדרו 'לא מעשנים' ולגבי 39.4% הנותרים לא היו בתיקיהם פרטים כדי להצביע על סטטוס העישון.

 

ניתוח הנתונים הצביע על חשיפה לחלקיקי זיהום אוויר נשיפים קטנים (PM2.5) כגורם סיכון עצמאי המוביל לעלייה של 28% בסיכון להתקפי טרשת נפוצה בקרב נבדקים לא מעשנים. לא אותר קשר דומה בין חשיפה לחלקיקי זיהום אוויר קטנים להתקפים בקרב חולים מעשנים.

 

גם חשיפה לחלקיקי זיהום אוויר נשימים גדולים יותר בגודל של עד 10 מיקרון (PM10), שחודרים את דרכי הנשימה אולם בקושי רב יותר בהשוואה לחלקיקים הקטנים מ-2.5 מיקרון, ונמצא כי גם אלה קשורים בעלייה של 5% בסיכון להתקפי טרשת נפוצה, כשהעלייה הייתה בהיקף של 10% בקרב חולים מעל גיל 40.

 

המחקר בחן גם קשר בין מצבם של החולים בטרשת נפוצה לבין חשיפה לזיהום אוויר בגז האוזון (O3) שנחשב למזהם סביבתי שעלול לגרום לזיהומים בדרכי הנשימה ולפגיעה בתפקוד המערכת החיסונית, ונמצא כי הוא מעלה ב-58% את הסיכון להתקפים בקרב חולים צעירים מתחת לגיל 40.  

 

חשיפה לחנקן דו חמצני  (NO2) – גז חממה רעיל שנפלט ממנועי בערה פנימית בתעשייה ובתחבורה ופוגע בתפקודי הריאות ואיברים פנימיים נוספים – העלתה במחקר ב-85% את הסיכון להתקפים המובילים לאשפוז בקרב המאובחנים בטרשת נפוצה, כשבניתוח פרטני נמצא כי הסיכון עלה באופן ספציפי פי 2 בקרב חולים מעשנים ופי 2.6 בקרב חולים מעל גיל 40.  

 

במחקר השתתפו ד"ר מירי אלגבסי, ד"ר לנה נובק, ד"ר שקד ירזה, ד"ר מתן אלגבסי, ד"ר אלכסנדרה שטיין ופרופ' גל איפרגן, וממצאיו מדווחים בגיליון מאי 2021 של כתב העת Multiple Sclerosis and Related Disorders.

 

דלקתיות תוך מוחית

 

החוקרים לא בחנו מה הסיבה בעטיה זיהום אוויר עלול להחמיר את מצבם של החולים בטרשת נפוצה, אולם ההנחה כי חלקיקי זיהום אוויר החודרים את דרכי הנשימה מחוללים תגובה דלקתית מקומית ומערכתית, שנקשרה כבר למספר פתולוגיות רפואיות, לרבות מחלות לב וכלי דם. יתכן כי תגובה דלקתית זו גם תורמת לפגיעה במחסום הדם-מוח ומשפיעה על מערכת העצבים המרכזית וכך עשויה גם להחמיר טרשת נפוצה. במחקר אמריקאי מאוניברסיטת פנסילבניה שפורסם בינואר 2008 בכתב העת Annals of Neurology נמצא כי חלקיקי זיהום אוויר נשיפים אף עשויים לחדור ישירות דרך פקעות הרחה באף לתוך מערכת העצבים המרכזית ולחולל תגובה דלקתית מוחית שאף היא עשויה להתבטא בהחמרה בטרשת נפוצה אצל המאובחנים במחלה.

 

באופן מעניין, מאחר והקשר סיבן זיהום אוויר להחמרה במחלה זוהה בעיקר אצל מאובחנים בטרשת נפוצה שאינם מעשנים, הסברה כי עישון הסיגריות שמהווה כשלעצמו מזהם אוויר סביבתי – למעשה "מגן" על החולים מחשיפה למזהמים אחרים מהסביבה, אם כי הוא כשלעצמו עשוי להיות מזיק ביותר במצבים של טרשת נפוצה ומאיץ את התקדמות המחלה, כפי שנמצא בעבודות נוספות.

 

ממצאי המחקר הנוכחי מלווים בעבודות נוספות שמזהות בשנים האחרונות קשר בין חשיפה לזיהום אוויר בקרב תושבי הנגב לבין עלייה בסיכון למחלות כרוניות, לרבות מחלות לב, אסתמה, רמות גבוהות של סוכר בדם וסוכרת ואף שבץ מוחי בקרב צעירים. זאת בין השאר על רקע סופות חול שמאפיינות את אזור הנגב, שמובילות לעלייה ברמות חלקיקי זיהום האויר הנשימים.

 

ממצאי המחקר מתיישבים גם עם עבודות נוספות שרומזות על קשר אפשרי בין חשיפה לאוויר מזוהם להחמרה של טרשת נפוצה, למשל מחקר מאיטליה שפורסם בפברואר 2016 בכתב העת Environmental Research שמצא עלייה של 42% בשכיחות האשפוזים של מאובחנים בטרשת נפוצה בשבוע שלאחר הימים בהם תועדו רמות גבוהות של זיהום אוויר שלוו בריכוז גבוה של חלקיקי זיהום אוויר נשימים (PM10). באופן דומה, מחקר מצרפת שפורסם ביולי 2017 בכתב העת Environmental Research, זיהה עלייה של 40% בסיכון להתקף של טרשת נפוצה שלושה ימים לאחר אירועים שלוו בזיהום אוויר חמור. לעומת זאת, יש גם מחקרים שהעלו ממצאים אחרים, למשל עבודה מקנדה שפורסמה באוקטובר 2018 בכתב העת Environmental Research שלא זיהתה קשר בין חשיפות מתמשכות למזהמי אוויר, לרבות מסוג אוזון וחנקן דו חמצני, לבין עלייה בסיכון לטרשת נפוצה.

 

 

Multiple Sclerosis and related Disorders, doi: 10.1016/j.msard.2021.103043