סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
מחקר: התקף לב בסוכרתיים מתבטא אחרת
סוכרת עלולה לגרום לכך שהתקף לב לא יתבטא בתסמינים טיפוסיים כמו לחץ או כאבים חזקים בחזה, מה שעשוי להוביל לעיכוב בטיפול ולתוצאות קשות יותר של האירוע
מחלות לב וכלי דם מהוות סיבוכים מרכזיים של סוכרת. לפי מחקרים, לסוכרתיים סיכון גבוה פי 6 להתקף לב. לפי סקר של האיגוד הקרדיולוגי ומשרד הבריאות, מתוך הישראלים שאושפזו בעקבות התקף לב בשנת 2013, כמעט 40% היו סוכרתיים.
התקפי לב אינם רק נפוצים יותר בקרב סוכרתיים, תוצאותיהם נוטות להיות קשות יותר בהשוואה לאנשים ללא סוכרת, כאשר מחקרים הראו שלסוכרתיים סיכון גבוה פי שלושה למות ממחלות לב וכלי דם. לנטייה לתוצאות שליליות יותר בעקבות התקפי לב מספר מנגנונים אפשריים, לרבות מחלות נוספות מהן סוכרתיים נוטים לסבול כגון יתר לחץ דם, רמות גבוהות של כולסטרול ושומנים בדם ומחלות כליה.
סיבה נוספת לכך שהתקפי לב נוטים להיות קטלניים יותר בקרב סוכרתיים עשויה להיות עיכוב באבחון ובטיפול. מספר מחקרים שנערכו בעבר העלו את האפשרות שהתקף לב עשוי להתבטא באופן שונה בקרב אנשים עם סוכרת ושבקרב סוכרתיים קיים שיעור גבוה יותר של התקפי לב שקטים (ללא תסמינים) או התקפי לב המלווים בתסמינים שאינם תסמינים קלאסיים כמו כאב חריף בחזה.
חוקרים מ-University College London ביקשו לבחון אילו תסמינים חווים סוכרתיים כשהם עוברים התקף לב. לשם כך הם ערכו מחקר קטן אך מעמיק, בהתבסס על שאלונים מפורטים שמילאו 39 סוכרתיים שעברו אירוע לב ואושפזו בבתי חולים בבריטניה. רוב הנחקרים (30 היו גברים) ורובם (35) עם סוכרת סוג 2.
הזעה קיצונית וקושי לנשום
לפי ממצאי המחקר שפורסמו בכתב העת BMJ Open, בעוד שרוב הנבדקים כן חוו חוסר נוחות או כאב באזור החזה, לעיתים קרובות זה לא היה התסמין הבולט ביותר שלהם, והכאב שחשו בחזה היה חלש או משונה - ולא התאים לציפיותיהם באשר לאופן שבו אמורים להרגיש בעת התקף לב. לדוגמה, אחד הנבדקים תיאר את התחושה "כמו כאב רגיל, זה לא היה כאב, למעשה הוא היה עמום".
ברבים מהנבדקים, במקום התסמינים הטיפוסיים של התקף לב כמו כאב או לחץ עצום בחזה, התסמינים המשמעותיים היו תסמינים מוכרים אחרים של התקף לב כמו תשישות קיצונית, הזעה קשה או קושי לנשום או תסמינים שאינם מוכרים כתסמינים קלאסיים של התקף לב.
רבים מהנבדקים האמינו כי התסמינים שהם חשו בעת אירוע הלב הם תסמינים של הסוכרת (היפוגליקמיה), תופעות לוואי של תרופות לסוכרת או תסמינים שקשורים לבעיות בריאות אחרות כמו בעיות עיכול - מה שהוביל לעיכובים בפנייה לטיפול.
אחד ההסברים האפשריים שהחוקרים מעלים לממצאי המחקר הוא שהכאב שמרגישים הסוכרתיים בזמן התקף לב נוטה להיות פחות חזק מאחר שסוכרת עלולה להוביל לפגיעה עצבית המכונה נוירופתיה, שמשנה את תפיסת הכאב.
מדובר במחקר קטן עם מספר מגבלות, המרכזיות שבהן – הכללת נבדקים אצלם לבסוף זוהה התקף הלב וכאלה ששרדו את האירוע בלבד וגם מחסור בקבוצת ביקורת של נבדקים שאינם סוכרתיים. עם זאת, הוא מחזק עדויות שעלו בעבר לפיהן סוכרתיים נוטים פחות לחוות תסמינים טיפוסיים של התקפי לב.
חשוב שסוכרתיים יבינו כי הסיכון שלהם להתקף לב גבוה משל האוכלוסייה הכללית ושעליהם להקפיד על המעקב הרפואי המומלץ לסוכרתיים, לשמור על רמות מאוזנות של סוכר בדם ככל הניתן ולהקפיד על אורח חיים בריא. בנוסף, עליהם להכיר את התסמינים של התקף לב, ובמקביל להיות מודעים לכך שהתקף לב עשוי גם להתבטא אחרת ולא בהכרח ילווה בכאב או לחץ חזק בחזה.
ayb2102
מנסיון אישי זה די מדויק. הסתובבתי 5 ימים לאחר אירוע שחוויתי כשהסימפומטים היו דומים יותר לשפעת מאשר לתהקף.. רק אחרי זמן מה במהלכם עברתי בדיקות שונות הבינו את העניין ו.. עברתי צנתור....