כליות ודיאליזה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מחלת כליות כרונית ואי ספיקת כליות סופנית גורמים לפגיעה באיכות השינה ומצב הרוח
איכות השינה ומצב הרוח נמצאו כפגועים במידה משמעותית בחולים עם מחלת כליות מתקדמת ובחולים עם אי ספיקת כליות סופנית.
מעט ידוע על הקשר בין מחלת כליות כרונית לאיכות השינה ומצב הרוח. במחקר הנוכחי העריכו סמפטומים אלו בקרב חולים עם מחלת כליות מתקדמת כרונית ואי ספיקת כליות סופנית, והשוו אותם לבריאים ללא מחלת כליות ידועה.
במחקר השתתפו חולים שהיו במעקב במרפאות פרה-דיאליזה וחולי דיאליזה. העריכו סמפטומים של איכות השינ הומצב הרוח ע"י שאלונים מיוחדים וכן העריכו את איכות החיים ע"י שאלונים מתאימים.
במחקר נכללו 69 מטופלי דיאליזה ו-23 חולים עם מחלת כליות מתקדמת. החוקרים מצאו כי בחולים אלו שכיחות גבוהה של הפרעות שינה ואיכות שינה ומצב רוח ירודים משמעותית, בהשוואה לבריאים.
בבדיקת הגורמים הקשורים עם הפרעות אלו, נמצא כי טיפול בדיאליזה, גיל צעיר ואיכות חיים כללית ירודה, היו קשורים עם פגיעה באיכות השינה ומצב רוח ירוד.
החוקרים מסיקים כי מחלת כליות כרונית מתקדמת ואי ספיקת כליות סופנית קשורים עם פגיעה משמעותית באיכות השינה ושינויים במצב הרוח של חולים אלו.
content.karger.com/ProdukteDB/produkte.asp
תרגום ועריכה: ד"ר נעמי לוין-יינה
אברהם פ.
אני לא מזלזל במחקרים רפואיים.
לפעמים אני מתפלא על תוצאות מחקרים כאלה.
אבל,
92 חולי כליות (לפי המאמר הנדון), המעידים על עצמם בשאלונים, על תופעות לוואי של מחלתם, ללא כל בדיקת אמינות רפואית לעדויותיהם, שמביאים מסקנה הידועה לכל חולי הדיאליזה והפרה-דיאליזה בארץ ?
לצערי, זה לא נחשב מחקר רציני.
זה כמו לערוך מחקר אצל מושתלים (בעיקר כליות), על חרדותיהם מאפשרות דחיית השתל וחוסר השינה ומצב רוחם, הכרוך בכך.
האם יש סיכוי שאי פעם, מסקנות המחקר הנ"ל יילקחו בחשבון ע"י וועדות רפואיות הדנות בנכותם הנפשית של חולי הכליות? או במחקר כנ"ל אצל מושתלים?