כליות ודיאליזה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מחלת כליה? כך קיצוץ במלח ישפיע עליכם
מחקר ממחיש כיצד תזונה דלה במלח מפחיתה את הסיכון של חולי כליות להתקדמות המחלה ולמחלות לב
הפחתת צריכת המלח שיפרה את בריאות הכליות והפחיתה את לחץ הדם באנשים עם מחלת כליה כרונית, במחקר קטן שנערך באוסטרליה.
המחקר שפורסם בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology, כלל 20 אנשים עם מחלת כליות כרונית.
בשבוע הראשון למחקר, כל הנחקרים צרכו תזונה דלה במלח (1,080-1,440 מ"ג נתרן ליום). בהמשך, במשך שבועיים מחציתם קיבלו תזונה עשירה במלח (1,080-1,440 מ"ג ליום מתזונה ו-2,160 מ"ג ליום באמצעות טבליה בשחרור איטי) ומחציתם קיבלו תזונה דלה במלח (1,080-1,440 מ"ג ליום מתזונה וטבלית פלצבו). לאחר שבוע הפסקה, הוחלף מינון הנתרן בין הקבוצות.
החוקרים מצאו שבהשוואה לצריכת מלח גבוהה, צריכת מלח נמוכה הפחיתה את נוזלי הגוף העודפים מחוץ לתאים בליטר בממוצע. הצריכה הדלה במלח גם הפחיתה את לחץ הדם ב-10/4 מ"מ כספית והפחיתה את הפרשת החלבון בשתן בחצי.
לדברי החוקרים מדובר בממצאים מרשימים. לדוגמא, הפחתת לחץ הדם שנוצרה עקב הפחתת המלח, ברת השוואה למצופה מתרופות ללחץ דם.
ההשפעה של צמצום צריכת המלח על לחץ הדם שנצפתה במחקר, גדולה יותר ממה שנצפה באנשים ללא מחלות כליה. זה מצביע על כך שאנשים עם מחלת כליה עשויים להיות רגישים יותר להשפעות המלח.
החוקרים מציינים כי אם תוצאות אלה ישמרו בטווח הארוך, תזונה דלה במלח יכולה להפחית ב-30% את הסיכון להתפתחות אי ספיקת כליות סופנית, מצב בו קיים צורך בדיאליזה או השתלת כליה כדי לשרוד.