כליות ודיאליזה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מחליקה שיער? זה הרכיב המסוכן
משרד הבריאות מודיע כי איתר את הרכיב בחומרים להחלקת שיער שגרם בשנתיים האחרונות ליותר מ-20 מקרים של תופעות לוואי חמורות ובהן אי ספיקת כליות
משרד הבריאות מבטל רישיונות לתמרוקים להחלקת שיער המכילים חומצה גליאוקסילית לאחר שנמצא כי הם עלולים לגרום לתופעות לוואי חמורות ובהן אי ספיקת כליות חמורה.
בשנתיים האחרונות הצטברו במשרד הבריאות דיווחים על תופעות לוואי קשות שהתרחשו לאחר החלקת שיער, אך לא היה ברור מה החומר שגורם לתופעות. לפני כחצי שנה הנחה מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' נחמן אש, על הקמת ועדה מייעצת, כדי לבחון מה בתמרוקים להחלקת שיער גורם לתופעות הלוואי החמורות שדווחו.
אחד המקרים היה של בת 22 מחדרה. לדברי ד"ר נועה ברר-ינאי, מנהלת המכון הנפרולוגי במרכז הרפואי הלל יפה שבו טופלה הצעירה, "תוך כדי החלקת השיער המטופלת לא הרגישה טוב והחלה להקיא. כשהגיעה לבית החולים, בבדיקות דם בחדר המיון גילו כי היא סובלת מאי ספיקת כליות״.
בינואר 2021 דיווחו רופאים מהמרכז הרפואי וולפסון בחולון בכתב העת Clinical Kidney Journal על נערה בת 13 בלבד, בריאה בדרך כלל ממרכז הארץ, שאושפזה ביחידה לטיפול נמרץ ילדים בוולפסון עם כאבי בטן, בחילות, הקאות ומיעוט שתן – תסמינים שהחלו להופיע שלוש שעות לאחר שעברה החלקת שיער בסלון יופי. הנערה הגיעה לבית החולים כשהיא חיוורת, וסבלה מדופק מואץ (טכיקרדיה) ויתר לחץ דם. 16 שעות לאחר אשפוזה – נאלצו הרופאים לחבר את הנערה למכשיר דיאליזה, ורק בחלוף ארבעה ימים נוספים התייצב מצבה.
קשר סיבתי
בשנתיים האחרונות למעלה מ-20 מקרים של תופעות לוואי חמורות, ובהן מקרים של ספיקת כליות שהצריכה טיפול דיאליזה, התרחשו סמוך לשימוש בתמרוקים להחלקת שיער שהכילו חומצה גליאוקסילית. בדיקה של הוועדה העלתה ש״קיים קשר סיבתי בין השימוש בתמרוקים המכילים חומצה גליאוקסילית לבין תופעות הלוואי״, וכי הזמן שבין ביצוע ההחלקה לנזק הכלייתי, העדר גורם אחר בבירור מקיף והימצאות החומר הפעיל בחומרים להחלקת שיער – כולם תומכים בקשר שנמצא.
לאור המלצות הוועדה ולאחר שנתן משרד הבריאות לבעלי הרישיונות הרלוונטיים הזדמנות להשמיע את טענותיהם, ביטל משרד הבריאות רישיונות של תמרוקים המכילים חומצה גליאוקסילית ולא יינתנו רישיונות לתמרוקים מסוג זה.
משרד הבריאות מזהיר את הציבור כי שימוש במוצרים שלא קיבלו רישיון משרד הבריאות או שימוש במוצרים שלא על פי תנאי רישיונם - למשל חימום מוצר שאינו מיועד לחימום - עלול להזיק לבריאות הציבור. יש לבדוק היטב כי התמרוקים בהם נעשה שימוש הינם תמרוקים מאושרים בלבד שאינם מכילים חומרים נוספים שהרכבם לא נבדק ובטיחותם לא ידועה.
כאן ניתן לבדוק אם התמרוק קיבל רישיון של משרד הבריאות
סיכון לסרטן
החלקות השיער נקשרו בשנים האחרונות לנזקים נוספים. לאחרונה חוקרים מהמכון הלאומי לבריאות בארה"ב דיווחו כי מצאו קשר בין החלקת שיער באמצעות מוצרים שמבוססים על חומרים כימיים לבין סיכון גבוה לסרטן הרחם. נשים שנטו לדווח על שימוש תדיר יותר במוצרים להחלקת שיער היו בסיכון גבוה ב-80% להתפתחות סרטן הרחם, ושימוש של יותר מארבע פעמים בשנה החולפת במוצרים אלה העלה כבר פי 2.55 את הסיכון לסרטן הרחם, בהשוואה לנשים שהצהירו כי אינן משתמשות כלל במוצרי החלקת שיער. במחקר - שממצאיו פורסמו בגיליון אוקטובר 2022 של כתב העת JNCI של המכון הלאומי האמריקאי לבריאות - לא נמצא קשר בין סרטן הרחם לבין שימוש במוצרי טיפוח נוספים לשיער שאינם משמשים להחלקה, לרבות שמפו, מרכך, צבעי שיער ומוצרים לסלסול השיער.
חוקרים מהמכון הלאומי לבריאות בארה"ב דיווחו באוקטובר 2021 בכתב העת Carcinogenesis כי מצאו קשר בין שימוש במוצרים אלה לעלייה פי 2.19 בסיכון לסרטן השחלות.
במחקר אמריקאי נוסף, שממצאיו פורסמו בספטמבר 2017 בכתב העת Carcinogenesis זוהה קשר בין מוצרים להחלקת שיער לעלייה של 74% בסיכון לסרטן השד – כשהסיכון אף הוחמר בשימוש משולב של מוצרים להחלקה וצביעת השיער.
אדמונית 1
לא מבינה למה משרד הבריאות לא מפרסם מוקדם יותר ואוסר על שיווק ושימוש במוצרים המכילים את החומר המסוכן? למה להפיל את האחריות על ציבור שלא ממש מעודכן על כך ברשתות התקשורת.