מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קרוהן וקוליטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דן טרנר
פרופ' דן טרנר
מנהל המרכז למחלות מעי דלקתיות בילדים והמכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, המרכז הרפואי שערי-צדק בירושלים.
ליהי גודני
ליהי גודני
דיאטנית קלינית ביחידה לחולים במחלות מעי דלקתיות ובמחלקות הכירורגיות, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי 
חזי יזרעאלי
חזי יזרעאלי
פסיכולוג רפואי מומחה-מדריך. מטפל בילדים, נוער ומבוגרים.
פרופ׳ הנית ינאי
פרופ׳ הנית ינאי
מנהלת המרכז למחלות מעי דלקתיות במרכז הרפואי רבין
פרופ' איריס דותן
פרופ' איריס דותן
מנהלת המערך לגסטרואנטרולוגיה, מרכז רפואי רבין
כמוניקרוהן וקוליטיסמדריכיםמחלות מעי דלקתיות והמחזור החודשי – מה שכדאי לדעת

מחלות מעי דלקתיות והמחזור החודשי – מה שכדאי לדעת

איך מחלות מעי דלקתיות משפיעות על המחזור החודשי? מה אפשר לעשות להסדרת המחזור? אלו אמצעי מניעה מומלצים לנשים עם מחלת קרוהן או קוליטיס כיבית? ואלו משככי כאבים בטוחים יותר להתמודדות עם כאבי מחזור? מדריך מקיף

מאת דן אבן. * יעוץ מקצועי: פרופ' אריאלה שטרית
תגובות 0

(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מחלות מעי דלקתיות מסוג קרוהן וקוליטיס כיבית מאופיינות לרוב בתקופות של התלקחויות המתבטאות בתסמינים אופייניים, לרבות כאבי בטן, שלשולים חמורים, עייפות, אובדן משקל ותת תזונה, ולצידן הפוגות.

 

מאחר והמחלות נוטות לפרוץ בגילים צעירים, לרוב מתחת לגיל 35, ולעתים כבר בגיל ההתבגרות המינית – השפעתן על המחזור החודשי עשויה להיות ניכרת. במקרים מסוימים מחלות מעי דלקתיות עלולות להוביל לשיבושים עד כדי העלמות של המחזור, בייחוד על רקע חוסרים תזונתיים ותת תזונה.

 

גם גלולות למניעת הריון שלרוב מסדירות את המחזור חודשי אינן פתרון מועיל עבור חלק מהנשים הצעירות עם קרוהן, מאחר והשלשולים שנלווים למחלה לרוב מונעים את ספיגתן ואת השפעתן על הגוף וחלקן אף עשויות להעלות את הסיכון לקרישי דם.

 

 

ההשפעה של מחלת קרוהן או קוליטיס כיבית על המחזור החודשי

 

מחלות מעי דלקתיות עשויות להשפיע על המחזור החודשי, לרוב על רקע הפרעות בתזונה ולהוביל לכאבי מחזור חמורים – תופעה רפואית המכונה דיסמנוריאה (Dysmenorrhea) או להחמרה בתסמיני מחלת המעי הדלקתית – עד כדי התלקחות של ממש.

 

לדברי פרופ' אריאלה שטרית, מנהלת היחידה למחלות מעי דלקתיות בהיריון (יחידת IBD MOM) במערך הגסטרו-כירורגי במרכז הרפואי שערי צדק, "פעמים רבות כשאני רואה נשים עם מחלות מעי דלקתיות שהמחזור שלהן התייצב, זה עשוי להיות סימן שהן בדרך החוצה מתקופת ההתלקחות. מחזור סדיר אצל נשים עם קרוהן וקוליטיס כיבית מהווה מדד לכך שהגוף מאוזן".

 

מתבגרות שמאובחנות עם קרוהן וקוליטיס כיבית עשויות להתחיל לפתח מחזור חודשי בשלב מאוחר יותר מהמקובל, על רקע חוסרים תזונתיים. גם נטילת סטרואידים לטיפול במחלות מעי דלקתיות עשויה לעכב את המחזור הראשון.

 

מעבר לכך, מחקרים זיהו כי מתבגרים עם מחלות מעי דלקתיות נמצאים בכללותם בסיכון גבוה יותר לעיכובים בתהליך ההתפתחות והגדילה. כך, סקירה בנושא שפורסמה ביוני 2011 בכתב העת World Journal of Gastroenterology מספקת ראיות בקרב מתבגרים עם קרוהן וקוליטיס כיבית לעיכוב בצמיחה לגובה, צפיפות עצם נמוכה יותר וירידה של סמנים בדם שמבטאים התפתחות תקינה של העצמות.

 

נשים עם קרוהן וקוליטיס כיבית נוטות למחזורים חודשיים קשים יותר, המלווים באי סדירות וכאבים ותסמינים אופייניים במערכת העיכול בשיעורים גבוהים מהאוכלוסייה הכללית. בין התסמינים שנוטים ללוות את המחזור החודשי של המאובחנות בקרוהן וקוליטיס כיבית נמנים בחילות, נפיחות וכאבים בבטן ושלשולים.

 

ממצא זה הודגם במחקרים רבים, למשל מחקר אמריקאי שבדק 1,203 נשים עם מחלות מעי דלקתיות, שממצאיו פורסמו בפברואר 2018 בכתב העת Inflammatory Bowel Diseases, ובו דיווחו 53% מחולות הקרוהן ו-51% מהחולות בקוליטיס כיבית על החמרה בתסמיני מחלת המעי הדלקתית במהלך המחזור החודשי. 14.3% דיווחו על החמרה בתסמינים כבר שבועיים לפני המחזור החודשי, כשרמות הורמוני המין הנשיים רק מתחילות לעלות. בין גורמי הסיכון לתופעה, כפי שאותרו במחקר, נכללו זמן קצר יותר שחלף מאז אבחון מחלת המעי הדלקתית, דיווח על איכות חיים ירודה יותר ומדד השמנה BMI גבוה יותר.

 

מחקר ישראלי מהמרכז הרפואי שיבא שבחן את השינויים בתסמיניהן של נשים עם מחלות מעי דלקתיות סביב הווסת, וממצאיו פורסמו ביוני 2020 בכתב העת Therapeutic Advances in Gastroenterology, מצא בקרב 139 חולות עם משך מחלה ממוצע של 7.8 שנים כי 72% מחולות הקרוהן ו-56% מהחולות בקוליטיס כיבית מדווחות על שינויים בתסמיני המחלות סביב הווסת. בעוד שמקרב נשים בריאות ששימשו כקבוצת מעקב דיווחו 93% על שינויים בתסמינים של מערכת העיכול במהלך המחזור, בהשוואה ל-68% בלבד מהנשים עם קרוהן וקוליטיס כיבית, ובעוד שבשתי הקבוצות דיווחו באופן דומה על שלשולים סביב המחזור החודשי, חלק מהתסמינים היו אופייניים יותר למאובחנות עם מחלות מעי דלקתיות, לרבות הקאות (סיכון גבוה פי 6.36), בחילות (סיכון גבוה פי 4.4), חוסר מנוח (סיכון גבוה פי 2.97), כאבי גב תחתון (סיכון גבוה פי 2.75), עצירות (סיכון גבוה פי 2.22), מעי רגיז (סיכון גבוה פי 2.19 בקרב החולות), עייפות (סיכון גבוה פי 2.13), חרדה (סיכון גבוה פי 2.04), כאבי ראש (סיכון גבוה פי 2), כאבי בטן (סיכון גבוה ב-91%), עצבנות (סיכון גבוה ב-88%) ודיכאון (סיכון גבוה ב-45%),

 

החוקרים מציינים כי השפעות הורמון האסטרוגן שרמתו עולה במהלך המחזור החודשי על תפקוד מערכת העיכול ורגישותה הוכחה בעבודות רבות, וייתכן כי גם לרמות גבוהות של פרוגסטרון שמאפיינות את תקופת המחזור יש השפעה על תסמינים במערכת העיכול, לרבות כאבי בטן. במחקרים שונים נמצא כי פרוגסטרון עשוי להשפיע על התכווצות השרירים החלקים במערכת העיכול ומפחית את הספיגה של רכיבים תזונתיים שונים.

 

החמרה בתסמינים בתקופת המחזור אצל מאובחנות עם קרוהן וקוליטיס כיבית אף עשויה לעתים להתפתח על רקע מצב נפשי קשה ונטייה לדיכאון וחרדה. כמו כן, ייתכן ולהחמרה בתסמינים על רקע המחזור החודשי יש גם קשר להרכב המיקרוביום – אוכלוסיית החיידקים הטובים במעי שנחקרת לאחרונה כגורם מרכזי בהתפתחות והחמרה של מחלות מעי דלקתיות.

 

החוקרים זיהו כי בין גורמי הסיכון להחמרה בתסמינים במהלך המחזור נמנים עישון סיגריות, ניתוחים בבטן וכן טיפול בתרופות ביולוגיות – וממצא זה עשוי להתקבל מכך שהתרופות הביולוגיות למחלות מעי דלקתיות מראש ניתנות למי שאצלן המחלה חמורה יותר.

 

אמצעים תזונתיים להסדרת המחזור

 

תזונה זוהתה בעבודות כגורם מכריע בהעדר הסדרה והחמרה בתסמינים סביב המחזור החודשי, ולכן חשוב במיוחד לנשים עם מחלות מעי דלקתיות להקפיד על תזונה נכונה והימנעות מחסרים תזונתיים ותת תזונה.

 

בהתאם לממצאי בדיקות דם למעקב אחר חסרים תזונתיים, נדרשים לעתים תוספי ברזל לטיפול בחסר ברזל ואנמיה, תוספי ויטמין B12 וכן תוספי ויטמין D במצבים של חסר ויטמין זה, אשר מזוהה אצל רבות מהמטופלות. לדברי פרופ' שטרית, "חשוב לבצע בדיקות דם תקופתיות לחסרים תזונתיים, בתדירות שמותאמת בנפרד לכל מטופלת".

 

לנשים עם החמרה בתסמינים סביב המחזור החודשי ודימום ויסתי מוגבר חשוב במיוחד לבחון את הצורך בתוספי ברזל על רקע הסיכון להתפתחות אנמיה. חסר ברזל עלול להוביל לפגיעה בייצור המוגלובין – החלבון שמסייע לכדוריות הדם האדומות לשאת חמצן לתאי הגוף.

 

מספר גופים רפואיים ממליצים על בדיקות תקופתיות סדירות לחסר בברזל בקרב מאובחנים עם מחלות מעי דלקתיות. כך, הארגון האירופי לקרוהן וקוליטיס (ECCO) ממליץ בהנחיות שפורסמו במארס 2015 בכתב העת Journal of Crohn's & Colitis על בדיקות מעבדה קבועות לרמות הפריטין בוזל הדם, ספירת דם ורמות חלבון הדלקתיות CRP בדם כל 12-6 חודשים, וכן למטופלים עם מחלה פעילה לפחות מדי שלושה חודשים. מטופלים שעברו כריתת מעי או עם מחלה במעי הדק נמצאים בסיכון לחסרים של ויטמין B12 וחומצה פולית (ויטמין B9) ונדרשים לבדיקות סדירות לרמות ויטמינים אלה בדם לפחות אחת בשנה.

 

לפי ההמלצות לטיפול תזונתי לאנשים עם מחלות מעי דלקתיות של עמותת הדיאטנים הקליניים בישראל עתי"ד, שפורסמו בדצמבר 2018, בחלק מהמקרים שבהם מאובחן חסר בברזל, בעיקר על רקע מחלה פעילה, יומלץ על זריקות ברזל, שכן תוספי ברזל בנטילה לפה עלולים במינונים גבוהים לשנות את הרכב החיידקים הטובים במעי (המיקרוביום), להגביר את העקה החמצונית ולהחמיר את הדלקת.

 

מעבר לתוספים, מומלץ גם להעשיר את צריכת הברזל בתזונה, בין השאר באכילה של ירקות עליים ירוקים, מזונות המועשרים בברזל, בשר רזה, קטניות, אגוזים וטופו.

 

עוד על ברזל ומקורותיו

 

אמצעים נוספים שעשויים לסייע להסדרת המחזור החודשי

 

היענות לטיפול התרופתי

 

היענות חלקית לטיפול התרופתי בקרוהן וקוליטיס עלולה להוביל להחמרה בתסמיני המחלה ולהתלקחויות, על אחת כמה וכמה בתקופת המחזור החודשי.

 

הפחתת לחצים

 

לחץ מהווה גורם סיכון להתלקחות של מחלות מעי דלקתיות והחמרה בתסמינים, ובימי הווסת לחץ מוגבר עשוי להוות גורם שמעצים עוד יותר את תסמיני המחלות. מחקר מיפן שפורסם במאי 2020 בכתב העת PLoS ONE אף מצא כי בקרב נשים מאובחנות – מתח מעלה את הסיכון למחלת מעי דלקתית פעילה אף יותר מאשר בקרב גברים המאובחנים בקרוהן או קוליטיס כיבית. לכן לנשים עם קרוהן וקוליטיס כיבית מומלץ כדרך קבע ובייחוד סביב המחזור החודשי לבצע פעולות להפחתת מתחים, למשל תרגול נשימות עמוקות, האזנה למוזיקה, יוגה, מדיטציה ופעולות מרגיעות נוספות, ובמקרה הצורך גם לטפל במצוקה נפשית כמו דיכאון וחרדה שעלולה להגביר מתחים.

 

עוד על השפעות של לחץ נפשי על מחלות מעי דלקתיות

 

פעילות גופנית

 

פעילות גופנית מומלצת לכל אדם כחלק מאורח חיים בריא, ועל אחת כמה וכמה למאובחנים עם קרוהן וקוליטיס כיבית – כשביכולתה להקל בתסמיני המחלה. מאמר של חוקרים אמריקאים שממצאיו פורסמו בדצמבר 2017 בכתב העת Clinical and Experimental Gastroenterology מזהה כי פעילות גופנית סדירה עשויה להפחית את תדירות ההתלקחויות של מחלות מעי דלקתיות ולשפר את איכות חיי המאובחנים במחלות אלה.

 

אמנם במהלך התלקחות של מחלת מעי דלקתית נדרשת התאמה בפעילות הגופנית שניתן לבצע, אולם פעולות מתונות כמו יוגה עשויות להקל על כאבי המחזור הן בהשפעה ישירה והן בהשפעתן העקיפה על הפחתת לחצים.

 

אמצעי מניעה לנשים עם קרוהן או קוליטיס כיבית

 

גלולות למניעת הריון מוכרות ביכולתן להסדיר את המחזור החודשי ולהקל בתחושות שמלוות את המחזור, אולם אינן יעילות בהכרח לכלל הנשים עם מחלות מעי דלקתיות, בעיקר במחלה פעילה שמלווה בשלשולים אשר עלולה לפגוע בספיגתן בגוף. לכן, לדברי פרופ' שטרית, "לנשים עם מחלה פעילה שמעוניינות להימנע מהיריון מומלץ לבחון אמצעי מניעה אחרים כמו מדבקות או טבעת וגינאלית".

 

בנוסף, ריכוזים גבוהים של אסטרוגן באמצעי מניעה שונים עלולים אצל נשים עם מחלת מעי דלקתית להגביר את הנטייה להתפתחות קרישי דם שעלולים להיות מסוכנים ולהוביל לחסימת כלי דם שונים בגוף ולהתקפי לב ושבץ מוחי, וזאת בעיקר בשלבים של מחלה פעילה. סיכון גבוה במיוחד לסיבוכים אלה קיים אצל חולות מעל גיל 35, מעשנות סיגריות ואלו שמאובחנות עם תחלואה לבבית נלווית. לדברי פרופ' שטרית, "מסיבה זו, יש להשתמש בגלולות למניעת הריון תחת מעקב רפואי לסיבוכים אפשריים וכן להעדיף גלולות עם תכולה אסטרוגנית נמוכה יותר".

 

יש לציין כי נטילת גלולות למניעת הריון גם זוהתה כגורם סיכון להתפתחות של מחלות מעי דלקתיות. במחקר המעקב האמריקאי "מחקר האחיות" שנערך באוניברסיטת הרווארד, על פי ממצאים שפורסמו באוגוסט 2013 בכתב העת Gut, לנשים שנוטלות גלולות בהווה סיכון גבוה פי 2.82 לפתח קרוהן ולנשים שנטלו גלולות בעבר סיכון גבוה ב-39% למחלה. כמו כן, לנשים שנוטלות גלולות ומעשנות סיגריות בהווה או בעבר סיכון גבוה ב-63% גם להתפתחות של קוליטיס כיבית. בין המנגנונים הביולוגיים שעשויים להסביר קשרים אלה מונים החוקרים את השפעת האסטרוגן שבגלולות על תפקוד המערכת החיסונית וקירות המעי ועל רקמות נוספות במערכת העיכול והשפעתו על עלייה במדדי קרישיות הדם. הסבר זה מקבל משנה תוקף לאור הקשר שזוהה בין נטילת גלולות ועישון לבין סיכון לקוליטיס כיבית, שכן עישון מהווה אף הוא גורם סיכון לקרישיות יתר.

 

משככי כאבים מומלצים לטיפול בכאבי המחזור

 

למאובחנות עם קרוהן וקוליטיס כיבית שסובלות מתקופות של החמרה בתסמינים סביב המחזור החודשי מומלץ לשוחח על כך עם הרופא המטפל כדי לבחון דרכים להקלה בכאבים.

 

אחת השיטות להתמודד עם כאבים סביב המחזור החודשי הוא השימוש בתרופות לשיכוך כאבים. אמנם גם טיפול בסטרואידים עשוי להקל בתסמינים וב"מיני התלקחויות" שנלוות למחזור החודשי – אך מאחר וסטרואידים גם עלולים להחמיר את אי הסדירות במחזור החודשי, הם לא ניתנים למטרה זו.

 

באשר למשככי כאבים, מומלץ להימנע מתרופות מקבוצת NSAIDs לשיכוך כאבים שחלקן נמכרות ללא מרשם רופא (כמו נורופן, אדוויל ואספירין), מאחר ותרופות אלה אמנם מקלות על כאבי מחזור, אך הן מזיקות לאנשים עם מחלות מעי דלקתיות, ולפי מחקרים מעלות את הסיכון לרעילות של מערכת העיכול ולכיבים והתלקחויות. תרופות אלה נקשרו גם לסיבוכים של דלקתיות קלה אקוטית במעי (קוליטיס). מסיבה זו, כשנדרש שימוש במשככי כאבים, מומלצים משככים המבוססים על החומר הפעיל פרצטמול/ אצטמינופן (למשל אקמול, דקסמול ונובימול).

 

 

פרופ' אריאלה שטרית היא מנהלת היחידה למחלות מעי דלקתיות בהיריון (יחידת IBD MOM) במערך הגסטרו-כירורגי במרכז הרפואי שערי צדק

 

עדכון אחרון: אוגוסט 2021