טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מחלות אוטואימיוניות וסרטן בהשפעת אותה קבוצת תאים
חוקרים זיהו קבוצה של תאים בעכברים, אשר קובעת את אופי הפעילות של המערכת החיסונית כנגד תאים פתוגנים וכנגד תאים של הגוף עצמו.
לפי כתב העת היוקרתי Nature, הגילוי יאפשר שיטות חדשות להילחם במחלת הסרטן ובמחלות אוטואימוניות בבני אדם.
על-פי עורכי המחקר, הגילוי החדשני יעזור להתמודד עם מחלות אוטואימוניות כגון זאבת, סכרת מסוג 1, טרשת נפוצה ומחלות נוספות. חיסונים, המשמשים כיום בכדי להגביר ולחזק את תגובת המערכת החיסונית במלחמתה בסרטן, יוכלו להפוך להיות בעלי משך חיים ארוך יותר בזכות המחקר החדש. כך, שתגלית זו בהמשך, תוכל לשפר באופן משמעותי את יעילות שיטות הטיפול כנגד סרטן.
"נקודת המבט המסורתית על המערכת החיסונית גורסת כי מערכת זו של קבוצת תאים מכוונת לתקוף פתגונים זרים (גורמים מעוררי מחלות)", כך אמר הרווי קנטור הכותב הבכיר של המאמר. "בעוד שהמודל הזה לרוב נכון, למדנו לזהות כי המערכת החיסונית, כמו מערכות ביולוגיות מורכבות אחרות, כוללת מכניזים המתבסס על מערכת איזונים – בנוסף לתאים שתפקידם להוציא לפועל את התגובה החיסונית, ישנה קבוצה של תאים המתוכננת לדכא את התגובה החיסונית. תאים אלו חיוניים בכדי למנוע תגובה מוגזמת כלפי הפתוגנים, על-מנת שלא תתבצע תקיפה של תאי הגוף עצמו".
עבודה זו אינה הראשונה מסוגה בתחום זה – תאי מערכת החיסון בבני אדם הנקראים תאי CD4 T+, כבר ידועים מזה זמן למדע. נוכחותם של תאים אלו מדכאת את התגובה הדלקתית ברקמות המכילות תאים פתגונים (מזיקים), כלפיהם המערכת החיסונית מכוונת.
הגברת כמות תאי ה- CD8+ (תאים המדכאים את הפעילות הדלקתית וניתן לראותם כ"בני- דודים" של תאי ה- CD4+ שהיו ידועים עד כה) תביא לדיכוי פעילות המערכת החיסונית – דרך יעילה לטיפול במחלות אוטואימוניות כמו טרשת נפוצה. הפחתה של אותם תאים תביא להרחבת והגברת הפעילות של המערכת החיסונית – תוספת יעילה לטיפולים אשר יאפשרו למערכת החיסונית להילחם כנגד תאים סרטניים.
"ניסיון העבר הראה שחיסונים אשר באופן פשטני מידי מפעילים או מרחיבים את מספר תאי ה- T ותאי ה- B, סביר שלא יביאו לתגובה הנלחמת בגידולים שתהיה ממושכת ויעילה", מסביר קנטור. "מכניזים האיזון שבתוך המערכת החיסונית מביא לכך שברגע שישנם יותר "תאים לוחמים" של המערכת החיסונית, ישנו תהליך שבו מיוצרים גם יותר תאים שמגבירים את כמות התאים המדכאים את תגובת המערכת החיסונית, את תגובתם של ה"תאים הלוחמים". המפתח לפיתרון, הוא שבירת מעגל האיזונים שמתרחש במערכת החיסונית. המחקר הנוכחי מהווה פריצת דרך משמעותית לקראת השגת המטרה הזו.
מתוך ה- THE MULTIPLE SCLEROSIS RESOURCE CENTERE
לגישה אל תקציר המאמר מתוך כתב העת Nature לחץ כאן
תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'