מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אירוע מוחי

מנהלי קהילה

פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר אסף טולקובסקי
נוירולוג מתמחה בבי"ח בלינסון

מובילי קהילה

טל-פדרמן
טל-פדרמן
את המסע הנוירולוגי עברתי כשחטפתי שבץ מוחי בגיל 28, לאחר מכן הוכשרתי כמאמנת רפואית וכיום "עמיתה מומחית" בפרויקט שיקום אישי, בקופ"ח מכבי. יחד עם צוותי עו"ס אני בונה תוכניות שיקום ומלווה חולים מרגע המשבר ועד החזרה לקהילה. בנוסף אני גולשת,חובשת באיחוד והצלחה. ומרצה באוניברסיטת ת"א. יש לי קליניקה פרטית ואני מומחית בניהול משברים רפואיים. ספרים נוספים שכתבתי: הכל בראש- אוטוביוגרפי,המספר את מסע השיקום. את לא נראת נכה- ספר שירים ותובנות. המדריך למשתבץ הצעיר- ספרהומוריסטי עם כלים פרקטיים לתהליכי שיקום. למידע נוסף:  www.hakol-barosh.com  
איציק-ניסני
איציק-ניסני
הגמול לאדם על עבודתו אינו מה שהוא קיבל בעבורה אלא ההזדמנות להגשים חזונו .
כמוניאירוע מוחיחדשותמזונות אולטרה מעובדים קשורים לעלייה בסיכון לשבץ

מזונות אולטרה מעובדים קשורים לעלייה בסיכון לשבץ

חוקרים אמריקאים זיהו כי אכילה מרובה של מזונות אולטרה מעובדים, המכילים רכיבים מלאכותיים, מגדילה סיכון לשבץ ופוגעת בתפקודי מוח


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בשנים האחרונות גוברת המודעות לנזקים של תזונה לא בריאה ומעובדת המכילה כמויות גבוהות של סוכר ושומן רווי. בין המזונות הלא בריאים מתחדדות הסכנות של מזונות אולטרה מעובדים – קטגוריה הכוללת מזונות מתועשים אשר מעבר לתהליכי העיבוד הרגילים הכוללים ייבוש, שימור, עישון, פסטור ועוד – מוחדרים לתוכם גם רכיבים מלאכותיים מייצבים, משמרים וחומרי טעם, צבע וריח – כדי להפוך אותם אטרקטיביים יותר לאכילה.

 

עבודות בשנים האחרונות מזהים קשר בין אכילה מרובה של מזונות אולטרה מעובדים לשורה של סיבוכים רפואיים, ובין השאר עלייה בסיכון למחלות מעי דלקתיותסרטן המעי הגס וירידה קוגניטיבית.

 

כעת חוקרים אמריקאים מצאו כי מזונות אלה גם קשורים בסיכון מוגבר לשבץ מוחי.

 

הפרעות חשיבה וזיכרון

 

החוקרים ממספר מוסדות רפואיים בארה"ב, בהובלת צוות מבית הספר לרפואה באוניברסיטת הרווארד, ביקשו לבחון את ההשפעות של מזונות אולטרה מעובדים על סיבוכים הקרדיו-וסקולריים והנוירולוגיים של מזונות אולטרה מעובדים.

 

המחקר שכונה REGARDS, התבסס על נתוני מעקב פרוספקטיבי אחר תזונה במדגם של עשרות אלפי בוגרים אמריקאים, מעקב שהחל בשנים 2003 עד 2007. המעקב הורכב ממדגם של 14,175 בוגרים מבוגרים מגיל 45 ומעלה ללא עדות קודמת לפגיעה קוגניטיבית כלשהי, שעברו בדיקות מעקב עד ספטמבר 2021, וכן מדגם נוסף של 20,243 בוגרים מבוגרים ללא עדות קודמת לשבץ מוחי, שעברו בדיקות מעקב עד ספטמבר 2020.

 

ניתוח סטטיסטי מצא כי במהלך תקופת המעקב של 11 שנים בממוצע, כל עלייה של 10% בהיקף הצריכה של מזונות אולטרה מעובדים היה מלווה בסיכון גבוה ב-16% לפגיעה קוגניטיבית שמתאפיינת בהפרעות חשיבה וזיכרון. תזונה שאינה מבוססת על מזונות מעובדים ואולטרה מעובדים הפחיתה ב-12% את הסיכון לירידה ביכולות קוגניטיביות.

 

בנוסף, צריכה מרובה של מזונות אולטרה מעובדים העלתה ב-8% את הסיכון להתפתחות שבץ מוחי, ואילו הימנעות ממזונות מעובדים ואולטרה מעובדים הפחיתה ב-9% את הסיכון לשבץ. נמצא כי הקשר בין מזונות אולטרה מעובדים לשבץ היה חזק יותר בקרב אנשים ממוצא אפרו-אמריקאי, בהשוואה ללבנים.

 

הקשר בין מזונות אולטרה מעובדים לנזקים קוגניטיביים ושבץ, כפי שזוהה במחקר, היה מנותק מדיאטות שעליהן הקפידו הנבדקים, ולא היה קשור לשמירה על תזונה ים תיכוניתדיאטת DASH שמותאמת להורדת ערכים גבוהים של לחץ הדם; ודיאטת MIND שמטרתה עיכוב הירידה בתהליכים קוגניטיביים בגיל המבוגר.

 

החוקרים מסכמים כי "תהליכי עיבוד מזון משפיעים על בריאות המוח אצל בוגרים מבוגרים, במנותק מגורמי סיכון אחרים ומהיענות לדיאטות שונות".

 

המחקר מומן על ידי מענקים מטעם המכון הלאומי האמריקאי למחלות נוירולוגיות ושבץ (NINDS), המכון הלאומי האמריקאי לזקנה (NIA) והמכון הלאומי האמריקאי ללב ריאות ודם (NHLBI), והממצאים מדווחים בגיליון יוני 2024 של כתב העת Neurology.

 

השמנה, תסמיני אסתמה, הפרעות שינה ודיכאון

 

המחקר מחדד את נזקיהם של המזונות האולטרה מעובדים, המכילים רכיבים מלאכותיים בנוסף לסוכר ושומן רווי, ודלים בסיבים תזונתיים, ובהם משקאות קלים, חטיפים מלוחים וממותקים, גלידה, המבורגר, שעועית אפויה משומרת, קטשופ, מיונז, לחמים ארוזים ודגנים בטעמים.

 

החוקרים מציינים כי המחקר תומך בהיפותזה שרווחת כיום בקרב חוקרים ומדענים, ולפיה ככל שתהליכי עיבוד מזון ממושכים יותר ומורכבים יותר – כך הנזקים לבריאות המוח כתוצאה מהתזונה גדולים יותר.

 

"בעוד תזונה בריאה חשובה בשמירה על בריאות המוח בקרב מבוגרים, הבחירות התזונתיות החשובות ביותר עבור המוח עדיין לא ברורות", אמר בריאיון לתקשורת ראש צוות החוקרים, פרופ' טיילור קימברלי (Kimberly) מאוניברסיטת הרווארד ובית החולים הכללי של מסצ'וסטס בבוסטון עם פרסום הממצאים. "מצאנו כי צריכה מוגברת של מזונות אולטרה-מעובדים הייתה קשורה בסיכון גבוה יותר הן לשבץ והן לפגיעה קוגניטיבית".

 

הממצאים מלווים בעבודות נוספות שמצביעות בשנים האחרונות על נזקיהם של מזונות אולטרה מעובדים. מחקר נרחב מברזיל שפורסם בדצמבר 2022 מצא אף הוא נזקים מוחיים קוגניטיביים אצל אלו שמרבים לאכול מזונות אולטרה מעובדים. מספר מחקרים מזהים סיבוכים רפואיים בדרכי העיכול הקשורים למזונות אולטרה מעובדים. כך, מחקר אמריקאי שפורסם בשנת 2022 מצא קשר בין צריכה גבוהה של מזונות אולטרה מעובדים לעלייה של 29% בסיכון לסרטן המעי הגס; ומחקר בינלאומי שפורסם ביולי 2021 מצא קשר בין צריכת מזונות אולטרה מעובדים לנטייה לפתח מחלות מעי דלקתיות מסוג קרוהן וקוליטיס כיבית.

 

במטה אנליזה של חוקרים אמריקאים, שפורסמה לאחרונה בינואר 2024 בכתב העת British Medical Journal, נמצא קשר בין צריכת מזונות אולטרה מעובדים ל-32 סיבוכים רפואיים שונים, ובהם בין השאר גם מחלות לב וכלי דם, סוכרת סוג 2, השמנה, מחלות נשימה, מחלות של דרכי העיכול ומתח נפשי מוגבר. בין השאר זוהה בעבודה זו קשר בין צריכה מרובה של מזונות אולטרה מעובדים לעלייה של 55% בסיכון להשמנת יתר, עלייה של 41% בסיכון להפרעות שינה, עלייה של 40% בסיכון לצפצופים ושריקות בנשימה שמאפיינים אסתמה, ועלייה של 22% בסיכון לדיכאון.

 

Neurology, doi: 10.1212/WNL.0000000000209432