מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מזון מטוגן לא בהכרח מזיק ללב
מחקר: צריכת מזון המטוגן בשמנים בריאים יותר כמו שמן זית, לא קשורה למחלות לב
מחקר שנערך בספרד מצא כי אכילת מזון המטוגן בשמנים בריאים יותר כמו שמן זית או שמן חמניות, לא קשורה למחלות לב או מוות מכל סיבה.
אכילת כמויות גדולות של מזונות מטוגנים נקשרה בעבר לגורמי סיכון למחלות לב כמו לחץ דם גבוה, כולסטרול "טוב" נמוך והשמנה. אבל לדברי החוקרים, מחקרים על מזונות מטוגנים ומחלות לב בעצמן לא הגיעו לתוצאות עקביות.
החוקרים עקבו אחר צריכת מזונות מטוגנים ומחלות לב בקרב יותר מ- 40,000 נחקרים, במשך 11 שנים. המתנדבים היו בין הגילאים 29 עד 69 וללא ממחלות לב כשהם נרשמו למחקר בין השנים 1992 ל- 1996. הם היו במעקב עד 2004. בתחילת המחקר החוקרים ראיינו אותם על הרגלי האכילה שלהם - הם נשאלו מה הם אכלו בשבוע טיפוסי בשנה שלפה. השאלונים כללו 662 מזונות שונים, 212 מהם מטוגנים. שיטות הטיגון כללו טיגון עמוק, טיגון במחבת, מזונות מוקפצים ועוד. המזונות טוגנו בשמנים מהצומח כמו שמן זית ושמן חמניות, העשירים בחומצות שומן חד-בלתי-רוויות.
החוקרים חילקו את המתנדבים ל-4 קבוצות, בהתאם לצריכת המזון המטוגן. מתוצאות שפורסמו בכתב העת היוקרתי British Medical Journal עולה כי במהלך תקופת המעקב, התרחשו 606 אירועי לב ו-1,135 מהמשתתפים מתו מסיבות שונות. החוקרים לא מצאו קשר בין מזונות מטוגנים למחלות לב ומוות, גם לא בצריכה הגבוהה ביותר. החוקרים עדיין לא מצאו קשר, גם לאחר שלקחו בחשבון משתנים כמו השמנה, צריכת קלוריות, גיל, מין ולחץ דם.
יש לקחת בחשבון שלמחקר מספר מגבלות. כך למשל המידע על תזונה נאסף רק בתחילת המחקר, ושיטות בישול שונות - כמו טיגון במחבת וטיגון בשמן עמוק – עורבבו יחד. בנוסף, חשוב להבין כי מנהגי התזונה של הנחקרים – המבוססים על תזונה ים תיכונית - שונים מאוד משל אוכלוסיות אחרות, בין היתר בשימוש בשמנים בריאים והעובדה שמטגנים בהם מזונות בריאים יותר. לבסוף, אין ספק שסוג השומן משנה – שמן זית למשל נחשב לבריא הרבה יותר משומן טראנס, אך סך הקלוריות שנצרכות חשוב, וקלוריות רבות מידי מכל שומן אינן דבר טוב.
BMJ 2012; 344 doi: 10.1136/bmj.e363 (Published 24 January 2012
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה