סרטן המעי הגס
מנהלי קהילה
מזון אולטרה-מעובד מעלה את הסיכון לסרטן המעי הגס
חוקרים מצאו כי לגברים שאוכלים הרבה מזונות אולטרה-מעובדים סיכון גבוה ב-29% לפתח סרטן המעי הגס בהשוואה לגברים שצורכים כמויות קטנות יותר של מזונות כאלה. אילו מזונות מזיקים במיוחד? והאם יש מזונות אולטרה-מעובדים שדווקא יפחיתו את הסיכון לסרטן?
מזונות אולטרה מעובדים הם מזונות אשר מעבר לתהליכי העיבוד הרגילים הכוללים ייבוש, שימור, עישון, פסטור ועוד – מוחדרים לתוכם רכיבים מלאכותיים מייצבים, משמרים וחומרי טעם, צבע וריח – כדי להפוך אותם לאטרקטיביים יותר לאכילה ולהאריך את חיי המדף שלהם. מזונות אלה מגיעים לרוב באריזות, מוכנים לאכילה או מוכנים לחימום.
מחקרים רבים הצביעו על השפעות שליליות רבות של מזונות אולטרה מעובדים על הבריאות. מחקר חדש שפורסם בכתב העת היוקרתי British Medical Journal מוסיף על העדויות ומצביע על עלייה בסיכון לפתח סרטן המעי הגס בעקבות צריכה של מזונות אולטרה-מעובדים בכמויות גדולות.
המחקר החדש נערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת הרווארד ומאוניברסיטת טאפטס בקרב כ-160,000 נשים ו-46,000 גברים שהיו במעקב במשך יותר מ-25 שנים ומילאו שאלון מפורט על התזונה שלהם כל ארבע שנים. במהלך תקופת הזמן הזו החוקרים תיעדו 1,294 מקרים של סרטן המעי הגס בקרב גברים ו-1,922 מקרים של סרטן המעי הגס בקרב נשים.
לא כל המזונות האולטרה-מעובדים מזיקים
הנבדקים חולקו לקבוצות בהתאם לצריכה של מזונות אולטרה-מעובדים. לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות ובחנו בנפרד נשים וגברים, נמצא כי צריכה גבוהה של מזונות אולטרה-מעובדים מעלה ב-29% את הסיכון לסרטן המעי הגס בגברים (חמישון עליון בהשוואה לחמישון תחתון בצריכה של מזונות אולטרה-מעובדים). לעומת זאת לא נמצא קשר בין צריכת מזונות אולטרה-מעובדים באופן כללי לסרטן המעי הגס בנשים.
החוקרים מסבירים כי לא כל המזונות האולטרה-מעובדים מזיקים באותה מידה, וזה עשוי להיות אחד ההסברים האפשריים לממצא לפיו צריכה גבוהה של מזונות אולטרה מעובדים קשורה לסיכון מוגבר לסרטן המעי הגס בגברים אבל לא בנשים.
במחקר נמצאו הבדלים בסוגי המזונות האולטרה-מעובדים שנצרכו על ידי נשים והמזונות האולטרה-מעובדים שנצרכו על ידי גברים. לדוגמה, נמצא כי בעוד שגברים נטו יותר לצרוך בשרים אולטרה-מעובדים נשים נטו יותר לאכול מוצרי חלב אולטרה-מעובדים כמו מעדני יוגורט שנקשר דווקא להפחתת הסיכון לסרטן המעי הגס, ומזונות כאלה עשויים לפצות על צריכה של מזונות אולטרה-מעובדים אחרים.
החוקרים מצאו כי הקשר החזק ביותר בין סרטן מעי גס ומזונות אולטרה-מעובדים הגיע ממוצרי בשר, עוף ודגים מוכנים לאכילה כמו נקניקיות, נקניקים, בשר משומר, בייקון ועוגות דגים. גם צריכה גבוהה של משקאות ממותקים נקשרה לסיכון מוגבר לסרטן המעי הגס בגברים. בנשים, נמצא כי ארוחות מוכנות לאכילה או חימום כגון פיצות קפואות קשורות לסיכון גבוה ב-17% לסרטן המעי הגס, בעוד שצריכה גבוהה של קינוחים ממוצרי חלב ויוגורט אולטרה-מעובדים נקשרה לירידה של 17% בסיכון לסרטן המעי הגס.
הממצאים מחזקים ממצאים שהתקבלו מעבודות קודמות. לפי ארגון הבריאות העולמי בשר מעובד הוא מסרטן ודאי בבני אדם, בקבוצת הסיכון מספר 1 של מחוללי הסרטן – בדומה לסיגריות. לפי סיכום הממצאים בתחום שפורסם בכתב העת Lancet Oncology, כל 50 גרם של בשר מעובד שנצרך מדי יום מעלה ב-18% את הסיכון לסרטן המעי הגס, וככל שהצריכה עולה – הסיכון גדל. לעומת זאת, נראה שלמוצרי חלב השפעה מגנה מפני סרטן המעי הגס. ההשפעה המגנה של מוצרי החלב מיוחסת למספר רכיבים – המרכזי בהם הוא סידן, שקושר חומצות מרה וחומצות שומן חופשיות במעי ובכך מפחית את ההשפעה הרעילה שלהם במעי. בנוסף מוצרי חלב מכילים קזאין ולקטוז שמעלים את הזמינות הביולוגית של הסידן, חומצה לקטית שמייצרת חיידקים, ויטמין D וחומצות שומן קצרות שרשרת שכנראה גם הם תורמים לאפקט המגן. פאנל המומחים של המכון האמריקאי לחקר סרטן (AICR) וקרן חקר הסרטן העולמית (WCRF) שבחן את העדויות המדעיות בנושא מצא ב-2017 ירידה של 17% בסיכון לסרטן מעי גס על כל צריכה של 400 גרם מוצרי חלב.
עוד על תזונה למניעת סרטן המעי הגס
BMJ 2022; 378 doi: https://doi.org/10.1136/bmj-2021-068921