לחץ דם
מנהלי קהילה
מוצרי חלב – נכס תזונתי לסובלים מיתר לחץ דם
לכבוד שבועות: כיצד מוצרי החלב מסייעים להפחית לחץ דם
כבר לפני יותר מ- 5,000 שנה זוהו החלב ומוצריו כחשובים ביותר. ממצאים המעידים על כך נמצאו בציורי אבן במדבר סהרה בסביבות 4,000 לפני הספירה. לפני כ-3,000 שנה הפך החלב אפילו למטפורה למשהו טוב, כשהמוכרת ביותר היא תיאורה של ארץ הקודש כארץ זבת, חלב ודבש. גם ברשומותיו של מרקו פולו מהמאה ה-13 לספירה, מופיעים תיאורים של ייבוש חלב ושתיית חלב מוחמץ על-ידי שבטים שונים.
מאז ועד היום עברה תעשיית החלב דרך ארוכה. תנובת הפרה הישראלית היא מהגבוהות בעולם ועומדת על מעל 11,000 ליטרים של חלב לשנה, וזאת במקביל לעליה בביקוש לחלב ומוצריו. בשנת 2010 עמדה צריכת החלב השנתית לנפש על 180 ליטרים, או כ-900 כוסות חלב. כ-56 ליטרים מתוכם בשתיית חלב והשאר כגבינות ומעדני חלב אחרים.
עדיין יש לנו מה להתקנא בארצות מפותחות אחרות מבחינת צריכה החלב. תושבי אירופה במדינות השונות מגיעים לצריכה שנתית לנפש של כ-300-350 ליטרים, כמעט פי שניים מאשר הצרכן הישראלי הממוצע. גם בחברה האמריקאית צריכת החלב השנתית לנפש עולה על 200 ליטרים.
חשוב לבריאות
החלב ומוצריו מהווים את אחת מקבוצות המזון העיקריות והחשובות. ההמלצות המקובלות כיום הן לצרוך כ-3 מנות של חלב או מוצריו ליום בקרב האוכלוסייה הבריאה.
החלב ומוצריו מהווים מקור לאנרגיה (מפחמימות ושומנים), מקור לחלבונים באיכות גבוהה, מקור לויטמינים חיוניים (A, D, 12B) וכן מקור חשוב למינרלים חשובים כגון סידן, זרחן, אשלגן, מגנזיום וסלניום.
קיימים אינספור מחקרים שהראו תועלות בריאותיות מוכחות של החלב ומוצריו בתחומים רבים, ובעיקר ידועה השפעתם המיטיבה על לחץ הדם. החשיבות של מוצרי החלב ורכיביו במניעה וטיפול ביתר לחץ דם קיבלה תשומת לב רחבה מאז פרסום המחקר המפורסם DASH (Dietary Approaches fo Stop (Hypertension. במחקר גדול זה נמצא כי תזונה עשירה בירקות, פירות ומוצרי חלב דלי שומן, יעילה בהורדת לחץ הדם והשפעתה דומה לזו של טיפול בחלק מן התרופות להורדת לחץ הדם.
קיימים מספר מחקרים שבדקו והראו את היעילות של צריכת מוצרי חלב במניעה וטיפול ביתר לחץ דם באוכלוסיות שונות, כולל בנשים, קשישים ומתבגרים. מכל המחקרים הללו עולה, כי ככל שצורכים יותר מוצרי חלב, כך יורד הסיכון לפתח יתר לחץ דם באנשים עם נטייה לכך, וערכי לחץ הדם יורדים בחולים עם יתר לחץ דם. כך למשל, באחד המחקרים מצאו כי בנשים שצרכו כ-3 מנות מוצרי חלב דלי שומן ליום, הסיכון לפתח יתר לחץ דם ירד בכ-11%, לעומת נשים שלא צרכו מוצרי חלב כלל.
כאמור, החלב ומוצריו מספקים לגוף מספר רכיבי תזונה חיוניים, כגון סידן, זרחן, אשלגן, מגנזיום, ויטמין D וחלבונים איכותיים. מחקרים רבים קושרים צריכת רכיבים אלו ללחץ דם תקין ולירידת לחץ הדם בחולים עם יתר לחץ דם. הסידן לדוגמא מפחית את שפעול מערכת הרנין-אנגיוטנסין-אלדוסטרון, שתורמת להתפתחות של יתר לחץ דם, וכן משפר את מאזן האשלגן והנתרן, ועל-ידי כך מונע התכווצות יתרה של תאי השריר החלק בדפנות כלי הדם, הגורמת לעליה בערכי לחץ הדם.
לסיכום אפשר לומר כי אכילת שלוש מנות של חלב דל שומן ומוצריו ביום, עשויה למנוע התפתחות של יתר לחץ דם ולעזור באיזונו, וזאת מעבר ליתרונות הרבים הנוספים של החלב בשיפור המצב התזונתי הכללי, במניעת בריחת עצם, במניעת מחלות לב וסכרת וככל הנראה עוד השפעות מיטיבות רבות נוספות.
* ד''ר נעמי לוין יינה היא מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה ומנהלת קהילות לחץ דם וכליות ברשת החברתית-בריאותית כמוני
חמדה פוקס
זה נכון במוצרי חלב בריאים, אבל יש הגורסים שזה לא כל כך בריא לחולי סכרת, אם כן מותר לחולים לאכול, כמה וכמות הדברים החלביים מותר להם לאכול, תודה על תשומת לבכם על כך.
דר דניאל גליקר
מאוד נהניתי מהפוסט.
רוב אנשי התזונה שוללים חלב מכל וכל.
למה?
הנוזל הלבן שאנחנו קוראים לו משום מה "חלב", הוא כל דבר אחר מלבד חלב.
הוא מכיל כל מיני מזיקין בישין.
אפילו החלב האורגני שנמכר כיום בארץ, יש לו את הבעיות שלו.
רוב החלב האורגני מהומגן.
התהליך הזה הופך את החלב ללא מתאים למאכל אדם.
מי שיכול למצוא חלב אורגני לא מהומגן, יתקרב כבר באיכות למה שחלב אמור להיות.
אותו משקה נפלא שאלפי שנים משמש את האדם לבריאותו.
יצא לי לטעום בארה"ב חלב אורגני-וודי.
משהו שונה לחלוטין.
ממש משקה האלים.