אירוע מוחי
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מוצרי חלב עשויים להפחית סיכון לשבץ
דיאטה עשירה במוצרי חלב עיכבה הופעת שבץ בעכברים עם יתר לחץ דם
מספר מחקרים הצביעו על קשר הפוך בין דיאטה עשירה במוצרי חלב וסיכון לשבץ, אולם לא ברור האם מדובר בקשר של סיבה-תוצאה או קשר אקראי. מחקר חדש שנערך בחיות מעבדה ביקש לבדוק האם אכן הקשר ההפוך בין צריכת מוצרי חלב ושבץ הינו סיבתי ואיזה מרכיב בחלב, אם בכלל, מונע את הופעת השבץ.
החוקרים היפנים השתמשו במודל מיוחד של עכברי מעבדה הסובלים מיתר לחץ דם גבוה במיוחד ולכן סובלים משבץ מוקדם בשכיחות גבוהה.
מתוצאות המחקר שפורסמו בכתב העת STROKE עולה כי בעכברים שקיבלו תזונה עשירה במוצרי חלב אכן השבץ הופיע, באופן מובהק, מאוחר יותר ביחס לשאר העכברים. דחיית היארעות השבץ הייתה בולטת יותר בעכברים שקיבלו תזונה עשירה בחלבוני חלב כגון קזאין. לעומתם, בעכברים שקבלו תזונה עשירה בשומני חלב כגון חמאה לא נצפתה דחייה בשבץ.
מהמחקר עולה כי תזונה עשירה בחלבוני חלב עשויה לעכב הופעת שבץ. חשוב עם זאת לזכור כי מדובר במחקר בחיות מעבדה ולכן יש צורך במחקרים נוספים בבני אדם על מנת להסיק מסקנות מבוססות. מכל מקום, נראה כי מוצרי חלב עשירים בשומן אינם מומלצים ויש להעדיף מוצרי חלב דלי שומן.
על עקרונות אלה מבוססת דיאטת DASH המיועדת להפחתת לחץ דם באנשים עם יתר לחץ דם – גורם הסיכון המרכזי לשבץ.