סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
מודלים להערכת סיכון התפתחות סוכרת ואבחון סוכרת
אבחון וסיכון סוכרת
מחקר שנערך באוניברסיטת לונדון ניסה לאתר את הסימנים המוקדמים לסוכרת. במשך קרוב ל- 10 שנים עקבו החוקרים באנגליה אחרי 6,538 עובדי מדינה. במהלך תקופה זו אובחנו ביניהם 505 מקרי סוכרת. המשתתפים עברו בדיקות לבחינת רמת הגלוקוז, רגישות לאינסולין, ופעילותם של תאי הביתא בלבלב המייצרים את האינסולין. אצל המשתתפים שלא חלו בסוכרת נשארו המדדים הביולוגיים ללא שינוי. לעומת זאת, אצל המשתתפים שחלו בסוכרת נצפתה עלייה בולטת ברמת הגלוקוז בדם, עלייה שאובחנה כבר שלוש שנים לפני איבחון הסוכרת. גם הרגישות לאינסולין ירדה אצלם באופן חד וזאת במהלך חמש שנים לפני האבחון בסוכרת. פעילות תאי הביתא בלבלב עלתה בין השנה הרביעית לשלישית לפני האבחון, כפי הנראה כדי לפצות את הגוף על העלייה הדרסטית ברמת הגלוקוז. אבל בשלוש השנים לפני האבחון בסוכרת, התחילה הפעילות של תאי הביתא לרדת. בעזרת ממצאים אלה ניתן יהיה לבנות מודל לאיתור אנשים בעלי סיכון גבוה לחלות בסוכרת ואף למנוע את המחלה.
The Lancet, 2009, 373(9682), 2215 - 2221
בארה"ב בנו שני מודלים להערכת הסיכוי להתפתחות הסוכרת. לשם כך נעזרו עורכי המחקר בתוצאות מעקב שערכו אחר 12,729 אמריקאים בני 45-61 במשך 15 שנים. אצל 18.9 אחוז מהמשתתפים אובחנה סוכרת. המודל הבסיסי השתמש בנתונים כגון היקף מותניים, סוכרת אצל ההורים, לחץ דם גבוה, קוצר קומה וגזע על מנת לסווג קבוצות ל-5 רמות סיכון שונות. המודל המתוחכם יותר כלל בדיקות דם כגון רמות הסוכר, השומנים וחומצת השתן, והצליח לסווג טוב יותר את הקבוצות הקיצוניות ברמת הסיכון הגבוהה לסוכרת. לא נבדקה סוכרת בזמן הריון וגם ההיסטוריה המשפחתית של המשתתפים בניסוי לא נבדקה בקפידה, נתנונים שיכולים להשפיע על דיוק המודל המוצע.
Ann Intern Med, 2009, 150(11), 741-751
וגם, מאמר הנחיות לאבחון ולסיקור של סוכרת במסגרת רפואת המשפחה:
הבדיקה המשמשת כקו ראשון לאבחון סוכרת הינה מבחן העמסת סוכר, בו החולה נתבקש לצום למשך שמונה שעות ואז מקבל העמסת גלוקוז במינון 75 גרם. סוכרת מאובחנת באם רמות הגלוקוז בדם עולות על 199 mg/dL, בעוד שרמה המעידה על Impaired Fasting Glucose IFG מוגדרת כרמה של 140-199 mg/dL שעתיים לאחר העמסת הסוכר. בנוסף, מגדיר ה-ADA מצב של IFG כרמת גלוקוז בצום שבין 100-125 mg/dL.
מדידת רמת ה-HbA1c, אשר אינה מצריכה צום, הינה שימושית הן לשם אבחנה והן לשם סיקור לסוכרת, כשניתן לאבחן מקרה של סוכרת כשמתקבלת רמה של 6.5% לפחות בשתי מדידות נפרדות.
מתן תמיסת גלוקוז במינון 50 גרם הינה בדיקת הסקר הנפוצה ביותר בשימוש לשם איתור של סוכרת הריונית.
הכותבים מציינים כי מצב של Diabetic Ketoacidosis DKA קשור באופן טיפוסי לסוכרת מסוג 1, או לעיתים עם סוכרת מסוג 2 בקרב חולים שחורים הסובלים מהשמנת יתר. מצב זה מאובחן על פי רמת גלוקוז בדם העולה על 250 mg/dL.
בין ההמלצות הקליניות הספציפיות:
- יש לבצע בדיקות סקר לסוכרת בקרב חולים עם לחץ דם גבוה עקבי של למעלה מ-135/80 mmHg
- יש לבצע סיקור לסוכרת בקרב חולים עם יתר לחץ דם או היפרליפידמיה
- ניתן לאבחן סוכרת כשערך ה-HbA1c עולה על 6.5% בשתי מדידות נפרדות
- עבור חולים המצויים בסיכון גבוה להתפתחות סוכרת, יש לכלול בייעוץ המלצות ביחס לאסטרטגיות יעילות לצמצם סיכון זה, לרבות ירידה במשקל ופעילות גופנית.
Am Fam Physician. 2010, 81, 863-870
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט