השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מהו "אפקט היו-יו" ואיך הוא משפיע על הדיאטה שלכם?
חוקרים משוויץ הצליחו לפענח את המנגנון מאחורי "אפקט היו-יו" המסביר למה אנשים שאיבדו ממשקל גופם בדיאטה חוזרים ועולים במשקל שבועות ספורים לאחר מכן. החוקרים מצאו כי לתאי שומן יש זיכרון המבוסס על מנגנון אפיגנטי. האם הגילוי סולל את הדרך לדיאטות יעילות יותר?
כל מי שאי פעם ניסה להיפטר מכמה קילוגרמים מיותרים מכיר את התסכול: בדיאטה מוצלחת המשקל יורד בהתחלה, אולם רק כדי לעלות בחזרה תוך מספר שבועות – תופעה הידועה בכינוי "אפקט היו-יו".
מספר רב של חוקרים ניסו להבין לאורך השנים מה הגורמים למנגנון המתסכל, אשר מוביל לכך שדיאטות רבות להורדה במשקל נכשלות במבחן הזמן.
עתה חוקרים משוויץ הצליחו להוכיח שתופעת ה'יו יו' קשורה למעשה בהשפעתו של מנגנון אפיגנטי.
אפיגנטיקה היא תחום בגנטיקה שמבוסס לא על הרצפים המרכיבים את הקוד הגנטי, בתאי הגוף אלא על הסידור המרחבי בתאים. בעוד שהרצף הגנטי הוא תוצר המתפתח לאורך תקופה ארוכה וכולנו יורשים אותו מההורים הביולוגיים שלנו, אפיגנטיקה היא דינאמית יותר, ומושפעת מגורמים סביבתיים, כמו הרגלי האכילה, וכן ממצבים שונים של הגוף - כמו למשל השמנת יתר. לאפיגנטיקה תפקיד מפתח בקביעה אילו גנים פעילים בתאי גוף האדם ואילו נותרים לא פעילים.
הזיכרון בתאי השומן
החוקרים מאוניברסיטת ETH בציריך חיפשו את הסיבות המולקולריות ל'אפקט היו-יו'. הם ניתחו תאי שומן שנאספו מעכברים הסובלים מעודף משקל, ומעכברים שהשילו את משקלם העודף באמצעות דיאטה. החוקרים גילו כי השמנת יתר מובילה לשינויים אפיגנטיים בתאי השומן של העכברים. מה שמיוחד בשינויים הללו הוא שהם נשארים גם לאחר דיאטה – כלומר מעידים על 'זיכרון' של ההשמנה שנותר בתאי השומן, אשר ככל הנראה מניע את הגוף לשוב ולצבור משקל עודף עם הזמן.
בהמשך החוקרים מצאו עדויות דומות למנגנון בבני אדם. החוקרים ניתחו ביופסיות של רקמת שומן מאנשים שסבלו מעודף משקל בעבר ועברו ניתוח בריאטרי לקיצור קיבה או ניתוח מעקפים. תוצאות המחקר עלו בקנה אחד עם מחקר העכברים, והדגימו כי גם בבני אדם השמנת יתר מלווה בשינויים אפיגנטיים בתאי שומן אשר נותרים רק לאחר דיאטה, ומהווים למעשה בסיס לאפקט היו-יו – כלומר לעלייה החוזרת של המשקל שאבד.
המחקר מומן בין השאר על ידי מענקי מחקר של אוניברסיטת ETH ציריך, מועצת המחקר האירופית (ERC) ומרכז המחקר לבריאות הילד בעיר בזל, וממצאיו פורסו בגיליון נובמבר 2024 של כתב העת Nature.
הפתרון: מניעה
בהודעה לעיתונות עם פרסום הממצאים אמר ראש צוות החוקרים פרופ' פרדיננד פון מיין (von Meyenn) כי הממצאים מדגימים כיצד "תאי השומן זוכרים את המצב של עודף המשקל ויכולים לחזור אליו ביתר קלות". פרופ' פון מיין הדגיש כי המחקר לא הצליח לאמוד בשלב זה כמה זמן תאי השומן 'זוכרים' את ההשמנה, אם כי ניתן לומר שתאי שומן הם תאים שחיים לתקופה ממושכת בגוף האדם, ובממוצע כעשר שנים לפני שהם מוחלפים על ידי תאים חדשים.
בשלב זה לא ניתן לשנות את הסמנים האפיגנטיים שתועדו במחקר באמצעות תרופות ו"למחוק" את הזיכרון האפיגנטי שמונע מדיאטות להצליח, אולם החוקרים מציינים כי ייתכן ובעתיד הם מקווים כי ניתן יהיה לעשות זאת. לדברי פרופ' מיין, "לעת עתה, עלינו לחיות עם השפעות הזיכרון כפי שתוארו במחקר, ומסיבה זו במיוחד חשוב כל כך למנוע מראש משקל עודף מלכתחילה, כי מניעה היא הדרך היעילה ביותר להיאבק כיום בתופעת ה'יו יו'". החוקרים מכוונים במסריהם בעיקר למניעת השמנה כבר בגילי הילדות וההתבגרות.
החוקרים מציינים כי ייתכן ותאים נוספים בגוף מעבר לתאי שומן משפיעים אף ם על 'אפקט היו יו', וייתכן כי קיים מנגנון שזוכר את ההשמנה גם בתאי מוח ותאים של כלי דם ושל איברים נוספים בגוף, ובכוונתם להעמיק בחקר התופעה.
ממצאי המחקר מעלים למודעות את האתגר בביצוע דיאטה להורדה במשקל, כאשר במקרים רבים התמידים בדיאטה מעלים בחלוף מספר שבועות את משקל גופם מחדש. לפי מטה אנליזה של חוקרים מברזיל, שפורסמה ביוני 2022 בכתב העת Clinical Nutrition ESPN, צבירה מחדש של משקל עודף אחרי דיאטה להורדה במשקל לרוב מתחילה כשלוש שנים (36 חודשים) לאחר תום הדיאטה, וניתן לנסות ולצמצם את התופעה באמצעות המשך התמדה בהגבלה על מזונות לא בריאים גם לאחר תום הדיאטה.