מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
שרון לוטן פסיכולוגית
שרון לוטן פסיכולוגית
פסיכולוגית רפואית מומחית. בעלת ניסיון רב בעבודה עם מבוגרים המתמודדים עם השמנה, לפני ואחרי ניתוח בריאטרי, במסגרת טיפול פרטני או קבוצתי. בנוסף מטפלת במבוגרים ובני נוער המתמודדים עם מצבים רפואיים שונים במטרה לקדם את בריאותם הגופנית ורווחתם הנפשית. עובדת במסגרת ציבורית ובקליניקה פרטית.
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
ד
ד"ר פזית שקד רוקחת קלינית מומחית
שלום. אני ד"ר פזית שקד, רוקחת קליניתמובילה ופורצת דרך בישראל, היחידה בעלת תעודה מארה"ב של מומחית בטיפול תרופתי בקהילה. מאחוריי 23 שנות ניסיון שבהן הבאתי אלפי מטופלים בארה"ב ובישראל לאיזון תרופתי ובריאותי. צמצום תרופות מיותרות, איזון מחלות דרך תזונה ומניעת תופעות לוואי מתרופות הם נר לרגליי. במהלך שנות עבודתי התמקצעתי בנושא הטיפול בסוכרת וכיום אני משלבת הדרכה וליווי תזונתי יחד עם טיוב הטיפול בתרופות. בעבודה שלי משולבים יחס אישי חם, עוטף ומתחשב למטופלים ומקצוענות בתפירת הטיפול התרופתי היעיל והבטוח ביותר תוך השגת שיתוף פעולה מיטבי של הרופאים איתם אני מתקשרת באופן אישי לגבי כל מטופל/ת. לאחר תואר ראשון ברוקחות באוניברסיטה העברית השלמתי תואר ד"ר ברוקחות קלינית באוניברסיטת דוקיין בפיטסבורג, פנסילבניה בארה"ב, סטאג' בבית חולים Albert Einstein Medical Center בפילדלפיה, פנסילבניה. שימשתי 8 שנים כמנהלת שירותי רוקחות קלינית בבית חולים St. Mary Medical Cente בפרברי פילדלפיה , 13 שנים כרוקחת קלינית ב"שרותי בריאות כללית" ומזה 12 שנים נותנת שירות פרטי בלבד במסגרת הקליניקות בתל אביב וחדרה
בתאל בר
בתאל בר
היי. שמי בתאל וזה האני מאמין שלי: אורח חיים בריא משלב ליווי מקצועי ואישי יחד עם תמיכה רגשית ומותאמת לנפש לאדם. מעל 10 שנים של עשייה מספקת כאחות כירורגית בבית חולים שעדיין נמשכת, ראיתי לא מעט מטופלים שנזקקו בדיוק לזה. אז החלטתי לתת להם את זה במסגרת בקליניקה שלי בה אני מלווה מטופלים סוכרתיים במקצועיות ורגישות מרבית, לשינוי המיוחל שלהם. במקביל, אני מתמחה במכון אדלר בלימודי קוצ'ינג בשאיפה לתת ערך מוסף למטופלים שלי כמאמנת אישית לאורח חיים בריא. מזמינה אתכם לעקוב אחריי ולהתייעץ בכל נושא שיעלה ובראש וראשונה, מאחלת לכולנו הגשמה עצמית ובריאות איתנה! שלכם, בתאל
כמוניסוכרת סוג-2חדשותמה שסוכרתיים לא מספרים לרופא שלהם

מה שסוכרתיים לא מספרים לרופא שלהם

מחקר ישראלי: חולי סוכרת לא מיידעים את רופאיהם על נטילת תכשירי רפואה משלימה שעלולים להיות מסוכנים בשילוב תרופות לסוכרת. מהם השילובים המסוכנים לסוכרתיים?


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

השימוש ברפואה משלימה ואלטרנטיבית גדל בשנים האחרונות בהתמדה הן באוכלוסייה הכללית והן בקרב חולים כרוניים באופן ספציפי. גם אצל חולי סוכרת מתועד שימוש רווח ברפואה משלימה ככלי נוסף להתמודדות עם המחלה, לרבות נטילת תכשירים טבעיים. אולם למרות שתכשירים אלה עלולים להיות מסוכנים בשילוב עם התרופות שנוטלים החולים, מחקר ישראלי חדש שבוצע בקרב חולי סוכרת המאושפזים בבית חולים מצא כי במקרים רבים לא מיודעים הרופאים על נטילת התכשירים הטבעיים.

 

המחקר בוצע במסגרת המחלקות הפנימיות בבית החולים אסף הרופא בצריפין בקרב 111 חולי סוכרת בוגרים שהיו מאושפזים בהן בין החודשים דצמבר 2013 לדצמבר 2014. הנבדקים היו בגיל 70.5 בממוצע. במסגרת המחקר בוצעו בדיקות בתיקי המאושפזים ובירור יזום בנוגע לטיפולים שעברו ברפואה משלימה ולתכשירים טבעיים שנטלו. כמו כן בוצעה הערכה של רוקח קליני ופרמקולוג קליני לשילוב בין תכשירים אלו לתרופות לסוכרת שקיבלו המאושפזים.

 

המחקר העלה כי רבע (23.4%) מחולי הסוכרת המאושפזים פנו גם לטיפולים ברפואה משלימה. לא נמצאו הבדלים בין מאושפזים שניסו טיפולים ברפואה משלימה לבין אחרים, לרבות הבדלי גיל, השכלה, הכנסה והרגלי עישון או שתיית אלכוהול.

 

נמצא במחקר כי פחות ממחצית מצרכני הטיפולים ברפואה משלימה – רק 42.3% מתוכם (11 מתוך 26 מאושפזים) עדכנו מיוזמתם את רופאיהם בנוגע לטיפולים המשלימים בהם השתמשו, לרבות תכשירים טבעיים שנטלו. ממצא זה עשוי גם להצביע על כך שבחלק מהמקרים לא נשאלו המאושפזים בנוגע לטיפולי רפואה משלימה, ולכן לא יידעו את רופאיהם על טיפולים אלה.

 

שילובים מסוכנים בין תכשירים טבעיים ותרופות לסוכרת 

 

לצד הדיווחים החלקיים, החוקרים זיהו שילובים מסוכנים בין התכשירים הטבעיים לבין התרופות שנרשמו למאושפזים בקרב 73% מהמשתמשים בטיפולי רפואה משלימה.

 

מבין השילובים המסוכנים שזוהו עם תרופות לסוכרת, רק ב-58% מהמקרים עדכנו המטופלים את רופאיהם לגבי השימוש בתכשירים טבעיים. החוקרים אבחנו גם רישום רפואי לקוי: רק בקרב שלושה מהמטופלים (15% מקרב אלו עם שילובים בעייתיים) – תועד הדבר בתיק הרפואי של המאושפז.

 

השילוב הבעייתי ביותר שזוהה במחקר ברמת סיכון גבוהה היה בין אומגה 3 לבין תרופות מקבוצת נוגדי טסיות (אנטיאגרגנטים, antiaggregants) – ובהם אספירין. שילוב זה זוהה בקרב כרבע (26.9%) מקרב צרכני הטיפולים ברפואה משלימה. לפי מחברי המחקר, אומגה 3 במינונים גבוהים שאינם מבוקרים עלול לדכא צימוד (אגרגציה) של טסיות דם ולהחמיר דימום, בייחוד בשילוב עם נוגדי טסיות.

 

שילובים נוספים שזוהו במחקר כללו שימוש מקביל המוגדר כבעייתי ברמת סיכון מתונה בתרופות שנוטלים חולי סוכרת ובחומרים הטבעיים הבאים:

 

ויטמין E: ויטמין E עלול אף הוא לדכא צימוד של טסיות דם, ומעלה את הסיכון לדימומים בשילוב עם תרופות מקבוצת נוגדי טסיות.

 

גינקו בילובה: צמח טבעי העלול להפחית את הפרשת האינסולין ולגרום לעלייה ברמות הסוכר בדם. בעייתי בייחוד בשילוב עם התרופה מטפורמין ותרופות ממשפחת חוסמי בטא.

 

קו-אנזים Q10: עלול לגרום לירידה בלחץ הדם ולגרום בשימוש משולב עם תרופות למניעת לחץ דם גבוה לתגובת נגד של לחץ דם נמוך מדי (hypotension). במחקר זוהה מאושפז אחד חולה סוכרת שקיבל שילוב של שני החומרים.

 

תה ירוק: מעלה את הסיכון לדימומים בשילוב תרופות מקבוצת נוגדי טסיות, בדומה לאומגה 3 וויטמין E. מחקר מינואר 2014 מצא כי תה ירוק עלול ליצור שילוב בעייתי הפוגע ביעילותה של תרופה המיועדת להפחתה של לחץ הדם.

 

זרעי חילבה (fenugreek): עלולים להעלות את רמות הסוכר בדם בשילוב עם מטפורמין, בדומה לגינקו בילובה.

 

ויטמין B6 הקרוי גם 'פירידוקסין': בדומה לקו אנזים Q10, עלול לפי מחקרים בבעלי חיים לגרום לירידה בלחץ הדם ולגרום בשימוש משולב עם תרופות למניעת לחץ דם גבוה לתגובת נגד של לחץ דם נמוך מדי (hypotension).

 

צמח הדנדליון: צמח טבעי המעלה אף הוא את הסיכון לדימומים בשילוב תרופות מקבוצת נוגדי טסיות דם.

 

כמו כן זוהו במחקר שילובים ברמת סיכון נמוכה בין חמוציות (קרנבריז) לבין תרופות ממשפחות הסטטינים, מעכבי אנגיוטנסין, בנזודיאזפינים, תרופות נוגדות פרכוסים (נגד אפילפסיה) ונוגדי דיכאון. שילוב עם תרופות ממשפחות אלה עלול להוביל להאצת חילוף החומרים בגוף.

 

עוד ברמת סיכון נמוכה, שילוב של התוסף הטבעי גלוקוזמין ממקור צמחי עם התרופה מטפורמין עלול להאיץ עלייה ברמות הסוכר בדם.

 

החוקרים מסכמים כי בעקבות ממצאי המחקר נדרש לשפר את הידע בקרב רופאים ומטפלים בנוגע לשילובים מסוכנים בין תכשירים רפואיים ותרופות, הן בקרב חולי סוכרת והן בקרב חולים בכלל. "לאור מורכבות השימוש בתרופות בקרב מטופלים עם מחלות כרוניות, בהם גם חולי סוכרת, לא ניתן להתעלם מהשימוש בטיפולים ברפואה משלימה ויש להתייחס לכך במסגרת הטיפול", מבהירים החוקרים.

 

במחקר השתתפו ד"ר רונית קורן, איילת לרנר, ד"ר עמית תירוש, ד"ר רונית זיידנשטיין, ד"ר תומר זיו-ברן, פרופ' אהובה גולי וד"ר שלומית קורן, וממצאיו פורסמו בגיליון יולי 2015 של כתב העת Journal of Alternative and Complementary Medicine.

 

 

Journal of Alternative and Complementary Medicine, doi: 10.1089/acm.2015.0019

 

אלה-הר-נוי
20/07/15 11:56

לא יורדים פה על השימוש בתכשירים מהרפואה המשלימה. הבעיה היא שאנשים חושבים שאם זה טבעי אין פה סכנה. זה ממש לא המצב. כשלוקחים תרופות נוספות נוטים לדווח לרופא, אבל על רפואה משלימה בדר"כ לא מדווחים וזה עלול להיות מסוכן. עוד בנושא: http://www.camoni.co.il/index.php?idr=400&p=4925

נוגדי טסיות מגיבים עם המון חומרים ולא רק עם תרופות משלימות וחשוב לכן יותר לבדוק את פעילותם ולאו דווקא ל"רדת על" השימוש בתכשירים אלטרנטיביים שכמו שצפוני ציין אינם אהובים על הרבה רופאים. חשוב לבדוק רמות וכמובן לעקוב אחרי מצב הסוכרת.

צפוני
19/07/15 22:24

כמה הערות.

1. רופאי המשפחה לא כ"כ בקיאים בפרמקולוגיה של התכשירים הטבעיים . הם גם לא מתלהבים מהשמוש ברפואה אלטרנטיבית.

2.  אצלי התרופות שאני לוקח נקבעו ע"י מומחים לסכרת ולא ע"י רופאי המשפחה .

3. אם  כיום פשה השימוש בתכשירים טבעיים העלולים להוות סיכון בשילוב עם תרופות רגילות מדוע הדבר לא מוזכר בעלוני השימוש הן של תרופות הפרמה והן של התכשירים הטבעיים . האם אין אפשרות לקבוע זאת כחוק .