השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מה שטוב ללב טוב גם למוח
מחקר: שומנים שמיטיבים עם בריאות הלב – כמו שמן זית – עשויים להיטיב גם עם התפקוד הקוגניטיבי והזיכרון
מזה שנים ידוע כי צריכת יותר מידי מזונות המכילים שומנים "רעים" אינה בריאה ללב וכי שומנים "טובים" עשויים להועיל לבריאותו. כעת, חוקרים מבית החולים Brigham and Women’s Hospital בארצות הברית מצאו כי הדבר כנראה דומה גם עם המוח: צריכת "שומן רע" מסוג שומן רווי קשורה להתדרדרות גרועה יותר של הזיכרון והתפקוד הקוגניטיבי במשך הזמן. לעומת זאת, השומן הטוב "שומן חד בלתי רווי" נקשר לתפקוד קוגניטיבי כללי וזיכרון טובים יותר.
המחקר שתוצאותיו פורסמו בכתב העת Annals of Neurology, התבסס על נתונים שנאספו במסגרת מחקר המכונה Women's Health Study. בניתוח הנתונים נכללו יותר מ- 6,000 נשים שגילן היה 65 ומעלה.
במשך כארבע שנים הנשים עברו שלושה מבחני תפקוד קוגניטיבי. כל הנשים מלאו שאלון צריכת מזון מפורט כ- 5 שנים לפני תחילת המבחנים הקוגניטיביים.
כשהחוקרים בחנו את צריכת השומנים הכללית בתזונה, הם לא מצאו קשר לתוצאות המבחנים הקוגניטיביים. יחד עם זאת, כשבחנו את סוגי השומן השונים, הם מצאו קשר לתפקוד הקוגניטיבי.
אצל הנשים בקבוצה שצרכה הכי הרבה שומנים רוויים – הנמצאים בעיקר בבשר ומוצרי חלב – היכולת הקוגניטיבית והזיכרון ירדה הכי הרבה בארבעת שנות המבחנים הקוגניטיביים, בהשוואה לנשים בקבוצה שצרכה הכי מעט שומנים רווים.
לעומת זאת, לנשים שאכלו את הכמויות הגדולות ביותר של חומצות שומן חד בלתי רוויות – שמקורן בעיקר בצומח כמו שמן זית, טחינה, אגוזים ואבוקדו – היו דפוסי ציונים קוגניטיביים עקביים יותר במשך הזמן. באותן נשים הסיכון להתדרדרות קוגניטיבית היה הנמוך ביותר.
החוקרים מסכמים כי הצעד הפשוט של החלפת השומנים הרעים בשומנים הטובים יותר, יכול לסייע למנוע התדרדרות קוגניטיבית ולשמור על הזיכרון באנשים מבוגרים.
Ann Neurol. 2012 Mar 29, Epub ahead of print
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט