כליות ודיאליזה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מה שטוב ללב טוב גם לכליה
מחקר חדש מצא כי תכנית להרגלים בריאים עבור חולי לב משפיעה לטובה על חולי כליה כרוניים
מחקר חדש שפורסם בג'ורנל של האיגוד האמריקאי לנפרולוגיה ביקש לבדוק כיצד השפיע אימוץ של תכנית לחיים בריאים של האיגוד הקרדיולוגי האמריקאי על חולים במחלת כליה כרונית. המחקר מצא כי חולים שעמדו ביותר מאפיינים של התוכנית היו בסיכון נמוך יותר לכשל כלייתי או מוות.
תכנית החיים הבריאים של האיגוד הקרדיולוגי האמריקאי הנקראת "Life Simple 7" ובה ממליץ האיגוד על :
1. ביצוע פעילות גופנית
2. איזון הכולסטרול
3. אכילה בריאה
4. איזון לחץ הדם
5. הורדה במשקל
6. הורדת רמות הסוכר
7. הפסקת עישון
החוקרים מאוניברסיטת אלבמה בראשות פרופ' פול מונטנר, מומחה לאפידמיולוגיה, ביקשו לבחון האם התוכנית משפיעה לטובה על חולי כליה כרוניים.
לצורך כך אספו החוקרים נתונים אודות 3,093 חולי כליה כרוניים בשלבים מתקדמים בשלב 3 או 4 מתוך מסד נתונים של מחקר אחר הנקרא REGARDS. החוקרים בדקו את ההימצאות של האלמנטים מתוכנית החיים הבריאים אצל החולים והקשר שלהם לכשל כלייתי ומוות. בעצם בדקו הרופאים האם החולים במחקר תואמים להמלצות של התוכנית לפעילות גופנית, איזון רמות הסוכר, איזון כולסטרול ולחץ דם וכו'..
המחקר עקב אחר החולים במשך 4 שנים, במהלך הזמן הזה 160 חולים פיתחו כשל כלייתי ו-610 חולים נפטרו. החוקרים מצאו כי חולים שעמדו בשני מרכיבים ועד ארבעה מרכיבים מהתוכנית חלה אצלם ירידה הולכת וגדלה בסיכון לפתח כשל כלייתי ומוות. אצל חולים שהצליחו לשמר יותר מ-5 מרכיבים מההמלצות לא התרחש כשל כלייתי כלל במשך המחקר.
לדברי החוקרים, התוצאות אינן מפתיעות בהכרח, שכן התועלות של המרכיבים הללו היו ידועות בקרב חולי לב מזה זמן, אך רמת התועלת לחולי כליה כרוניים לא נבדקה עד כה באופן משמעותי. כמו כן התועלת שנצפתה בעקבות השמירה על אורח החיים הבריא והמומלץ הייתה דרמטית.
החוקרים טוענים כי יש צורך במחקרים נוספים שיבדקו מה קורה לחולים המשנים את הרגלי החיים, וכיצד זה משפיע על מחלת הכליות שלהם.
למידע נוסף על תוכנית החיים הבריאות של האיגוד הקרדיולוגי האמריקאי
אבי