גמילה מעישון
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מה שהורים מעשנים לא יודעים
הורים מעשנים חושפים את ילדיהם לעשן סיגריות הרבה יותר ממה שהם חושבים. כך עולה ממחקר ישראלי חדש
40% מהילדים בעולם נחשפים להשפעות המזיקות של עשן טבק, בעיקר מהסיגריות של הוריהם. חוקרים מאוניברסיטת תל-אביב ביקשו לבחון אם השיעור הגבוה של עישון פסיבי בקרב ילדים נובע, לפחות בחלקו, מכך שההורים אולי לא מודעים למידת החשיפה של ילדיהם לעשן.
לשם כך הם ערכו ראיונות עומק עם 65 ישראלים - הורים לילדים קטנים במשפחות של מעשנים ממרכז הארץ, כדי לבחון את התפיסות שלהם באשר לחשיפה לעשן סיגריות. בין היתר, ההורים התבקשו להסביר מהי "חשיפה לעישון".
ההורים דיווחו כי חשיפה מתרחשת כאשר ניתן לראות עשן או אדם מעשן, כאשר ניתן להריח עשן, להרגיש אותו, לשאוף אותו או כאשר הוא "מגיע" לאדם מסוים. חלק מההורים האמינו כי חשיפה לא מתרחשת בהעדר ריח, עשן (או מעשן) נראה לעין או אם העישון מתרחש בחוץ או בבניינם מאווררים. סמיכות במרחב ובזמן השפיעה על התפיסות של ההורים לגבי חשיפה לעישון – חלק מההורים האמינו כי עשן לא מגיע למרחקים גדולים אלא מתפוגג במהירות.
התפיסות הללו שגויות ומסוכנות. במאמר שפורסם בכתב העת Nicotine & Tobacco Research, החוקרים מסבירים כי היכולת של בני אדם לחוש בעשן טבק היא מוגבלת. שימוש בחושים אנושיים, לרבות חוש ריח וחוש הראייה, לא יכול לאפשר להורים להעריך נכונה חשיפה לעשן ולנזקיו, מאחר ש-85% מהעשן הוא בלתי נראה ועל חוש הריח (ובמיוחד חוש הריח של מעשן) לא ניתן להסתמך כאשר בוחנים נוכחות של עשן סיגריות.
חשיפה לסכנות הסיגריה אינה דורשת בהכרח שהות בקרבת מעשנים. גם כניסה לבית או חדר בבית מלון שעישנו בו בעבר, אפילו במרפסת – עלולה להוות סיכון בריאותי שאינו בטל בשישים, בעיקר בקרב ילדים, וכך גם חשיפה לבגדים של מעשן. חשיפה זו מכונה עישון מיד שלישית. "אנשים חושבים שאם הם מעשנים במרפסת, העשן לא נכנס הביתה, או שאם מעשנים ליד תינוק בעגלה ומתרחקים קצת, זה בסדר, אבל המצב שונה. שרידי הסיגריות יכולים להידבק בעגלה ובבגדים של התינוק ובגילים אלה לגרום לנזקים התפתחותיים בריאות שישפיעו לטווח הארוך. אנשים צריכים לדעת שבהדלקת סיגריה הם מזיקים לאנשים אחרים גם באוויר הפתוח". מבהירה החוקרת הראשית, ד"ר לאה רוזן, ראש החוג לקידום בריאות בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת תל אביב.
מחקרים מראים כי עשן הסיגריות נדבק בשיער, בעור, בבגדים, באבק, ברהיטים, בקירות, במצעי מיטות, בשטיחים, בווילונות, בכלי רכב ומשטחים נוספים, ונותר גם זמן רב לאחר שהעשן התפוגג. שרידי עשן הסיגריות והסיגריות אינם נעלמים לחלוטין לאחר פתיחת החלונות ואוורור החדר או הרכב – אפילו לא עם שימוש במאווררים או מזגנים. ניקיון סטנדרטי כמו שאיבת אבק לא יעלים אותם. גם הגבלת העישון רק לאזורים מסוימים בבית – כמו עישון בחדר סגור אחד או אפילו במרפסת בלבד – לא תגן מפני חשיפה לנזקי העישון.
החוקרים מסכמים שכדי להגן על ילדים, הורים צריכים לדעת שחשיפה יכולה להתרחש גם במצבים בהם הם לא יכולים להבחין בעשן בחושיהם. כדי להפחית סיכון לחשיפה לרכיבי הסיגריות יש ליצור סביבה נקייה מעישון – הן בבית, הן בכלי הרכב והן במתחמים ציבוריים. עם זאת, אם אדם מעשן רוצה להגן על אהוביו מפני נזקי עישון לחלוטין, הדרך היחידה לעשות זאת היא להיגמל מסיגריות.
Nicotine & Tobacco Research, ntx169, https://doi.org/10.1093/ntr/ntx169