השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מה עושה לכם צרבת?
מחקר חדש איתר את גורמי הסיכון לרפלוקס קיבתי ושטי. הגורמים המרכזיים: השמנה ועישון
השמנה ועישון מעלים את הסבירות לצרבות תדירות או רפלוקס קיבתי ושטי (Gastroesophageal reflux disease ובקיצור GERD). כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת American Journal of Gastroenterology.
מחלת החזר קיבתי ושטי – המכונה גם רפלוקס – היא בעיה שכיחה הנגרמת עקב דליפה של מיצי העיכול החומציים ולפעמים של תוכן הקיבה מהקיבה חזרה אל הוושט - הצינור המחבר את חלל הפה אל הקיבה. בעיכול נורמלי, סוגר הוושט התחתון - שריר הממוקם במעבר שבין הוושט לקיבה - נפתח ומאפשר למזון להיכנס אל הקיבה ולאחר מכן מתכווץ ונסגר כדי למנוע זרימה חוזרת של המזון או של מיצי העיכול אל הוושט. כאשר סוגר הוושט התחתון אינו מתפקד כראוי הוא מאפשר לתכולת הקיבה לזרום בחזרה אל הוושט. צרבת היא התסמין השכיח ביותר של רפלוקס קיבתי ושטי.
כדי לבחון אילו מאפיינים מנבאים התפתחות של רפלוקס, חוקרים ממספר מוסדות בדנמרק, שבדיה ונורבגיה ניתחו נתונים של כמעט 30,000 אנשים ממחוז מסוים בנורבגיה. הנבדקים רואיינו בשנים 1995-1997 ושוב בשנים 2006-2009.
הנבדקים לא סבלו מתסמינים של רפלוקס קיבתי ושטי בראיון הראשון. בראיון השני 510 מהם סבלו מתסמיני רפלוקס חמורים ו-14,406 עדיין לא סבלו מתסמינים. אנשים עם תסמינים קלים מאוד או כאלה שהופיעו פחות מפעם בשבוע לא נכללו בניתוח הנתונים.
החוקרים מצאו כי עלייה בסיכון לרפלוקס קשורה להשמנה - ככל שהאדם השמין יותר במהלך תקופת המעקב, הסיכון להתפתחות תסמינים של רפלוקס קיבתי ושטי היה גדול יותר. הסיכון לרפלוקס עלה ב-30% עם כל עלייה של יחידה אחת במדד ה-BMI, ללא קשר למשקל ההתחלתי של האדם.
לאנשים מעשנים או שעישנו בעבר היה סיכון גבוה ב-29% עד 37% לפתח רפלוקס בהשוואה ללא-מעשנים. המחקר מספק סיבה נוספת למנוע השמנה בעת גמילה מעישון: לאנשים שהפסיקו לעשן אך השמינו – עם עלייה של 3.5 יחידות לפחות ב-BMI – היה סיכון כפול לפתח סימפטומים של רפלוקס בהשוואה לאלה שמעולם לא עישנו.
החוקרים מסבירים כי השמנה, במיוחד השמנה בטנית, מעלה את הלחץ על הסרעפת והשרירים המפרידים את הוושט מהקיבה, מה שגורם לדחיפת תוכן קיבה חומצי לוושט. עישון מרפה את השרירים ומפחית את ייצור הרוק אשר מסייע לנקות את הוושט.
גורם אחר שנקשר במחקר לסיכון מוגבר להתפתחות של תסמיני רפלוקס היה עלייה בגיל – עם כל שנת חיים הסיכון לפתח תסמיני רפלוקס היה גבוה ב-1%. בנוסף לגברים היה סיכון נמוך ב-19% לפתח תסמינים בהשוואה לנשים ולאנשים יותר משכילים היה סיכון נמוך ב-31% לפתח תסמינים בהשוואה לאנשים פחות משכילים.
10 טיפים נגד צרבת
Am J Gastroenterol 10 February 2015; doi: 10.1038/ajg.2015.18