אוסטאופורוזיס
מנהלי קהילה
מה משפיע על סיכון לשברים באלכוהוליסטים?
על קשר בין שברים, רמות ויטמין D ושתיית אלכוהול
שברי עצמות הם תופעה נפוצה באלכוהוליסטים והם קשורים באופן הדוק למצב התזונתי, למסת הגוף הרזה ולרמות הויטמין D. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Alcohol and Alcoholism.
במסגרת המחקר בחנו החוקרים קשר בין שברי עצמות וגורמים שונים בהם צריכת אתנול, הפרעה בתפקודי כבד, צפיפות המינראלים בעצם, שינויים הורמונאליים, מצב תזונתי, הפרעה בכישורים החברתיים והפרעה בהרגלי האכילה, ב- 90 גברים אלכוהוליסטים.
החוקרים עקבו אחר רמות הורמונים הקשורים למטבוליזם העצם בקבוצת המחקר ובאנשים תואמים בגיל ומין ששמשו קבוצת ביקורת. לנחקרים נערכו גם בדיקות צפיפות העצם והערכת מסת השומן ומסת הגוף הרזה, המצב התזונתי ותפקודי הכבד. נוכחות שברים נקבעה על-בסיס היסטוריה רפואית וצילומי רנטגן של בית החזה.
החוקרים לא הצליחו למצוא הבדל בין חולים עם ובלי שברים בכל הנוגע למדד צפיפות העצם. לא תועדו הבדלים במסת השומן, אך נמצא כי מסת הגוף הייתה נמוכה יותר בחולים עם שברי עצמות. החוקרים גם זיהו קשר מובהק בין שברים ובין תזונה לקויה, רמות נמוכות יותר של וויטמין D והרגלי אכילה לא סדירים. עוד מצאו החוקרים כי קיים קשר הדוק בין רמות ויטמין D בדם ובין כוח אחיזה ביד.
לאחר ניתוח סטטיסטי מורכב נמצא כי רק ויטמין D ותזונה היו קשורים בקשר מובהק ובלתי-תלוי עם שברים.
החוקרים מסכמים כי שברי עצמות מהווים תופעה נפוצה באלכוהוליסטים ושהמחקר הראה כי נוכחותם קשורה יותר למצב התזונתי, למסת הגוף הרזה ולרמות ויטמין D, מאשר לצפיפות העצם.
Alcohol and Alcoholism. 2011;46(2):148-55
תרגום ועריכה: ד"ר ילנה סיגל