מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

התמכרויות

מנהלי קהילה

ד
ד"ר נדב שליט
מומחה לפסיכיאטריה והתמכרויות, ניהל את המרפאה להתמכרויות ותחלואה כפולה של המרכז הישראלי להתמכרויות והמרכז הרפואי לב השרון, חוקר בתחום השפעות פסיכיאטריות ואפידמיולוגיה של שימוש בסמים קנבינואידים והלוצינוגנים. כיום ראש תחום חדשנות קלינית במרכז הישראלי להתמכרויות.
כמוניהתמכרויותחדשותמה משותף לאלצהיימר ולמכורים לאלכוהול?

מה משותף לאלצהיימר ולמכורים לאלכוהול?

חוקרים אמריקאים זיהו שינויים גנטיים משותפים בתאי המוח של אנשים עם אלצהיימר ומתמודדים עם הפרעת שימוש באלכוהול. כך, התמכרות לטיפה המרה עשויה להאיץ התקדמות של אלצהיימר


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בשנים האחרונות על רקע הזדקנות האוכלוסייה והעלייה בתוחלת החיים גדל מספר האנשים בעולם שמתמודדים עם אלצהיימר. לפי הערכות ארגון הבריאות העולמי (WHO), מעל ל-55 מיליון איש ברחבי העולם מתמודדים עם מחלות המתבטאות בדמנציה, מרביתם (60% עד 70%) עם מחלת האלצהיימר – ששיעורי התחלואה בה צפויים להכפיל עצמם בארבעים השנים הקרובות.

 

לצד הזדקנות ונטייה גנטית, המהווים את גורמי הסיכון המרכזיים לאלצהיימר, מחקרים אפידמיולוגיים מצביעים גם על השפעה של אורח חיים, לרבות הרגלי צריכת אלכוהול שעשויים להשפיע על עיתוי הופעת המחלה ומהירות התקדמותה.

 

כעת, קבוצת חוקרים מארה"ב הצליחה לזהות דפוסים גנטיים דומים המשותפים לאלצהיימר ולהתמכרות לאלכוהול. הממצאים מרמזים כי שתיית אלכוהול מוגברת עלולה לקדם את הידרדרות המחלה.

 

פגיעה במנגנוני חלוקה והרס

 

כדי לבחון שינויים בביטויי גנים ספציפיים שמאפיינים אלצהיימר, צוות החוקרים ממכון המחקר Scripps בסן דייגו שבקליפורניה ניתח את ביטוי הגנים של מאות אלפי תאי מוח מ-75 חולים בשלושה שלבים שונים של המחלה, לצד 10 חולים ללא אלצהיימר ששימשו כקבוצת ביקורת. בהמשך החוקרים השוו את רצף המאפיינים הגנטיים הייחודיים שמצאו בקרב המטופלים עם אלצהיימר לשינויים גנטיים שפורסמו על ידי חוקרים אחרים ביחס להפרעת שימוש באלכוהול. החוקרים מצאו עדות לכך שהתמכרות לאלכוהול ואלצהיימר קשורים לשינויים דומים בביטוי גנים בתאים באזורים במוח, בהם אזור 'הפיתול הטמפורלי האמצעי' בקליפת המוח.

 

החוקרים מצאו כי סמנים גנטיים אלו שזוהו הובילו לשינויים משותפים בתהליכי חלוקה ומתילציה (הוספת קבוצות מתיל) למטען הגנטי, מנגנון עצמי של הרס תאים (אפופטוזיס), תגובת המערכת החיסונית לחלבונים מסוימים ותגובת התאים לרעלים. כמו כן, נמצאו קווים משותפים לתפקוד תאי המוח באלצהיימר והתמכרות לאלכוהול בכל הקשור לאותות מתעלות סידן, פעילות דלקתית ופעילות יוני הזרחן בתאים.

 

השינויים המשותפים לשתי התופעות הצביעו למעשה על הנטייה האפשרית המוגברת להתקדמות של מחלת האלצהיימר אצל אלו שצורכים אלכוהול באופן מוגבר כחלק ממנגנון של התמכרות.

 

המחקר נתמך על ידי מענקים מטעם המכון הלאומי לבריאות בארה"ב (NIH), וממצאיו מדווחים בגיליון ספטמבר 2024 של כתב העת eNeuro.

 

שינויים בתפקוד המוחי ונמלול

 

"מצאנו מספר גנים שקשורים הן באלצהיימר והן בהתמכרות לאלכוהול, מה שתומך בהשערה שאלכוהוליזם יכול לגרום להאצה בהתקדמות אלצהיימר על ידי פגיעה בביטוי של אותה קבוצת גנים", ציין פרופ' פייטרו פאולו סאנה (Paolo Sanna), ראש צוות החוקרים, בראיון לתקשורת עם פרסום הממצאים. החוקרים ציינו כי הם ממתינים לשחרור מערכי נתונים גדולים יותר לשימוש באלכוהול, כדי לבדוק את החוסן של הממצאים הללו ולבחון את המשותף בין שתי ההפרעות. "זהו מאמץ גלובלי לפענח מחלות מורכבות ברמה של תא בודד, מה שיוביל להבנה טובה יותר של ההפרעות המולקולריות והתאיות אצל אנשים עם מחלת אלצהיימר, התמכרות לאלכוהול, והאינטראקציות ביניהן", ציינו החוקרים בהודעה.

 

מחקר זה מלווה בראיות מעבודות נוספות שקושרות בין שימוש יתר באלכוהול לפגיעה במערכת העצבים שעשויה להתבטא גם בדמנציה ואלצהיימר. לפי ממצאי מחקרים, חוסרים בוויטמין B1 (תיאמין) על רקע שתיית אלכוהול מופרזת עלולים להוביל לשינויים בתפקוד המוחי ודמנציה בלתי הפיכה. אלכוהול גם עשוי לשבש את יכולת החשיבה, לפגוע בזיכרון לטווח קצר ולהוביל לתסמינים נוספים המעידים על נזק עצבי, כגון כאב נוירופתי ונמלול קצות הידיים והרגליים.

 

לפי מטה אנליזה של חוקרים מסין, שפורסמה באפריל 2022 בכתב העת Geriatrics & Gerontology International, שתיית אלכוהול מתונה דווקא מלווה בירידה בסיכון לאלצהיימר, ומי שמקפידים לשתות בקביעות יין נמצאים בסיכון נמוך ב-29% למחלה. עם זאת, המחקר מצא אצל גברים כי שתייה מרובה של אלכוהול מעלה את הסיכון לאלצהיימר החל מ-14.8 כוסות לשבוע, ואילו אצל נשים אלכוהול מקושר לסיכון מוגבר לאלצהיימר רק החל מ-16.9 כוסות לשבוע. גם מטה אנליזה של חוקרים מאיראן וארה"ב שפורסמה בספטמבר 2024 בכתב העת Ageing Research Reviews מזהה עלייה בסיכון לפגיעה קוגניטיבית ואלצהיימר רק בצריכה עודפת של מעל ל-15 גרם אלכוהול ביום.

 

eNeuro, doi: 10.1523/ENEURO.0118-24.2024