מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותמה לא להגיד לבת שלך

מה לא להגיד לבת שלך

מחקר חדש מראה שאימהות צריכות להיות זהירות כאשר הן מדברות עם בנותיהן על נושאים הקשורים למשקל ודיאטה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

אל תאכלי את זה - זה משמין! שמת לב שעלית במשקל בזמן האחרון? אולי תתחילי לשמור? האם גם את אמרת לבתך משפטים דומים, בהיסח הדעת או מתוך כוונה טובה?

 

אימהות צריכות להיות זהירות מאוד בדרך שבה הן מדברות עם בנותיהן על משקל ודיאטה – זו מסקנתם של חוקרים מאוניברסיטת נוטרדאם באינדיאנה שבארצות הברית. לדברי החוקרים, הערות על משקל ודיאטה לבנות ועידודן לרדת במשקל, עלולים לעורר תוצאות שליליות, עד כדי התפתחות של הפרעות אכילה.

 

החוקרים מסבירים כי מחקרים כבר הראו שעידוד ישיר לירידה במשקל של בנות על ידי אמותיהן קשור להתפתחות של תסמיני בולימיה וממצאים נוספים מצביעים על כך שלבנות שהאימהות שלהן מדברות על דיאטות וחוסר שביעות רצון מהגוף סבירות גבוהה יותר להיות מאובחנות עם הפרעות אכילה. 

 

במחקר החדש, שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Body Image, החוקרים ביקשו לבדוק אם בנות שאמותיהן דיברו איתן על משקל ודיאטות ועודדו אותן לרדת במשקל נטו יותר לפתח בהמשך חוסר שביעות רצון מהגוף, דחף לרזון ודפוסי אכילה בעייתיים, שמעמידים אותן בסיכון מוגבר לפתח הפרעות בהתנהגות האכילה (מושג המתייחס גם להפרעות אכילה קליניות וגם להפרעות בהתנהגות האכילה שאינן מוגדרות כהפרעות אכילה באופן רשמי).

 

לשם כך הם עקבו אחרי 89 ילדות מכיתה ו' עד כיתה ח'. כשהיו בכיתה ו', החוקרים בחנו עידוד של אימהות לדיאטות ודיבור של האימהות על דאגות הקשורות למשקל. כשהגיעו לכיתה ח', החוקרים בחנו את התנהגויות האכילה של הבנות ואת הדחף שלהן לרזון. הם מצאו שילדות שחוו התייחסות מאימהותיהן לגבי משקלן או עידוד לדיאטה, היו בסיכון גבוה יותר לפתח הפרעות בהתנהגות האכילה, בהתבסס על התנהגות האכילה שלהן והדחף שלהן לרזון.

 

"הערכה עצמית נבנית משלב מוקדם מאוד בילדות. הורים יכולים להעצים את ילדיהם באופן שנשאר לכל החיים. הבעיה היא שכשם שהורים יכולים לרומם - כך הם גם יכולים לפגוע, וכשמדובר בדימוי גוף, הדברים לא פשוטים", אומרת הדיאטנית הקלינית טובה קראוזה, מחברת הספר האלקטרוני החינמי '70 טיפים לשנה בריאה'. "לתפיסתי, כשאימהות מדברות עם הבנות שלהן על אכילה, הדגש צריך להיות על בריאות ואוכל בריא. בנוסף, אני חושבת שחשוב לשים דגש על מחמאות שלא קשורות למראה החיצוני. לומר להן את המילים 'חכמה', 'מוכשרת', 'יצירתית', 'מצחיקה' - ולא רק 'יפה', כדי להעביר לבנות שלנו את המסר שהפנימיות שלהן חשובה. חשוב גם לשקף לילדים - בעיקר לבנות - את העיוות של המציאות שמשתקף בפרסומות. להסביר שהן מוכרות אשליה, שצילומי דוגמניות עוברים פוטושופ ושמה שאינו נורמלי זה מראה שדוף וכחוש. שרזה מדי זה לא בריא ולא יפה".

 

לדעת לדבר נכון גם על עצמך 

 

ממצא נוסף שעלה מהמחקר החדש הוא שבאופן כללי, בקרב בנות שאימותיהן עודדו אותן לרדת במשקל, הסיכון להתפתחות של הפרעות בהתנהגות האכילה היה גבוה יותר אם האימהות לא דיברו גם על הדאגות שלהן לגבי המשקל של עצמן.

 

על אף הממצא האחרון, המחקר אומר לנו יותר על מה לא כדאי לאימהות לדבר עם הבנות מאשר על מה כן כדאי לומר – מאחר שהתוצאות הטובות ביותר נמצאו בבנות שאימותיהן כלל לא דיברו איתן על נושאים של משקל ודיאטה.

 

קרואזה מבהירה כי יש צורך בזהירות רבה גם בהתייחסויות של האם כלפי הגוף שלה עצמה. "אני מכירה כל כך הרבה נשים שמסתכלות בראי בטינה כבושה או מתפרצת ואומרות בנוכחות הילדים שהן 'פרות שמנות' ושהן 'חייבות לרזות'. אני מבקשת מהן להפסיק לעשות את זה ולנסות למצוא משהו חיובי - משהו מחמיא בעצמן - ולומר זאת בקול רם בנוכחות הילדים. ואם לא מצליחים למצוא, אז לפחות לא לומר כלום. זה עדיף על פני אמירות משפילות, גם אם הן נאמרות על עצמך".

 

השפעה משמעותית ומורכבת 

 

המחקר החדש אומנם אינו גדול, אך הוא מחזק ממצאים ממחקרים רבים שהצביעו על כך שלהורים השפעה משמעותית ומורכבת על הסיכון של ילדיהם לפתח בעיות בדימוי הגוף והפרעות אכילה.

 

לדוגמה, מחקר שפורסם בכתב העת Journal of Adolescent Health בשנת 2013, מצא כי לחץ שמופעל על ידי ההורים בנוגע למנהגי האכילה של ילדיהם המתבגרים עלול לתרום להפרעות בהתנהגות האכילה אצל ילדיהם. גם בקרב בנים וגם בקרב בנות, מעורבות הורית באכילת הילדים נקשרה לפחות תסמינים של הפרעות אכילה, בעוד ששליטה מוגזמת נקשרה ליותר תסמינים של הפרעות אכילה. החוקרים, מהמרכז להפרעות אכילה שבאוניברסיטת Loughborough בבריטניה, אמרו שזה מצביע על כך שהורים צריכים להיות מעורבים בכך שהמתבגר שהם מגדלים אוכל את סוגי המזונות הנכונים, אבל צריכים להימנע מלומר לו כמה הוא צריך לאכול. הם הוסיפו כי הפרעות אכילה צצות לרוב בגיל ההתבגרות – תקופה של בניית עצמאות. כאשר הורה מנסה לשלוט באכילה של הילד שלו, הילד עשוי בהמשך לנסות להשיג שליטה עצמית באכילה באמצעות הימנעות מאכילה או אכילה בולמוסית.

 

מחקר ישראלי שפורסם בשנת 2015 בכתב העת Appetite, מצא כי אימהות עם הפרעות אכילה מזינות את תינוקותיהן בדפוסים בעייתיים, שמעמידים אותם בסיכון לפתח הפרעה דומה בעצמם. ראיונות עם אימהות שאובחנו עם הפרעות אכילה העלו כי הן מציגות התעסקות יתר בהזנת הפעוט, כמו גם בצורתו ובמשקלו של הפעוט. העיסוק בתזונת ילדיהן ובמשקלם היה אינטנסיבי יותר כשהיה מדובר בילדה.

 

 

10 עצות למניעת הפרעות אכילה


12 עצות למניעת השמנה בילדים  

 

Body Image Volume 16, 2016, Pages 21–27