מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מה כל-כך בריא בשקשוקה?
חוקרים טוענים כי רסק עגבניות טוב להפחתת כולסטרול כמו סטטינים, בשל הליקופן שהוא מכיל
שקשוקה, הרסק שעל הפיצה ורוטב העגבניות של הפסטה, חוקרים אומרים כי למזונות האלה יש השפעות מיטיבות על מטופלים הנאבקים עם רמות גבוהות של כולסטרול או לחץ דם גבוה.
הסוד של העגבניות טמון ברמות הגבוהות של הליקופן שבהן, שנותן להן את הצבע האדום. ליקופן ניתן למצוא גם בפירות נוספים, כמו אבטיח, אך הריכוז שלו בעגבניות הוא גבוה במיוחד.
הליקופן הוא נוגד חמצון רב עוצמה, שמנטרל רדיקאליים חופשיים שפוגעים בתאים בגוף. הוא נקשר עם הפחתת הסיכון למחלות לב, שבץ מוחי, עיוורון, סוגי סרטן במיוחד סרטן העור והערמונית ומחלות רבות נוספות. כאשר העגבניות מרוסקות ומבושלות או מטוגנות קלות יחד עם שמן, הליקופן זמין יותר לגוף והשפעתו מתחזקת.
במחקר הנוכחי חוקרים אוסטרליים מאוניברסיטת Adelaide ניתחו את התוצאות של מחקרים מ- 55 השנים האחרונות, 12 מהם בדקו את ההטבות הבריאותיות של הליקופן על רמות הכולסטרול ו- 4 בדקו את ההשפעה על לחץ הדם.
החוקרים שפרסמו את ממצאיהם בכתב העת Maturitas הסיקו כי רסק העגבניות יכול לספק הגנה טבעית מפני התקפי לב ושבץ, באמצעות הורדת רמות ה- LDL, המכונה "הכולסטרול הרע". מהמחקר עולה כי צריכה של יותר מ- 25 מ"ג ליקופן ביום, עשויה להפחית את ה- LDL בעד 10%. את ההשפעה הזו על הכולסטרול ניתן להשוות, לדברי החוקרים, להשפעה של סטטינים במינון נמוך שמשמשים להפחתת כולסטרול באנשים עם רמות כולסטרול קצת גבוהות, ללא תופעות לוואי.
עוד מצאו החוקרים כי צריכת כמויות גדולות של ליקופן הפחיתה באופן משמעותי גם את לחץ הדם הסיסטולי- הערך הגבוה בקריאת לחץ דם, המבטא את הלחץ המופעל על דפנות כלי הדם בעת התכווצות שריר הלב. עם זאת, הליקופן לא השפיע על לחץ הדם הדיאסטולי.
החוקרים מציינים כי חצי ליטר של מיץ עגבניות או 50 גרם של רסק עגבניות ביום יספקו הגנה מפני מחלות לב. אכילה של עגבנייה אחת ביום, לא תעשה את העבודה. הם ממליצים להתמקד ברסק, מכיוון שהוא עשיר מאוד בליקופן, ולא קשה לצרוך 50 גרם ממנו ביום בפסטה, על פיצה, בשקשוקה או כמשקה.
אין ספק שרסק העגבניות בריא מאוד. יחד עם זאת חשוב להבין כי למחקר מגבלות רבות וכי החוקרים לא באמת השוו את הליקופן באופן ישיר לסטטינים, ולכן אי אפשר לומר שיש לו את אותה השפעה. אין להחליף טיפול בסטטינים בטיפול ברסק עגבניות, לפחות עד שמחקרים נוספים יאוששו את התוצאות.
אבל בינתיים, כדאי ליהנות מרסק עגבניות, שמלבד כמויות גדולות של ליקופן, הוא גם עשיר באשלגן, ומכיל ברזל, ויטמין C, ויטמין B6 , ויטמין K ובטא קרוטן (ויטמין A). בנוסף, בכל 100 גרם רסק יש 2 גרם סיבים תזונתיים.
Maturitas: Volume 68, Issue 4 , Pages 299-310, April 2011
עוד מידע על מזונות שמפחיתים כולסטרול
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה