מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
כמוניסוכרת סוג-2חדשותמה ישפר את מצבו של סוכרתי? סוכרתי אחר

מה ישפר את מצבו של סוכרתי? סוכרתי אחר

מחקר: מצבם של אנשים עם סוכרת שקיבלו הדרכה מסוכרתיים אחרים השתפר באופן משמעותי


סוכרתיים שחיים עם המחלה שנים רבות צברו ניסיון שמאפשר להם לסייע לחולים אחרים (צילום: Shutterstock)
סוכרתיים שחיים עם המחלה שנים רבות צברו ניסיון שמאפשר להם לסייע לחולים אחרים (צילום: Shutterstock)

מאמני בריאות עמיתים – אנשים עם מחלה שהוכשרו לסייע באופן מתמשך לאנשים אחרים עם אותה מחלה – משפרים באופן משמעותי את השליטה של חולי סוכרת על מחלתם ואת מצבם הרפואי. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת The Annals of Family Medicine.

 

מאמנים עמיתים חווים אתגרים זהים של החיים עם אותו מצב כרוני כמו המטופלים להם הם מסייעים, מה שנותן להם יכולות ייחודיות להנעת מטופלים לנהל נכון את מחלתם.

 

במחקר החדש חוקרים מבית החולים הכללי בסן-פרנסיסקו בחנו את היעילות של תוכנית המתבססת על ליווי של אותם מאמני בריאות עמיתים. את יעילות התוכנית הם בדקו באמצעות מדידת רמת ההמוגלובין המסוכרר (HbA1c) של מטופלים עם סוכרת. ההמוגלובין המסוכרר הוא מדד המעיד על ממוצע רמות הסוכר בדם של שלושת החודשים האחרונים ולכן משקף במידה טובה את שליטתם של חולי סוכרת על המחלה.

 

המאמנים בתוכנית היו צריכים לעמוד במספר דרישות: רמת ההמוגלובין המסוכרר שלהם הייתה צריכה להיות נמוכה מ-8.5% והיה עליהם לקבל המלצה מהרופא שלהם.

 

סך הכל היו 24 מאמנים שעברו הכשרה שנמשכה 36 שעות במהלך 8 שבועות. תוכנית הלימוד שלהם כללה בין היתר הקשבה פעילה ותקשורת לא שיפוטית, סיוע במיומנויות ניהול עצמי של מחלת הסוכרת, סיפוק תמיכה חברתית ורגשית, סיוע בשינוי אורח החיים וסיוע בהבנת הטיפול הרפואי והיענות לטיפול. 

 

במחקר הנוכחי השתתפו כמעט 300 מטופלים עם סוכרת סוג 2 ורמת המוגלובין מסוכרר של 8% לפחות. הם חולקו לשתי קבוצות: כמחציתם עברו אימון בריאות מעמיתים והיתר קיבלו טיפול רגיל והיוו קבוצת ביקורת.

 

המטופלים עברו בדיקות רפואיות ומילאו שאלונים בתחילת המחקר ולאחר 6 חודשים בהם קיבלו סיוע ממאמנים-עמיתים.

 

החוקרים מצאו כי לאחר 6 חודשים רמת ההמוגלובין המסוכרר ירדה ב-1.1% בקבוצה שעברה הדרכה על ידי מאמנים-עמיתים, ירידה משמעותית בהשוואה לירידה של 0.3% בקבוצה שקיבלה טיפול רגיל. 

 

בנוסף, 22% מהמטופלים שעבדו עם מאמנים-עמיתים הגיעו לרמות המוגלובין מסוכרר נמוכות מ-7.5%, בהשוואה ל-8% בלבד מהמטופלים בקבוצת הביקורת.

 

מחקר שפורסם ב-2011 הגיע לתוצאות דומות. החוקרים מצאו שחולי סוכרת שהשתתפו בקבוצה חברתית בראשה עמד חולה סוכרת ותיק שעבר הכשרה מיוחדת, הצליחו להגיע להפחתה ברמות ההמוגלובין המסוכרר מ-7.38 ל –7.18 וגם לשפר מדדי בריאות אחרים.

 

החוקר הראשי הסביר כי המשאב החשוב ביותר בקליניקה שלו הוא לא הרופאים, אלא חולי הסוכרת שחיים עם המחלה שנים רבות וצברו ניסיון שעזר להם לשלוט על המחלה. הניסיון הזה מאפשר להם לסייע לחולים אחרים.

 

 

חושבים שאתם יכולים לסייע לחולים אחרים? גם בכמוני קיימים מובילי קהילה

 

Ann Fam Med, 2013, 11, 137-144

 

תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט