מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותמה הקשר בין טרשת נפוצה לפסוריאזיס?

מה הקשר בין טרשת נפוצה לפסוריאזיס?

טרשת נפוצה מציבה אתגרים גם למצב העור: מטה אנליזה חדשה מעלה כי לאנשים עם טרשת נפוצה סיכון לפתח פסוריאזיס הגבוה יותר ממה שנחשב בעבר. מה הקשר בין המחלות?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית הפורצת כשהמערכת החיסונית של הגוף, מסיבות שטרם התגלו במלואן, תוקפת את הגוף עצמו. לצדה פסוריאזיס היא מחלה כרונית שנגרמת על רקע דלקתיות של העור, שקשורה אף היא לפעילות מוגברת של המערכת החיסונית – הפעם כנגד הרקמה הדלקתית. גם פסוריאזיס נגרמת מסיבות שטרם התבררו לאשורן, ומתבטאת בחלוקה של תאי העור בקצב מהיר במיוחד ולהתפתחות נגעים אופייניים.

 

בשנים האחרונות פורסמו מספר עבודות שקשרו בין התופעות, והצביעו על סיכון מוגבר לנגעים פסוריאטיים בקרב מאובחנים בטרשת נפוצה. כעת עולה במטה אנליזה חדשה כי הסיכון משמעותי יותר משתואר בעבר.

 

מוטציות גנטיות ודלקתיות

 

במסגרת מטה אנליזה של חוקרים מטייוואן בוצע עיבוד סטטיסטי לממצאים מתוך 11 מחקרים שדווחו ב-10 פרסומים מדעיים אודות הקשר בין טרשת נפוצה לפסוריאזיס בהשתתפות 43,643 נבדקים עם טרשת נפוצה ו-1,097,374 נבדקים ששימשו כקבוצת ביקורת.

 

הניתוח העלה כי טרשת נפוצה מעלה ב-92% את הסיכון לפתח פסוריאזיס. הממצאים מדווחים בגיליון אוקטובר 2018 של כתב העת American Journal of Clinical Dermatology.

 

בראיון לתקשורת הבהיר ראש צוות החוקרים מבית החולים "ממוריאל" בטייוואן כי "הסקירה מדגישה את האתגרים בניהול הטיפול בטרשת נפוצה בהקשר של תחלואה נלווית וסיבוכים".

 

מחקרים רבים מזהים מחלות שהסיכון לפתח אותן גבוה יותר אצל אנשים עם טרשת נפוצה, מעבר לפסוריאזיס, ובכללן אפילפסיה, הפרעות במערכת העיכול, סיבוכים בשלפוחית השתן ודיכאון. לצד זאת, פסוריאזיס אף היא נקשרה במחקרים לתחלואה נלווית, לרבות מחלות לב וכלי דם, סוכרת, השמנה ומחלות נוספות עם מנגנון של דלקתיות – לרבות דלקות מפרקים (ובעיקר דלקת מפרקים פסוריאטית), מחלות מעי דלקתיות וכן דיכאון ומצוקה נפשית.

 

כשהגורמים להתפרצות טרשת נפוצה ופסוריאזיס עדיין לא גלויים בכללותם, גם הסיבה לקשר שבין שתי המחלות עוד צריכה להתברר. אחת ההערכות שמועלית במחקר מתייחסת לגנים משותפים ששינויים בהם עשויים להוביל להתפתחות משולבת של שתי המחלות גם יחד. טרשת נפוצה כבר נקשרה בעבר לשינויים ומוטציות גנטיות שונות. כך, למשל, מחקר נרחב שערב 250 מדענים ובוצע באמצעות סקירות גנומיות (GWS) אשר ממצאיו פורסמו בשנת 2011 זיהה 52 גנים שעשויים להיות קשורים להתפתחות טרשת נפוצה – חלקם קשורים לתפקוד תאי T של המערכת החיסונית. גם באשר לפסוריאזיס זיהו מדענים ברבות השנים מספר שינויים ספציפיים בגנים שעשויים להיות משמעותיים באטיולוגיה של המחלה, וגם מחקרים אצל קרובי משפחה מצביעים על כך שלשליש מהאנשים עם פסוריאזיס יש לפחות קרוב משפחה אחד שלוקה במחלה, ובקרב תאומים זהים – כשהאחד מאובחן עם פסוריאזיס יש סיכוי של 70% שגם השני יאובחן בהמשך כחולה. בין השאר נמצא כי שינויים בגן HLA-DRB1 עשויים להסביר קשר בין שתי המחלות.

 

טריגרים משותפים

 

סיבה אפשרית נוספת לקשר שבין טרשת נפוצה לפסוריאזיס היא קיומו של מנגנון של פעילות דלקתית המשותף לשתי המחלות.

 

אכן, פסוריאזיס היא מחלה דלקתית מוכחת, ואילו בטרשת נפוצה ישנן עבודות שרומזות כי המנגנון המשבש את פעילות המערכת החיסונית עשוי להתבטא גם בדלקתיות מוגברת. באביב 2016 דיווחו חוקרים מקנדה כי מצאו שטרשת נפוצה מעלה את הסיכון למספר מצבי תחלואה כרוניים נלווים, ובהם גם מחלות דלקתיות כגון מחלות מעי דלקתיות.

 

החוקרים משערים כי הקשר בין שתי המחלות עשוי לנבוע מהפעלה של תאי T ספציפיים של המערכת החיסונית מסוג Th1 ו-Th17 בטרשת נפוצה, אשר מובילה מצדה להתפתחות ציטוקינים שמעודדים פעילות דלקתית – והתפתחות פסוריאזיס. עבודות בעבר העלו כי ציטוקינים מקבוצת אינטרלוקין: אינטרלוקין 17, 21, 22 ו-26 – מיוצרים על ידי תאי Th17 שפעולתם מואצת אצל טרשת נפוצה – וקשורים בהתפתחות והחמרה של נגעים פסוריאטיים.

 

אמנם טריגרים שגורמים להתפרצות התקפים של טרשת נפוצה, הכוללים חשיפה לקרינה אולטרה סגולה, חשיפה לנגיף EBV, עישון סיגריות ומחסור בוויטמינים – אינם טריגרים שנקשרו להתפרצות התקפי פסוריאזיס, אולם הם קשורים באופן כלשהו בהתפתחות מחלת העור. למשל, מחסור בוויטמין D שנמצא כגורם סיכון להתקפי טרשת נפוצה – הוכח במחקרים גם כגורם סיכון לפסוריאזיס. כמו כן, ישנם מספר מחקרים הקושרים בין הידבקות בנגיף EBV (אפשטיין באר) שמחולל את מחלת הנשיקה – לבין טרשת נפוצה, ומחקרים נוספים הקושרים בין הנגיף לבין מחלות עוריות, לרבות פסוריאזיס. גם עישון סיגריות שאמנם השפעתו על התפתחות טרשת נפוצה טרם פוענחה, הוכח ברבות השנים כגורם סיכון להחמרה בהתקפי המחלה, ובמקביל אף שלא נמצא כגורם וודאי להתפתחות פסוריאזיס, נרמז בעבודות גם כגורם סיכון להחמרה במחלה זו.

 

ממצאים סותרים

 

המטה אנליזה הנוכחית היא הראשונה להצביע על קשר משמעותי בין טרשת נפוצה לפסוריאזיס, וזאת לאחר שסקירות קודמות של הספרות הרפואית העלו ממצאים סותרים בנושא.

 

כך, סקירה שפורסמה ביולי 2010 בכתב העת Journal of Cutaneous Medicine and Surgery לא זיהתה בטרשת נפוצה סיכון מוגבר לפסוריאזיס, ואילו סקירה אחרת שדווחה במאי 2013 בכתב העת Journal of Neurology הצביעה על סיכון גבוה ב-31% להתפתחות פסוריאזיס בקרב אנשים עם טרשת נפוצה. הניתוח הנוכחי שמצביע כאמור על סיכון משמעותי יותר, כלל מחקרים עדכניים יותר, לרבות שני מחקרי עוקבה. החוקרים מדגישים כי רוב המחקרים שבדקו את הקשר בין טרשת נפוצה לפסוריאזיס בוצעו על אנשים ממוצא אירופי-אמריקאי, וייתכן כי באוכלוסיות נוספות עשויים להתקבל ממצאים אחרים.

 

החוקרים מבהירים כי "מומחים רפואיים צריכים להיות מודעים לסיכון לפתח פסוריאזיס בקרב מטופלים עם טרשת נפוצה". מאחר ושתי המחלות עשויות להיות קשורות במרכיבים של מערכת החיסון, החוקרים מציעים כי במקרה של תחלואה משולבת – יינתן טיפול רפואי רב מקצועי שאינו כולל רק נוירולוגים האמונים על הטיפול בטרשת נפוצה ודרמטולוגים (רופאי עור) האמונים על הטיפול בפסוריאזיס, אלא מומלץ לשלב גם ריאומטולוגים האמונים על טיפול במחלות שמעברות מנגנונים של דלקתיות ומרכיבים של המערכת החיסונית.

 

לדבריהם, יש להמליץ למטופלים שמאובחנים עם פסוריאזיס ועם היסטוריה משפחתית של טרשת נפוצה לפנות לנוירולוג כדי לעבור אבחון למחלה, ולחילופין – למטופלים שאובחנו עם טרשת נפוצה עם היסטוריה משפחתית של פסוריאזיס – לפנות לרופא עור.

 

American Journal of Clinical Dermatology, doi: 10.1007/s40257-018-0399-9

שלום גלי, לרוב התחושות בעור בעקבות הנגעים מתוארות כגירוד נוראי, חוסר נוחות או שריפה, אך במצבים מסויימים יכולים לחוש כמו כאב שיכול להיות גם מגביל. כל תחושה עורית שהיא מוגברת וקיצונית יכולה להרגיש ככאב ולהיות מתוארת ע"י המטופל ככאב. כדי לקבל עוד מידע ולדעת האם עוד מטופלים חשים באופן דומה, אני ממליץ להיכנס ולהעלות את השאלה בקהילת פסוריאזיס:

GALI
24/12/18 15:57

מאוד מעניין. אני חולה MSRR 23 שנה וקצת פחות פסוריאזיס קלה. בשנים אחרונות התפרצות הנגעים מלווים בכאבים עזים ומגבילים, הרופאים שפגשתי טוענים שפסוריאזיס לא כואבת. אצלי עד שלב הייבוש שלהם יש כאבים שמונעים ממני תנועה. אשמח להתייחסות. תודה. גלי