מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

דניאלה הרצוג
דניאלה הרצוג
ד"ר (PHD) דניאלה הרצוג עובדת במכבי כאחות אונקולוגית מחוזית במחוז ירושלים שפלה. בעלת תואר שני ותואר שלישי במדעי הרפואה בתחום התמודדות עם סטרס וחרדה.
כמוניסרטןחדשותמה הסיכון של גברים נשאי המוטציה האשכנזית?

מה הסיכון של גברים נשאי המוטציה האשכנזית?

מחקר זיהה סיכון מוגבר לסרטן השד וסרטן הלבלב אצל גברים נשאי המוטציות הגנטיות המזוהות עם נשים יהודיות ממוצא אשכנזי


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

בשנים האחרונות מתרבים המחקרים הקושרים בין נשאות באחת משלוש מוטציות גנטיות בגנים BRCA1 ו-BRCA2 לבין סרטן השד – קשר שנמצא חזק בייחוד בקרב נשים אשכנזיות, והוליד למוטציות אלה את הכינוי הכולל "המוטציה האשכנזית".

 

ככלל, מוטציות אלה מצויות בקרב 80% מהמשפחות שמאובחנות עם סרטן שד ושחלה משפחתי ובקרב 40% מהמשפחות עם סרטן שד משפחתי בלבד. כמו כן, לפי נתונים הנאספים במחקרים, הן מופיעות בקרב 0.5% מכלל הישראליות ובקרב 2.5% מהנשים היהודיות ממוצא אשכנזי.

 

נשאית של אחת משתי המוטציות בגן BRCA1 נמצאת בסיכון של 50% עד 84% לסרטן השד, פי 7 יותר מהסיכון באוכלוסייה הכללית, ובסיכון של 20% עד 50% לסרטן השחלות, פי 30 יותר מהאוכלוסייה הכללית. גם לנשאיות המוטציה בגן BRCA2 סיכון דומה של 50% עד 70% לסרטן השד ו-11% עד 59% לסרטן השחלות.

 

אך מה לגבי הגברים?

 

בשנים האחרונות גובר מספר האנשים המבצעים סריקות גנטיות מסיבות שונות, וכך מאובחנים גם גברים הנושאים עם את "המוטציה האשכנזית", כשהשלכות הנשאות אינן ברורות לאשורן. מחקר חדש שנערך בישראל מצא כי גם גברים אלה נמצאים בסיכון גבוה יותר לסרטן השד בגברים ולסרטן הלבלב, אם כי אינם בסיכון מוגבר לסרטן הערמונית שהוא השכיח ביותר בקרב גברים במדינות המערב ובישראל.

 

במחקר שנערך על ידי צוות ממכון גרטנר והמרכז הרפואי שיבא, אוניברסיטת תל אביב, האגף לרישום סרטן במשרד הבריאות ובית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה, בוצעה הערכה לסיכון לפתח סרטן בהסתמך על מאגרי רישום הסרטן הלאומי במשרד הבריאות בנוגע ל-240 גברים יהודים שאובחנו כנשאי מוטציות בגנים BRCA1 (150 נבדקים), BRCA2 (88 נבדקים) ושני הגנים יחד (2 נבדקים). המדובר בגברים שהופנו לייעוץ ביחידה האונקוגנטית בשיבא בין השנים 2013-1996, ועברו סריקה גנטית לאחר שעלה החשד שחלו בסרטן, או שהיה במשפחתם סיפרו משפחתי של סרטן, ובבדיקה אובחנו כנשאי המוטציה האשכנזית. נתוניהם הושוו למידע אודות 122 גברים שעברו בדיקות גנטיות ואובחנו כמי שאינם בעלי מוטציות בגנים הללו ושימשו כקבוצת ביקורת.

 

איתור מוקדם לגברים בסיכון

 

במעקב שנמשך 5 שנים בממוצע אובחנו 11 מקרים של סרטן בקרב נשאי המוטציה האשכנזית בהשוואה למקרה אחד בלבד בקבוצת הביקורת. בהשוואה לסיכון באוכלוסייה הכללית, נמצא כי נשאות מוטציה בגנים BRCA1 או BRCA2 מעלה פי 2.97 את הסיכון לסרטן הלבלב ופי 16.44 את הסיכון לסרטן השד בגברים. עם זאת, המוטציה הגנטית הורידה ב-41% את הסיכון לסרטן הערמונית שהוא הגידול הסרטני השכיח ביותר בקרב גברים במדינות המערב, לרבות ישראל.

 

החוקרים קוראים לבצע בדיקה נוספת לממצאים, ולטענתם במידה ויאומתו – על הקהילה הרפואית להתייחס אליהם בקרב גברים שמאובחנים כנשאי המוטציה האשכנזית בבדיקות גנטיות. לטענת החוקרים, במידה וגברים אלה נמצאים בסיכון מוגבר בשיעורים משמעותיים לסרטן הלבלב וסרטן השד, עליהם להקפיד על ערנות בנוגע לתסמיני המחלות וכן לשקול לבצע בדיקות אבחון מוקדם לסרטן השד, בניסיון לאתר את המחלות בשלב המוקדם. בהקשר זה, בדיקת אולטרה סאונד של השד היא היעילה ביותר לאבחון מוקדם של סרטן השד בקרב גברים, יותר מממוגרפיה.

 

כמו כן, מספר מרכזים רפואיים אף ממליצים לאנשים בסיכון מוגבר לסרטן הלבלב לבצע אחת לשנה בדיקת אולטרה סאונד דרך הושט (trans-esophageal ultrasound ) בניסיון לאבחון מוקדם של המחלה, בשאיפה להעלות את סיכויי ההחלמה, ולטענת החוקרים יש לשקול גם המלצה זו בקרב גברים נשאי המוטציה האשכנזית.

 

במחקר השתתפו יעל לייטמן, ד"ר ליטל קינן-בוקר, אירנה ליפשיץ, דפנה ויסגלס-וולקוב, שירה ליץ-פילפסבורן, חגית חייק ופרופ' איתן פרידמן, והוא מומן על ידי האגודשה למלחמה בסרטן, ופורסם בגיליון אפריל 2015 של כתב העת Breast Cancer Research and Treatment.

 

נשאות של המוטציה האשכנזית זוהתה במחקרים בעבר כמעלה סיכון למגוון גידולים סרטניים בקרב נשים, לרבות לסרטן הקיבה, מלנומה חודרנית של העור וגידולים בכיס המרה (bile duct cancer) ובעין (ocular cancer).

 

בישראל שיעור שיא לסרטן השד של גברים

 

סרטן השד בקרב גברים מהווה את אחד מסוגי הסרטן הפחות שכיחים, אם כי תאים סרטניים עלולים להתפתח גם ברקמת השד של הגבר המצויה מאחורי הפטמות, ומכלל מקרי סרטן השד במדינות המערב מאובחן גבר אחד לכל מאה נשים. בישראל מאובחנים מדי שנה 50 גברים עם סרטן השד.

 

גורמי הסיכון לסרטן השד בגברים עדיין אינם ברורים, אולם ממצאים העלו כי האבחון שכיח יותר מעל גיל 60 ובעיקר בקרב גברים עם בני משפחה גברים או נשים שחלו בסרטן השד. כמו כן, הסיכון לסרטן השד בגברים עולה ככל שגדל מספר בני המשפחה שלקו בסרטן המעי הגס או סרטן השחלות.

 

השוואה בינלאומית לשיעורי התחלואה בסרטן השד בגברים שבוצעה במכון הלאומי לסרטן בארה"ב (NIH) ופורסמה באפריל 2013 בכתב העת International Journal of Cancer על בסיס נתונים של 25 מדינות שדיווחו לסוכנות הבינלאומית לחקר סרטן (IARC) מהשנים 1988 עד 2002, העלתה כי התחלואה בסרטן השד בגברים בישראל היא הגבוהה ביותר (1.24 לכל מאה אלף שנות גברים), יותר מאשר בצרפת (0.77 למאה אלף), ארה"ב (0.72 למאה אלף), בריטניה (0.5 למאה אלף) והנמוכה ביותר ביפן (0.18 למאה אלף) ותאילנד (0.16 למאה אלף).

 

 

Breast Cancer Research and Treatment, Doi: 10.1007/s10549-015-3340-4