להלן מידע על אשפוז במרכז בתל השומר:
1. מהם תנאי הקבלה לאשפוז במחלקה בתל השומר?
כל אדם יכול לבקש לעבור תהליך הערכה במרכז בתל השומר, בתאום מראש (טלפון 03-5305105), תהליך לו אנו קוראים "אינטייק".
בתהליך האינטייק כל פונה שמגיע אלינו עובר שתי הערכות – אחת הערכה דיאטנית, הערכה שכוללת גם לקיחת מדדים כגון גובה ומשקל. השניה, הערכה פסיכולוגית/אישיותית/ נפשית, אשר כוללת שיחה לקבלת רקע אישי, פרטים על השתלשלות ההפרעה וכד'.
לאחר התהליך הנ"ל הצוות המאבחן מגבש המלצה להמשך טיפול.
יש לציין כי השאיפה שלנו היא תמיד להשאיר את המטופל בסביבה הטבעית שלו, תוך שמירה על תפקוד תעסוקתי ומשפחתי, ולהימנע מאשפוז, אם מצב המטופל מאפשר זאת.
אשפוז בכל זאת יומלץ בתנאים הבאים (רשימה חלקית):
מי שסובלת מהפרעת אכילה ונמצאת בתת משקל משמעותי, וזקוקה לעזרה על מנת לחזור לאכול ולשוב למשקל תקין.
מי שמצבה הפיזי ירוד ומסכן חיים על רקע הפרעת האכילה.
מי שסובל מהפרעת אכילה וכבר ניסה בעבר מספר ניסיונות של טיפול מרפאתי אמבולטורי ולא חל שום שיפור.
מי שאמנם נמצאת במשקל תקין, אך סובלת מידי יום ממספר רב של התקפי אכילה והקאות. למצב זה יש השלכות פיזיות קשות ביותר. כמו כן האשפוז מטרתו לאפשר הפוגה ממעגל זה וחזרה לאכילה מסודרת והתמודדות עם תופעות הלוואי של הפסקת ההקאות (למשל החזרה של המעיים לפעילות וכד').
מוטיבציה ורצון של הפונה לאשפוז בהחלט נלקחים בחשבון בהמלצה.
כמו כן, לוקחים בחשבון את מערכת תמיכה שיש או אין למטופלת בחוץ, והאם היא תוכל להיתרם מהתמיכה שיש במסגרת האשפוז.
2. כמה זמן ממתינים עד לקבל טיפול/אשפוז?
זמני ההמתנה תלויים בכמות הפונים, והם משתנים בכל רגע ורגע. לא ניתן לצפות זאת מראש.
לצערי הרב לעיתים מרגע קבלת ההמלצה לאשפוז עשויים גם לחלוף שלושה חודשים ויותר עד הקבלה לאשפוז, מכיוון שהמחלקה מלאה ויש תור המתנה ארוך.
יחד עם זאת, אנחנו תמיד נמליץ להתחיל טיפול אמבולטורי אצלינו (או במסגרת אמבולטורית אחרת, אם המטופל כבר נמצא במסגרת כלשהי), עד תחילת האשפוז, שכולל מעקב דיאטטי שבועי.
3. כמה זמן אורך האשפוז הראשון?
אשפוז ממוצע נע בין חודשיים לשלושה. אם יש חוסר משקלי חמור, כמובן שהאשפוז עשוי להימשך עד שהמטופלת תגיע למשקל היעד (משקל תקין) ותתאזן עליו.
4. האם לכולם נותנים תרופות במהלך האשפוז או שכל אחד לגופו?
ממש לא. כל מקרה לגופו. התרופות בהחלט עשוייות לסייע בהפחתת החרדה בתהליך של חזרה לאכילה נורמאלית ועלייה במשקל.
5. מה קורה שמגיעים לאשפוז מתוך אילוצים ולא כי באמת רוצים להתאשפז?
מוטיבציה ורצון להילחם בהפרעה הינם חשובים ביותר ובהחלט משפרים את סיכויי ההחלמה. עם זאת יש מיקרים נדירים בהם המטופלת הגיעה בשל לחץ חזק מצד הוריה למשל, ולכאורה בניגוד לרצונה, ובכל זאת ברגע מסויים "נופל האסימון" והמטופלת החלה לחוש רצון ומוטיבציה להחלמה.
חשוב לציין כי האשפוז אצלנו (למעט מקרים בודדים של צו בית משפט או במקרים שלמטופלת ממונה אפוטרופוס) הינו מרצון, ולמעשה מטופלת יכולה בכל רגע להחליט שהיא מעוניינת לעזוב.
6. מה קורה שקשה לשתף פעולה? האם מפסיקים את הטיפול או שבאים לקראת המטופל/ת?
אנחנו מכירים היטב את הקושי, רואים וחווים אותו יחד עם המטופלות יומיום. הצוות משתדל ככל הניתן לבוא לקראת המטופלת, במובן של לתת לה מקום לדבר על הקשיים, לבטא אותם, ולקבל מהצוות תמיכה ועידוד. אבל - אין שום פשרות בנוגע לאכילה, למשקל היעד ולקיום המסגרת לרבות לוחות הזמנים ונוהלי משמעת.
מי שלא משתפת פעולה עם האכילה - לא יכולה להישאר במסגרת של האשפוז והיא משוחררת. כמו כן, חל איסור מוחלט על הקאות, שימוש במשלשלים, עיסוק בספורט מוגזם ולא מבוקר, שימוש בסמים או אלכוהול. הפרה של כל אחד מאלה מביאה לשחרור.
7. כידוע זה טיפול לא פשוט ויש התנגדות מצד המטופל/ת בשיתוף פעולה ( לעיתים זה בה ממקום שרוצה טיפול אך יחד עם זאת הקול הפנימי מתנגד ) - איך אם בכלל נערכים למצב כזה?
זאת שאלה מצויינת. הקושי שאת מתארת מוכר לנו היטב. לכל מטופלת יש צוות טיפולי אישי שכולל רופא, דיאטנית, פסיכולוגית ועו"ס. כמו כן במחלקה עובדים 24 שעות ביממה צוות סיעודי. זאת הדרך שבה אנו ממליצים למטופלת להתמודד: לשתף, להישען, לדבר, להעזר - בצוות ובשאר המטופלות שחוות חוויות דומות. מידי יום נערכות במרכז קבוצות טיפוליות אשר בין היתר מטרתן להוות מקום לשיתוף ותמיכה. מניסיון אני יודעת שבנות רבות בהחלט נעזרות גם אחת בשניה, מעודדות להישאר ולא לוותר. שזה קורה זה בהחלט מאד עוזר. כמובן שיצירת קשר טוב עם הדמויות הטיפוליות ויצירת יחסים של אמון גם הם עוזרים מול האמביוולנטיות שאת מתארת.
8. מה קורה אחרי האשפוז?
אחרי האשפוז, במידה והמטופלת סיימה את האשפוז בהמלצת הצוות המטפל (ולא על דעת עצמה בניגוד להמלצת הצוות), אנחנו ממליצים על המשך טיפול במרכזינו. המטופלת יכולה להגיע למעקב אמבולטורי פעם בשבוע למשך כשנה לפחות. המעקב כולל פגישה שבועית עם המטפל שליווה אותה באישפוז או פסיכולוג/עו"ס אחר ובנוסף כמובן פגישה אישית עם דיאטנית.