מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר גלעד וסרמן
מומחה לרפואת הפה, בוגר האוניברסיטה העברית בירושלים והדסה משנת 2012 ותוכנית ההתמחות ברפואת הפה באותו מוסד משנת 2018. במהלך לימודיו השלים גם תואר מוסמך מחקרי (MSc) במדעי הרפואה בבית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים והדסה. אחראי המרפאה לכאבי פנים, לסתות, ומפרקי הלסת במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב), ובמרפאה פרטית. מאמין ומקיים גישה מולטידיסיפלינרית בטיפול.
ד
ד"ר נטלי שליט
אני רופאה מומחית ברפואה פנימית וברפואה לשיכוך כאב. רופאה בכירה במכון לרפואת שיכוך כאב בתל השומר ועומדת בראש המרפאה לשיכוך כאב בגיל השלישי. עוסקת בעיקר בשיכוך כאב בגיל המבוגר הנובע ממחלות כרוניות מורכבות, כמו נוירופתיה משנית לסוכרת או כאב נלווה לאוסתאופורוזיס ושברים. אני מאמינה במבט רב מערכתי על המטופל המבוגר, תוך התחשבות במכלול מחלות הרקע והטיפול התרופתי המורכב אותו הוא נוטל.

מובילי קהילה

לימור חורש
לימור חורש
היי חברים :) שמי לימור, לוקה בכאב כרוני מתחילת שנת 2011 עקב תאונה. כיום, לצד הכאבים והמחלה, כל מטרתי היא לאפשר למטופלים, למשפחותיהם ולאנשי מקצוע לבנות סביבת חיים בריאה המבוססת על הבנה, אמפתיה והתחשבות הדדית. בכוונתי לתת הכוונה לרכישת כלים, לתת מקום לדבר על מה שאסור, על מה שמותר ולא נעים, ולתת לכם הזדמנות להכיר ולפגוש זה את זה.
כמוניכאבחדשותמדענים גילו מדוע כוויות שמש כואבות

מדענים גילו מדוע כוויות שמש כואבות

חוקרים מצאו מולקולה שגורמת לכאב בעקבות כוויות שמש. התגלית עשויה להוביל לפיתוח משככי כאב חדשים


המולקולה CXCL5 מגייסת תאים דלקתיים של מערכת החיסון לרקמה הפגועה ומפעילה את תחושת העקצוץ (צילום: Shutterstock)
המולקולה CXCL5 מגייסת תאים דלקתיים של מערכת החיסון לרקמה הפגועה ומפעילה את תחושת העקצוץ (צילום: Shutterstock)

 

הכימיקל CXCL5 מופק כאשר העור נכווה מקרני UV של השמש ומעורר כאב ורגישות בעור. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Science Translational Medicine.

 

חוקרים מאוניברסיטת קינג'ס קולג' בלונדון חשפו אזורים קטנים מעורם של 10 מתנדבים לקרני UVB. קרני ה- UVB משפיעות על השכבה החיצונית של העור ומהוות את הגורם המרכזי האחראי לכוויות שמש בקרני השמש. העור באזורים אלו נכווה והפך רגיש יותר ויותר ולאחר כיומיים הכאב הגיע לשיאו. 

 

בשלב זה החוקרים לקחו דגימות קטנות מהעור שנכווה וסרקו אותם למאות מולקולות מוכרות הקשורות לכאב. הם גילו רמות גבוהות באופן בלתי רגיל של CXCL5.

 

ה- CXCL5 מגייס תאים דלקתיים של מערכת החיסון לרקמה הפגועה ומפעיל את תחושת העקצוץ הכואבת והמציקה שמוכרת לכל מי שבילה יותר מידי זמן בחוף הים.

 

החוקרים ביקשו לבדוק אם הרמות הגבוהות של המולקולה הן אכן האחראיות לכך שהעור שנכווה נהיה רגיש וכואב. לשם כך הם בחנו חולדות שעורן נכווה בשמש, גם אצלן נמצאה רמה גבוהה של המולקולה. 

 

כשהחוקרים הזריקו לחולדות שלא נחשפו קרני שמש CXCL5, החולדות הראו אותה רמת כאב שהייתה בקרב חולדות שנחשפו לקרני השמש. יתרה מכך, כאשר הם הזריקו לחולדות נוגדן שנטרל את ה- CXCL5, הרגישות שלהן לכאב הופחתה באופן משמעותי.

 

הממצאים הראו בפעם הראשונה את התפקיד החשוב של המולקולה הספציפית הזו בשליטה על כאב בעקבות חשיפה לקרני UVB. ייתכן שזה יסלול את הדרך לפיתוח תרופה שתסייע להפחית את הכאב המעיק של כווית שמש. יחד עם זאת חשוב לזכור כי כאב אינו ההשלכה היחידה של כוויות שמש. כוויות שמש ואפילו שיזוף עשויות לגרום להזדקנות העור וחמור מכך - לסרטן העור.

 

החוקרים מדגישים כי השפעת התגלית החדשה לא מסתכמת בהקלה פוטנציאלית על הסובלים מכוויות שמש – הם מקווים כי הם זיהו מנגנון שיאפשר להם להבין יותר על כאב ומצבים דלקתיים כמו דלקת מפרקים ואולי לבסוף לפתח משכך כאב מסוג חדש לאנשים שסובלים מכאב כרוני.

 

 

Sci Transl Med 6 July 2011: Vol. 3, Issue 90, p. 90ra60

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה