מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד״ר אמור משה שי
ד״ר אמור משה שי
רופא בכיר במערך למחלות ריאה - מרכז רפואי רבין אני רופא מומחה ברפואה פנימית ובמחלות ריאה, ופועל כחלק מצוות המכון למחלות ריאה במרכז הרפואי רבין – בלינסון. תחומי ההתמחות שלי כוללים אבחון וטיפול בסרטן הריאה, מחלות חסימתיות של דרכי הנשימה, מחלות של רקמת הריאה ויתר לחץ דם ריאתי. אני שואף לשלב בין ידע רפואי מתקדם לבין גישה אישית ומקצועית, במטרה להעניק למטופלים את הטיפול המיטבי.
כמונינשימהחדשותמדענים גידלו ריאה אנושית במעבדה

מדענים גידלו ריאה אנושית במעבדה

מדענים אמריקאים השתמשו בשלד של ריאה מאדם שנפטר ותאים מריאה אחרת והצליחו לגדל ריאה חדשה במעבדה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

גידול איברים במעבדה אולי נשמע כמו מדע בדיוני, אבל זו בדיוק המטרה אליה שואפים מדענים ברחבי העולם, המנסים למצוא פתרון למצוקת האיברים להשתלה. כעת מדענים מאוניברסיטת טקסס מדווחים כי הצליחו לראשונה לגדל ריאות אנושיות במעבדה. עם זאת, יעברו עוד שנים לפני שניתן יהיה להשתיל ריאה שגודלה בצורה כזו בבני אדם.

 

המדענים החלו את התהליך עם ריאה פגומה מאדם שנפטר. הם הסירו את כל התאים והחומרים ונותרו רק עם השלד של הריאה - פיגומים של קולגן (תמונה A). הם הוסיפו לשלד תאים מריאה של אדם אחר שלא ניתן היה להשתמש בה להשתלה מכיוון שהייתה פגועה מידי, אבל היו בה גם רקמות בריאות. את השלד הם שמו במכל שהכיל נוזל עם חומרים מזינים, שם הוא גדל לריאה (תמונה B).

 

 

(בתמונה A רואים את פיגומי הקולגן של הריאה לפני שהושתלו בה תאים ובתמונה B רואים את המוצר הסופי)

 

לדברי החוקרים, ההליך הזה עשוי בעתיד לקצר באופן משמעותי את הזמן שאנשים יצטרכו לחכות להשתלת איברים. עם זאת, יעברו עוד שנים – להערכתם כ-12 – עד שניתן יהיה להשתיל ריאה שגודלה במעבדה בבני אדם. החוקרים מקווים שתוך שנתיים הם יבצעו ניסויים של השתלת ריאה שגודלה במעבדה בחזירים.

 

בשנת 2010 פורסם כי חוקרים הצליחו לראשונה לבנות ריאה מתפקדת של חולדה באמצעות גידול תאים על שלד של ריאה ישנה. האיבר המהונדס הושתל בחולדות חיות, שם תפקד כמו שריאה רגילה הייתה מתפקדת מבחינת חילופי גזים - במשך עד שעתיים.

 

נכון לתחילת 2014, 1,075 חולים בישראל ממתינים להשתלה, בהם 87 הממתינים לריאות.

 

 

מקור: אתר אוניברסיטת טקסס