כאב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מדמיינים ריחות? אולי המיגרנה בדרך
הזיה של ריחות עשויה, באופן נדיר, להיות חלק מהאאורה שאנשים חווים לפני התקף מיגרנה
מחקר חדש מצא כי הזיות של ריחות – בעיקר ריחות של שריפה ועשן – עשויות להיות חלק מההפרעות החושיות המקדימות את התקף המיגרנה. לדברי החוקרים התופעה נדירה, אך יש להכיר בה.
לכ -30 אחוז מהאנשים הסובלים ממיגרנות חוזרות יש הפרעות חושיות זמן קצר לפני שכאב הראש שלהם מכה. הפרעות אלה - המכונות אאורה - בדרך כלל קשורות לראייה - כמו ראיית הבזקי אור או נקודות של עיוורון בשדה הראייה. ההפרעות יכולות לכלול גם בעיות כמו תחושות עקצוץ או חוסר תחושה, וקושי בדיבור או בהבנת השפה.
הפרעות בחוש הריח - המכונות הזיות ריח - לא הוכרו כחלק מהאאורה. כך למשל, הן לא מופיעות כסימפטום של אאורה בקריטריונים הבינלאומיים, בהם משתמשים רופאים כדי לאבחן מיגרנה.
החוקרים מבית הספר לרופאה Albert Einstein שביצעו את המחקר החדש, מאמינים כי הסיבות לכך הן שבדרך כלל לא מתקבלים דיווחים על הזיות ריח ושעד היום לא בוצעה סקירה של הספרות הרפואית בנושא.
החוקרים בחנו 25 מקרים בהם דווח על מטופלים עם מיגרנות והזיות ריח. בנוסף, הם בחנו נתונים מ- 2,100 מטופלים שהגיעו למרפאת כאבי הראש שלהם. הם מצאו כי 14 מהמטופלים - שמהווים קצת פחות מ- 0.7% - דיווחו על הזיות ריח. לדברי החוקרים, זה אומנם לא נפוץ, אבל קיים.
המיגרנה היא בעיה שכיחה באוכלוסיה, כאשר הנתונים מראים ש-18% מהנשים ו-6% מהגברים יסבלו מהתקפי מיגרנה במהלך חייהם. לכן, למרות שהזיות ריח כחלק מהאאורה אינן שכיחות, עדיין עשוי להיות מספר גדול מאוד של אנשים שחווים אותן. בנוסף, ייתכן שחלק מהאנשים שסובלים מהזיות ריח לא יודעים שזה המצב. לדברי החוקרים, ייתכן שחלקם מאמינים כי הריח מגיע ממקור אמיתי.
מה הם מריחים?
לרוב, הריחות שמקדימים את המיגרנות אינם נעימים. החוקרים הסבירו לסוכנות הידיעות רויטרס כי הריח הנפוץ ביותר היה של שריפה או עשן. חלק מהסובלים ממיגרנות תיארו ריח כללי של בערה, בעוד שאחרים סיפרו שהריחו עשן סיגרים, עץ נשרף ואפילו פופקורן נשרף.
לאחר ריחות אלה, הריחות הנפוצים ביותר היו ריחות ריקבון כמו זבל או ביוב. חלק קטן מהאנשים דיווחו על ריחות נעימים, בהם ניחוח תפוז וקפה.
הזיית הריח הטיפוסית נמשכה בין 5 דקות לשעה והיא החלה זמן קצר לפני שכאב הראש פרץ, או יחד עמו.
Cephalalgia, online September 23, 2011
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה