כאב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מדיטציה עשויה לקצר מיגרנות ב-3 שעות
מחקר קטן מצא כי מדיטציית מיינדפולנס (מודעות קשובה) עשויה להקל על הסובלים ממיגרנות
מדיטציה המכוונת להפחתת מתחים עשויה להקל על הסובלים ממיגרנות. כך מצאו חוקרים מהמרכז הרפואי Wake Forest Baptist Medical Center.
לחץ הוא טריגר מוכר לכאבי ראש ומדיטציה מוכרת כאמצעי להפחתת לחצים. המחקר החדש שממצאיו פורסמו בכתב העת המדעי Headache, בחן את השפעותיה של תכנית מדיטציה ויוגה סטנדרטית המכונה MBSR - הפחתת מתחים באמצעות מודעות קשובה (מיינדפולנס), במבוגרים הסובלים ממיגרנות.
19 מבוגרים הסובלים ממיגרנות חולקו לשתי קבוצות: 10 משתתפים החלו לתרגל את המדיטציה והאחרים קיבלו טיפול סטנדרטי.
המשתתפים בקבוצת המדיטציה השתתפו ב-8 שיעורים שבועיים ללמוד את הטכניקות של המדיטציה וקיבלו הוראות לתרגל את המדיטציה בעצמם במשך לפחות 45 דקות בחמישה ימים נוספים בשבוע.
לאורך כל תקופת המחקר המשתתפים מילאו יומן כאבי ראש בו תיעדו את תדירות, חומרת ומשך המיגרנות מהם סבלו. בתחילת המחקר ובסיומו הנחקרים עברו בדיקות שהעריכו מוגבלות, יעילות עצמית ומודעות קשובה.
החוקרים מצאו כי המשתתפים שתרגלו יוגה נטו לסבול מפחות כאבי ראש – בממוצע פחות 1.4 כאבי ראש בחודש – וכאבי הראש שלהם נטו להיות פחות חמורים. יש לציין כי ממצאים אלה לא היו מובהקים מבחינה סטטיסטית, כנראה בגלל המדגם הקטן.
ניתוח הנתונים העלה גם שכאבי הראש שצצו היו קצרים יותר ב-3 שעות בממוצע לאפיזודה של מיגרנה ופחות מגבילים בקרב המשתתפים שתרגלו מדיטציה.
עוד נמצא כי במשתתפים שתרגלו מדיטציה הייתה עליה במודעות הקשובה וגם ביעילות עצמית – תחושה של שליטה אישית על המיגרנות. כצפוי, למדיטציה לא היו השפעות שליליות על המתרגלים והם הצליחו לדבוק בתרגול בקלות.
יש צורך במחקרים גדולים יותר שיאוששו כי מדיטציה אכן מקלה על הסובלים ממיגרנות. עם זאת, אין סיבה לחכות לתוצאות. מי שסובל ממיגרנות יכול לנסות את השיטה ולבחון כיצד היא משפיעה עליו. גם אם היא לא תוביל לשיפור במיגרנות, היא בטח לא תזיק והיא עשויה להיטיב עם הבריאות הגופנית והנפשית באופנים רבים אחרים.
בינואר השנה פורסמה בכתב העת JAMA Internal Medicine סקירת מחקרים שמצאה כי מדיטציה תודעתית עשויה לשמש כלי יעיל במלחמה בחרדה, דיכאון וכאב. הסקירה כללה 47 מחקרים קודמים שכללו יותר מ-3,500 משתתפים.
בכל המחקרים נחקרים עם מצב מסוים – כמו דיכאון או חרדה (לרוב לא חמורים), כאב כרוני ומחלות שונות – חולקו באופן רנדומאלי לקבוצה שהחלה לתרגל מדיטציה וקבוצה שביצעה פעילות אחרת.
לאחר שהחוקרים ניתחו את הנתונים הם מצאו עדויות ברמת איכות בינונית לשיפור קל בתסמיני חרדה באנשים שתרגלו מדיטציה תודעתית, בהשוואה לאלה שעסקו בפעילות אחרת. המדיטציה התודעתית נקשרה גם להפחתת כאב. בנוסף, החוקרים מצאו שיפור בתסמיני דיכאון בקרב אלה שתרגלו מדיטציה תודעתית. לדברי החוקרים, מדובר בהשפעה דומה לזו שנמצאה במחקרים אחרים לתרופות נגד דיכאון.
The Journal of Head and Face Pain. doi: 10.1111/head.12420