מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

פרופ' אהוד גרוסמן
פרופ' אהוד גרוסמן
בוגר בית הספר לרפואה בתל-אביב. לשעבר מנהל מחלקה פנימית ד' והיחידה ליתר לחץ דם במרכז הרפואי ע"ש שיבא. לשעבר מנהל האגף הפנימי במרכז הרפואי ע"ש שיבא, פרופ' מן המנין ומופקד על קתדרה ליתר לחץ דם באוניברסיטת תל אביב. לשעבר דיקאן בית ספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב כיום נשיא אוניברסיטת אריאל
פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
כמונילחץ דםחדשותמדידות כפולות של לחץ הדם בבית מספיקות להערכת לחץ הדם והסיכון לנזק באברי מטרה

מדידות כפולות של לחץ הדם בבית מספיקות להערכת לחץ הדם והסיכון לנזק באברי מטרה

מדידות כפולות של לחץ הדם בבית בבוקר ובערב במשך 4 ימים מספיקות להערכת לחץ הדם והסיכון לנזק באברי מטרה.


מטרת המחקר היתה למצוא מהו לוח הזמנים האופטימלי למדידת לחץ הדם בבית בגישה קלינית.

464 משתתפים - קבוצה אחת ממדגם של אוכלוסייה בפינלנד ללא מחלות קרדיו-וסקולריות, ללא סוכרת מטופלת באינסולין וללא טיפול נגד יל"ד וקבוצה שנייה של חולים עם אבחנה חדשה של יל"ד ללא טיפול תרופתי.

 

המשתתפים מדדו בבית את לחץ הדם במשך 7 ימים (מדידות כפולות בבוקר ובערב), עברו בדיקת מוניטור לחץ דם 24 שעות אמבולטורי והערכה של נזק לאברי מטרה (אקו-לב ומיקרואלבומינוריה).

 

נבדקו מיתאמים בין המדידות בבית לבין הממצאים בניטור האמבולטורי ובין המדידות בבית לבין הנזק באברי מטרה.

 

ערכי לחץ הדם בבית ירדו במקצת בין היום הראשון לשביעי (מ -129.9/85.3 ממ"כ ל – 128.6/84.8 ממ"כ) כאשר המיתאם בין המדידות בבית לבין המדידות בניטור האמבולטורי לבין הנזק לאברי מטרה עלה עם העלייה במספר המדידות.

 

המיתאם הגבוה ביותר הושג ע"י השימוש בממוצע 28 המדידות בבית, למרות שלא נמצאה עלייה משמעותית במיתאם לאחר היום הרביעי. לא נמצא שינוי במיתאמים גם אם התעלמו מהמדידות ביום הראשון.

 

מיתאם טוב נמצא בין המדידות בבוקר ובערב לבין הימצאות של מיקרואלבומינוריה. ממוצע כל המדידות הראשונות היה גבוה בצורה מובהקת ב – 2.3/1.2 ממ"כ מממוצע המדידות השניות אבל התעלמות מהמדידות הראשונות לא שיפר את המיתאמים. התוצאות היו דומות הן בחולי יל"ד והן בנורמוטנסיביים.

 

מסקנת החוקרים היתה שמדידות כפולות במשך 4 ימים מספיקות להעריך את לחץ הדם ואת הסיכון לפגיעה באברי מטרה ואין לבטל את מדידות היום הראשון.

Johansson JK, Niiranen TJ, Puukka PJ, et al. Optimal schedule for home blood pressure monitoring based on a clinical approach. J Hypertens. 2010;28:259-64.

הנחיות החברה האירופית ליל"ד והחברה הקרדיולוגית האמריקאית שפורסמו בשנת 2009 (Lancet 2009;373:876–878.) ממליצות על מדידות ביתיות כפולות בבוקר ובערב לפחות במשך 3 ימים (עדיף 7 ימים) לפני הביקור אצל הרופא ולבצע ממוצע של כל המדידות בהשמטת אלו של היום הראשון.

 

למחקר הנוכחי יש שני יתרונות על המחקרים הקודמים בשטח זה. האחד, ביצוע המדידות בשתי אוכלוסיות עם וללא יל"ד, ללא מחלות כרוניות אחרות וללא טיפול נגד יל"ד והשני, ביצוע מיתאם עם נזק לאברי מטרה. לפי מסקנתם ניתן גם לכלול את מדידות היום הראשון מבלי שהדבר יפגע באמינות התוצאות.

 

במאמר המערכת של Stergiu ו – Parati הם מציינים שהדבר החשוב ביותר הוא להשתמש במכשירים שעברו תיקוף, עם שרוולים מתאימים והצורך לבצע לפחות 12 מדידות אבל עדיף 28 במשך 7 ימים.

 

המדידות ביום הראשון הן תמיד גבוהות ובלתי יציבות עם ערך פרוגנוסטי נמוך ולכן יש להשמיטם בעיקר אם מספר המדידות בהמשך הוא נמוך.

 

מתוך אתר החברה הישראלית ליתר לחץ דם

http://www.ish.org.il/feb2010p.asp