טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מדוע בטרשת נפוצה זה לא עובד?
חוקרים גילו מדוע תרופה שנמצאה יעילה לטיפול במחלות אוטואימוניות רבות אינה יעילה לאנשים עם טרשת נפוצה
תרופות ממשפחת Tumor necrosis factor (TNF) blocker, כבר נמצאות בשימוש לטיפול במחלות אוטואימוניות כמו דלקת מפרקים שגרונית וקרוהן, אך כשניתנות לאנשים עם טרשת נפוצה, לא רק שאינן יעילות, הן אף עלולות להחמיר את הסימפטומים. מחקר חדש שפורסם בכתב העת Nature בדק מדוע.
המחקר התבסס על מחקרים קודמים שהראו כי הגנים יכולים להשפיע על הדרך בה אנשים יגיבו לטיפולים מסויימים.
צוות חוקרים מאוניברסיטת אוקספורד גילו מה קורה בתוך התאים כאשר לאדם יש שונות ספציפית בגן הנקרא - ‘TNFRSF1A’. השונות הספיציפית בגן נמצאה קשורה לטרשת נפוצה כבר במחקר קודם.
הגן 'TNFRSF1A’ מייצר את הקוד באמצעותו הגוף מכין את החלבון TNFR1, תפקידו של חלבון זה לווסת את המערכת החיסונית בגוף. כאשר לאדם יש שינוי ספציפי באותו הגן (שינוי הקשור לטרשת נפוצה), החלבון TNFR1 מתנהג אחרת, או שנחסם מלמלא את תפקידו בוויסות מערכת החיסון.
החוקרים מצאו כי התרופה TNF blocker מחקה את השינוי הספציפי בגן שנמצא קשור לטרשת נפוצה. תגלית זו מסבירה מדוע כאשר נוסתה התרופה בניסוי קליני בו נבדקו אנשים עם טרשת נפוצה מסוג התקפי-הפוגתי, אי שם בסוף שנות ה- 90, נצפתה החמרה של סימפטומים הקשורים לטרשת נפוצה.
ישנם גנים רבים שנמצאו כקשורים לטרשת נפוצה, אך עדיין רק מעט ידוע על הדרך בה משפיע כל גן וגן על המחלה. מחקר זה מצביע על חשיבות הבנת ההשפעה הגנטית וההשלכות שלה על תגובת האדם לתרופות השונות. מחקרים כאלו ודומים יעזרו לכך שבעתיד הפרופיל הגנטי יביא להתאמת התרופה האופטימאלית לאנשים עם טרשת נפוצה.