דיכאון וחרדה
מנהלי קהילה
מדוכאת בהיריון? התינוק מושפע
מחקר: לתינוקות שנולדו לאמהות מדוכאות רמה גבוהה יותר של הורמונים הקשורים ללחץ
מחקר חדש שנערך באוניברסיטת מישיגן מצא כי בקרב תינוקות שנולדו לאמהות שהיו מדוכאות בהיריון, רמות גבוהות יותר של הורמונים הקשורים ללחץ וטונוס שרירים מופחת, בהשוואה לתינוקות שנולדו לאמהות שלא היו בדיכאון. לפי המחקר, קוקטייל ההורמונים בגופה של האם המדוכאת, משפיע על התפתחות העובר שהיא נושאת בבטנה.
המחקר בדק את הקשר בין דיכאון של האם בהיריון לבין התפתחות המערכת הנוירואנדוקרינית של התינוק, מערכת השולטת על תגובת הגוף ללחץ כמו גם על מצב הרוח והרגשות.
המחקר נערך על 154 נשים הרות בנות 20 ומעלה שלא סבלו מבעיות בריאות כרוניות ולא נטלו תרופות שהיו עלולות להשפיע על תוצאות המחקר. סימפטומי הדיכאון של האמהות הוערכו בשבוע ה- 28, 32 ו- 37 להיריון וגם בלידה. על-פי הסימפטומים הנשים סווגו ל- 3 קבוצות: דיכאון נמוך, בינוני או גבוה.
דגימות דם נלקחו מחבל הטבור של התינוק בלידה, על מנת למדוד את רמות ההורמונים קורטיזול ו- ACTH - ההורמון האדרנוקורטיקוטרופי. בגיל שבועיים התינוקות עברו הערכה נוירו-התנהגותית שבדקה דברים כמו תגובה לגירויים, יכולות מוטוריות ותגובות ללחץ.
התוצאות שפורסמו בכתב העת Infant Behaviour and Development הראו כי בקרב תינוקות שנולדו לאמהות מדוכאות היו רמות גבוהות של ההורמון ACTH, הורמון שגורם לבלוטת יותרת הכליה לייצר את הורמון הלחץ קורטיזול. יחד עם זאת, רמות ההורמון קורטיזול עצמו, היו דומות בקרב הילדים למרות הרמות השונות של דיכאון אצל אמהותיהן, לדברי החוקרים כנראה שהסיבה לכך היא רמות הלחץ הגבוהות הקשורות בלידה עצמה.
לדברי החוקרים, קיימות שתי אפשרויות: או שהתינוקות יותר רגישים ללחץ ומגיבים ללחץ בעוצמה רבה יותר או שהם פחות מסוגלים לכבות את תגובת הלחץ שלהם.
עוד נמצא במחקר כי בגיל שבועיים, התינוקות של האמהות שסבלו מדיכאון היו בעלי טונוס שרירים (מתח שרירים) מופחת בהשוואה לאלה שנולדו לאמהות שלא היו מדוכאות. יחד עם זאת, נמצאו בקרבם סימנים טובים יותר לבגרות נוירולוגית.
החוקרים מסבירים כי קשה לומר אם ההבדלים האלו הם טובים או רעים ובאיזו מידה, או איזו השפעה יכולה להיות להם בטווח הארוך על התינוק.
בינתיים החוקרים המליצו כי אמהות שחוות סימפטומים של דיכאון במהלך ההיריון ישוחחו עם מטפל מכיוון שהדיכאון של האם עלול להשפיע על התפתחות התינוק.
Infant Behavior and Development, 2010; DOI:10.1016/j.infbeh.2010.07.002