מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותמגדירים מחדש את הטרשת הנפוצה

מגדירים מחדש את הטרשת הנפוצה

צוות מומחים מציע לשכלל את ההגדרות למהלכים השונים של מחלת הטרשת הנפוצה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית כרונית. אצל אנשים עם טרשת נפוצה תאי מערכת החיסון תוקפים את המיאלין - החומר המבודד ומגן על סיבי העצב במערכת העצבים המרכזית (המוח וחוט השדרה). משמעות האיבוד של החומר המבודד היא פגיעה ביכולת העצבים להעביר מידע. פגיעה זו מובילה לתסמינים שונים, בהתאם למיקום בו נגרם הנזק למיאלין.

 

ישנם מספר סוגים של טרשת נפוצה, אשר לפי ההגדרות הקיימות היום נבדלים זה מזה בין היתר בתדירות ההתקפים ובאופן התקדמות המחלה. קביעה מדויקת של המהלך הקליני של מחלת הטרשת הנפוצה חשובה להבנת המחלה, לניבוי המשך ההתקדמות שלה, לקביעת תוכנית טיפולית ועוד.

 

מהלכי הטרשת הנפוצה סווגו בשנת 1996 לארבעה סוגים. הסוג הראשון הוא התקפי-הפוגתי – מהלך מחלה המתאפיין בתקופות בהן ישנה התפרצות של הסימפטומים ואחריהן תקופה של רגיעה והיעלמות חלקית או מוחלטת של הסימפטומים. יתר הסוגים הם של טרשת נפוצה פרוגרסיבית – מהלך מחלה המאופיין בהחמרה קבועה של הסימפטומים במשך הזמן. מהלכי המחלה הפרוגרסיביים מתחלקים לפרוגרסיבי משני, פרוגרסיבי ראשוני ופרוגרסיבי התקפי.

 

בעוד שבזמנו האמינו כי ארבעת הגדרות אלו מכסות את כל ספקטרום סוגי הטרשת הנפוצה, כיום יש הבנה טובה הרבה יותר של המחלה וכלים משופרים לאבחון ומעקב - כמו MRI וכלי הדמיה נוספים, ניתוח סימנים ביולוגים בדם או נוזל חוט השדרה והתקדמות בתחום הנוירופיזיולוגיה - המאפשרים התייחסות מחודשת למהלכי מחלת הטרשת הנפוצה. לכן, צוות ועדה מייעצת בינלאומית, בראשה עמדו מומחים מבית החולים "הר סיני", ביקש להגדיר מחדש את המהלכים הקליניים של מחלת הטרשת הנפוצה. מסקנותיו והמלצותיו פורסמו בכתב העת המדעי Neurology.

 

צוות המומחים בחר לשמור על ההגדרות הבסיסיות הקיימות - מחלה התקפית או פרוגרסיבית - אך לחדד את ההבדלים בניהן והמעקב אחריהן.

 

כדי להעריך את פעילות המחלה הם ממליצים לבצע הערכה קלינית מלאה וסריקת MRI מדי שנה לפחות, בקרב אנשים שהוגדרו עם מהלך התקפי. לגבי המהלכים הפרוגרסיביים של טרשת נפוצה, ממליצים המומחים על הערכה קלינית מקיפה מדי שנה, אך לא היה קונצנזוס לגבי לתדירות סריקות ה-MRI המומלצת. הם ממליצים שהתקדמות המחלה במהלכים פרוגרסיביים תבחן לפי השינוי שחל בבדיקה הקלינית לאורך שנה.

 

המומחים ממליצים שבבדיקות ובמעקבים אחר מהלך המחלה יתווסף להגדרות הקיימות התיאור "פעיל" או "לא-פעיל". לדוגמה, מטופל עם מהלך התקפי-הפוגתי, אשר סריקת ה-MRI הראתה כי יש לו נגעים חדשים עם האדרה (מה שמצביע על פגיעה במיאלין שנוצרה במהלך 6 השבועות האחרונים) יוגדר כהתקפי-הפוגתי פעיל. לעומת זאת, מטופל התקפי-הפוגתי אשר במהלך השנה האחרונה לא חווה התקפים וסריקת ה-MRI שלו לא מראה נגעים חדשים, יוגדר כהתקפי-הפוגתי לא פעיל.

 

המלצה נוספת היא לכלול בסוגי המהלכים של טרשת נפוצה את ההגדרה אירועי קליני בודד (CIS – Clinically Isolated Syndrome), שלא הייתה התייחסות אליה בתיאור מהלכי המחלה משנת 1996. כיום מכירים באירוע קליני בודד כאירוע דה-מיאלנטיבי ראשון אשר יכול להתפתח בעתיד לטרשת נפוצה. 

 

לעומת זאת, אירוע רדיולוגי בודד (RIS - Radiologically isolated syndrome). – מצב בו אדם עבר סריקת הדמיה שהצביעה על פגיעה במיאלין, אך לא סבל מתסמינים או ממצאים נוירולוגים המצביעים על מחלת הטרשת הנפוצה – לא צריך להיכלל כסוג נפרד במהלכי המחלה של טרשת נפוצה.

 

צוות המומחים מאמין שההגדרות החדשות ישפיעו על שיפור ניבוי התקדמות המחלה, על קבלת ההחלטות הטיפוליות ועל ביצועם המדויק של מחקרים קליניים. יש לציין כי זוהי הצעה המפורסמת לראשונה ויש לראות כיצד תתקבל בקרב קהילת החוקרים והמטפלים במחלת הטרשת הנפוצה.

 


Neurology® 2014;83:1–9