מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מאבחנים את הילד- מטפלים בהורה
מחקר: איתור גורמי סיכון למחלות לב בילדים מסייע לאתר הורים בעלי כולסטרול גבוה ולטפל בהם
מחלות תורשתיות בקרב ההורים מובילות לא אחת לגילוי מוקדם וטיפול מונע בקרב הילדים. מחקר חדש שנערך בבית החולים רמב"ם מראה שהנתיב הזה הוא דו-כיווני: אבחון הילדים, מוביל למניעת התקפי לב בקרב ההורים.
ידוע שילדים להורים שפיתחו מחלות לב לפני גיל 55, נמצאים בסיכון של פי 2-4 להופעת מחלות לב וכלי דם בבגרותם. גם מחלות שונות המתפתחות כבר בגיל צעיר כמו טרשת עורקים וסינדרום מטבולי (מקבץ של מצבים בריאותיים כמו השמנה, סוכרת, כבד שומני, שומנים בדם ויתר לחץ דם), מעמידות את הילדים בסיכון משמעותי ביותר להתפתחות בעיות לב וכלי דם בהמשך חייהם.
בשנים האחרונות, הולכת ומתבססת התפיסה כי יש לטפל בגורמי סיכון שמובילים למחלות לב וכלי דם כבר בגיל צעיר. מחקרים שונים הוכיחו כי התערבות מוקדמת היא קריטית ויכולה לתקן או להפחית את הסיכון בצורה ניכרת.
מנתונים שנאספו ממרפאה ברמב"ם, המאתרת ומטפלת בילדים שנמצאים בסיכון בכדי למנוע את התפתחותן של מחלות לב וכלי דם, עלתה תופעה הנקראת Reverse Cholesterol Screening או בתרגום חופשי-"סקירת כולסטרול הפוכה".
בקרב הילדים המטופלים במרפאה, ישנם כאלה שהגיעו לטיפול בעקבות סממנים הקשורים בבריאותם הפיזית כמו השמנת יתר או כאבים בחזה, ללא קשר להיסטוריה משפחתית של מחלות לב וכלי דם או כולסטרול גבוה. בקרב חלק מהילדים נמצאו רמות כולסטרול גבוהות בבדיקות, מה שלעלול להיגרם ממקור התורשתי. מאחר והוריהם של הילדים הללו לא היו בעלי רקע של התקפי לב וכולסטרול גבוה, נבדקו גם ההורים ונמצאה אצלם רמת כולסטרול גבוהה בדם, מבלי שהם ידעו על כך. מצב זה התרחש בקרב 10-15% מהילדים שנמצאים במעקב במרפאה.
"התופעה הזו מאוד מעניינת", אומר ד"ר גל נוימן, רופא במחלקת ילדים א' ברמב"ם ומרכז פעילות המרפאה "הילדים מגיעים למרפאה כיוון שההורים מודעים לבעיות הבריאותיות שהילדים עלולים לפתח, בעיקר עקב השמנה. דרך הבדיקות שאנו מבצעים לילדים, אנחנו לעיתים מקבלים רמזים לגבי המחלות שיש להורים, ולמעשה מיידעים אותם לראשונה שהם נמצאים בסיכון".