טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
לשזף את הגנים
מחקר חדש מצא כי למעלה מ- 200 גנים מושפעים מויטמין D
מחקרים בתקופה האחרונה הראו והדגימו פעמים רבות כי חסר בויטמין D יכול להגביר את הסבירות למגוון רחב של מחלות, בניהן הטרשת הנפוצה. כעת החוקרים מיפו את הנקודות בהן הויטמין מתקשר עם ה- DNA שלנו – וזיהו למעלה מ- 200 גנים שמושפעים ממנו באופן ישיר. התוצאות פורסמו בכתב העת המדעי Genome Research.
מוערך כי לביליון אנשים ברחבי העולם יש מחסור בויטמין D. משוער כי המחסור בויטמין D נובע מחשיפה מועטה לשמש ובכמה מקרים בשל תזונה לקויה. המחסור ידוע מזה זמן רב כגורם סיכון לרככת (rickets) ובתקופה האחרונה גוברות העדויות לכך שהמחסור בויטמין D מהווה גורם סיכון גם למחלות אוטואימוניות כמו טרשת נפוצה, דלקת מפרקים שגרונית, סכרת מסוג 1 וגם סוגים מסוימים של סרטן ואפילו דמנציה.
החוקרים מאוניברסיטת אוקספורד השתמשו בטכנולוגיה חדישה המנתחת את ה- DNA ומצליחה ליצור מפה של קולטני (רצפטורים) ויטמין D לאורך הגנום. הקולטנים של ויטמין D הם חלבונים המופעלים ע"י ויטמין D, אשר מתחברים אל ה- DNA וכך משפיעים על אילו חלבונים יווצרו מהקוד הגנטי שלנו.
החוקרים מצאו 2,776 אזורי התקשרות המיועדים לקולטנים של ויטמין D לאורך הגנום. היו ריכוזים לא רגילים ליד מספר גנים הידועים כקשורים למחלות אוטואימוניות כמו טרשת נפוצה. הם גם הראו כי לויטמין D יש השפעה ניכרת על 229 גנים ובניהם ה- IRF8, אשר נמצא כקשור למחלת הטרשת הנפוצה במחקרים קודמים.
פרופ' ג'ורג' אברס, מהמדענים הבכירים של המחקר טען כי המחקר תומך בכל הפרשנויות וההשערות שהועלו לגבי תפקידו של הויטמין D וחשיבותו. הויטמין D הוא בין הגורמים החשובים ביותר שהתגלו כמשפיעים על הגנום בתקופה האחרונה.
מתוך ה- Medical News TODAY
תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.