מושתלים
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
לראשונה בעולם: כליה להשתלה הובלה במזל''ט
מטוס זעיר ללא טייס העביר איבר שהושתל בהצלחה בחולה והדגים כיצד ניתן לשפר באמצעות הטכנולוגיה את הגישה לאיברים להשתלה
"כל הדבר הזה מדהים. לפני שנים זה לא היה משהו שהיית חושב עליו" אומרת מושתלת כליה בת 44, שאחרי 8 שנים של טיפולי דיאליזה זכתה להשתלת כליה שהובלה על ידי מטוס זעיר ללא טייס (מזל"ט) לראשונה בעולם.
הניסוי המוצלח שערכו חוקרים מאוניברסיטת מרילנד מדגים את הפוטנציאל הגלום במזל"טים למשלוחי איברים - שבמקרים רבים יכולים להיות מהירים יותר, בטוחים יותר וזמינים יותר משיטות מסורתיות להעברת איברים להשתלה.
כדי להצליח במשימה החוקרים פיתחו מנגנון מתקדם לשימור וניטור איבר אנושי חי, מזל"ט משוכלל עם אמצעי גיבוי רבים כדי לוודא כי האיבר יגיעו ליעדו גם במקרה של כשלים טכניים ואמצעי תקשורת שמאפשרים תקשורת בין כל הצדדים המעורבים - בין אם בצד של התעופה בפיתוח או בצד של הרפואה.
לפני הטסת האיבר להשתלה ב-19 באפריל, החוקרים התאמנו על המשימה באמצעות העברת תמיסת מי מלח, מבחנות עם דם וחומרים נוספים, ובהמשך העברת כליה אנושית שאינה חיה ולא יכלה לשמש להשתלה.
בהודעה לעיתונות שפרסמו החוקרים, הם מסבירים כי הלוגיסטיקה של שינוע אברים היא פעמים רבות החלק המסובך ביותר בתהליך השתלת איברים, ומשך הזמן בו האיבר יכול להישאר חי ומתאים להשתלה מהווה נושא בעייתי מרכזי.
שיטות ההעברה הקיימות במקומות גדולים כמו ארה"ב כוללות טיסות שכר יקרות מאוד או הסתמכות על טיסות מסחריות רגילות – מה שלעיתים מסתיים בעיכובים שמובילים לפגיעה באיבר. שיטות העברה אלה גם לא מכסות אזורים רבים – למשל אזורים כפריים או רחוקים מאוד, מה שמגביל גם את תרומת האיברים וגם את השתלת האיברים באזורים אלה.
לפי הרשת המאוחדת לשיתוף איברים בארה"ב, בשנת 2018 בערך 1.5% מהאיברים להשתלה שנקצרו ממתים לא הגיעו ליעד המתוכנן שלהם ובכמעט 4% ממשלוחי האיברים היה עיכוב בלתי מצופה של שעתיים או יותר.