מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
לראשונה בישראל: סטנט מתכלה
סטנט חדש פותח עורקים סתומים ואז מתמוסס ונעלם מהגוף. הסטנט כבר הושתל בשישה חולים בבילינסון
מהפכה בתחום הצנתורים: לראשונה בישראל בוצעו צנתורי לב בטכנולוגיה מהפכנית של תומכנים (סטנטים) נמסים. התומכן החדש - ABSORB מוחדר בצנתור, פותח את החסימה בעורק הלב, תומך בעורק ומשחרר תרופה על מנת להבטיח שהעורק יישאר פתוח לאורך זמן. לאחר שנה העורק מבריא והתומכן פשוט מתחיל להתמוסס, עד שנעלם לחלוטין מהגוף. היתרון- פחות סיבוכים ושימור התכונות הטבעיות והגמישות של העורק.
טרשת עורקים בעורקי הלב הינה סיבת התחלואה והתמותה העיקרית בעולם המערבי. ההערכה הינה שכחצי מיליון אנשים בוגרים במדינת ישראל סובלים מטרשת עורקים. הטיפולים הנפוצים לטרשת עורקים הינם תרופות וצנתור או ניתוח מעקפים. בישראל נערכים כל שנה כ-40,000 צנתורי לב, כאשר במחצית מהמקרים הצנתור כרוך בהשתלת תומכן בעורקי הלב, שמסייע לפתוח את העורק ולשמור עליו פתוח. רוב הסטנטים גם משחררים תרופה שמסייעת לריפוי האזור.
במרבית המקרים, הסטנט מבצע את תפקידו וכעבור תקופה של שנה העורק מבריא. בשלב זה הסטנט כבר מיותר, אך אין דרך להוציאו מהגוף.
התומכן החדש עשוי מפולימר מיוחד, פרי עבודת פיתוח אינטנסיבית של מדענים בארה"ב שהתבצעה במהלך העשור האחרון. הסטנט תומך בעורק ומרפא אותו, כאשר החידוש הוא שכעבור שנה ממועד השתלתו, כשהוא כבר נהיה מיותר, הוא מתחיל להתפרק בהדרגה ולהתמוסס בדופן כלי הדם למרכיבים אורגניים. כעבור שנתיים מהצנתור לא נותר זכר לקיומו של התומכן בגוף האדם, למרות שהעורק אמור להישאר פתוח. כל זאת תוך שימור תכונותיו הטבעיות של כלי הדם.
"מדובר ללא ספק במהפכה טכנולוגית משמעותית בתחום צנתורי הלב" אומר פרופ' רן קורנובסקי, מנהל מכון צנתורי הלב במרכז הרפואי רבין, יו"ר חוג המצנתרים הישראלי באיגוד הקרדיולוגי ומי שאחראי על המחקר בישראל "ייעודם של התומכנים הנמסים הוא קודם כל לפתוח את החסימות בכלי הדם, אך לאחר שביצעו את תפקידם הם מתוכנתים להתפרק בגוף האדם ולהיעלם באופן עצמוני תוך כדי הליך התמוססות הדרגתי".
לטכנולוגיה זו חשיבות מרובה כיוון שבאמצעותה עשויים להימנע סיבוכים ארוכי טווח כתוצאה מנוכחות התומכן בגוף כמו היווצרות קרישי דם וחסימות חוזרות. בנוסף, בניגוד לתומכן הרגיל, התומכן הנמס מאפשר שימור מלא של התכונות הטבעיות והגמישות של העורק. "כעבור שנה עד מקסימום שנתיים לאחר הטיפול, אנו מצפים שהעורק יחזור לתפקד ולהגיב לגירויים פיזיולוגים באופן נורמאלי ללא תותב מתכתי הכלוא בתוכו" מוסיף פרופ' קורנובסקי.
אם המחקר יסתיים בהצלחה, הטכנולוגיה עשויה להחליף בבוא היום ובחלק מהמקרים את השימוש בסטנטים הקיימים שנשארים בגוף האדם לכל החיים.
הטכנולוגיה מיוצרת על ידי החברה האמריקאית ABBOTT VASCULAR והיא נמצאת בשלבי מחקר מתקדמים במספר מרכזים קרדיולוגים מובילים ברחבי העולם ובבית החולים בילינסון בו טופלו עד כה שישה חולים שסבלו מחסימות חמורות בכלי הדם הכליליים. מדובר בהשתלות ראשונות מסוגן שבוצעו בישראל.
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה