מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
שרון לוטן פסיכולוגית
שרון לוטן פסיכולוגית
פסיכולוגית רפואית מומחית. בעלת ניסיון רב בעבודה עם מבוגרים המתמודדים עם השמנה, לפני ואחרי ניתוח בריאטרי, במסגרת טיפול פרטני או קבוצתי. בנוסף מטפלת במבוגרים ובני נוער המתמודדים עם מצבים רפואיים שונים במטרה לקדם את בריאותם הגופנית ורווחתם הנפשית. עובדת במסגרת ציבורית ובקליניקה פרטית.
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
ד
ד"ר פזית שקד רוקחת קלינית מומחית
שלום. אני ד"ר פזית שקד, רוקחת קליניתמובילה ופורצת דרך בישראל, היחידה בעלת תעודה מארה"ב של מומחית בטיפול תרופתי בקהילה. מאחוריי 23 שנות ניסיון שבהן הבאתי אלפי מטופלים בארה"ב ובישראל לאיזון תרופתי ובריאותי. צמצום תרופות מיותרות, איזון מחלות דרך תזונה ומניעת תופעות לוואי מתרופות הם נר לרגליי. במהלך שנות עבודתי התמקצעתי בנושא הטיפול בסוכרת וכיום אני משלבת הדרכה וליווי תזונתי יחד עם טיוב הטיפול בתרופות. בעבודה שלי משולבים יחס אישי חם, עוטף ומתחשב למטופלים ומקצוענות בתפירת הטיפול התרופתי היעיל והבטוח ביותר תוך השגת שיתוף פעולה מיטבי של הרופאים איתם אני מתקשרת באופן אישי לגבי כל מטופל/ת. לאחר תואר ראשון ברוקחות באוניברסיטה העברית השלמתי תואר ד"ר ברוקחות קלינית באוניברסיטת דוקיין בפיטסבורג, פנסילבניה בארה"ב, סטאג' בבית חולים Albert Einstein Medical Center בפילדלפיה, פנסילבניה. שימשתי 8 שנים כמנהלת שירותי רוקחות קלינית בבית חולים St. Mary Medical Cente בפרברי פילדלפיה , 13 שנים כרוקחת קלינית ב"שרותי בריאות כללית" ומזה 12 שנים נותנת שירות פרטי בלבד במסגרת הקליניקות בתל אביב וחדרה
בתאל בר
בתאל בר
היי. שמי בתאל וזה האני מאמין שלי: אורח חיים בריא משלב ליווי מקצועי ואישי יחד עם תמיכה רגשית ומותאמת לנפש לאדם. מעל 10 שנים של עשייה מספקת כאחות כירורגית בבית חולים שעדיין נמשכת, ראיתי לא מעט מטופלים שנזקקו בדיוק לזה. אז החלטתי לתת להם את זה במסגרת בקליניקה שלי בה אני מלווה מטופלים סוכרתיים במקצועיות ורגישות מרבית, לשינוי המיוחל שלהם. במקביל, אני מתמחה במכון אדלר בלימודי קוצ'ינג בשאיפה לתת ערך מוסף למטופלים שלי כמאמנת אישית לאורח חיים בריא. מזמינה אתכם לעקוב אחריי ולהתייעץ בכל נושא שיעלה ובראש וראשונה, מאחלת לכולנו הגשמה עצמית ובריאות איתנה! שלכם, בתאל
כמוניסוכרת סוג-2חדשותמזל''טים יעבירו תרופות לחולים מבודדים

מזל''טים יעבירו תרופות לחולים מבודדים

בכנס החברה הבינלאומית לאנדוקרינולוגיה דווח על ניסוי ראשון מסוגו באירלנד להעברת אינסולין ומנת דם לבדיקת המוגלובין מסוכרר באמצעות מזל"ט לחולה מרוחק. השיטה שפותחה עשויה לשמש גם עבור חולים מבודדים בימי מגיפות כמו מגפת הקורונה


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בימים אלה, כשמגפת הקורונה משתוללת בעולם, וברבות מהמדינות הונחו התושבים להישאר בבתיהם – מודגש ביתר שאת הצורך במציאת פתרונות לאספקה שוטפת של תרופות וציוד רפואי לחולים כרוניים שמוגדרים גם כקבוצת סיכון להידבקות. מתברר כי גם מזל"טים – מטוסים זעירים ללא טייס שמשמשים בשנים האחרונות בעיקר למשימות ביטחון, צילום וריגול – עשויים לסייע במשימה בהצלחה.

 

השבוע מתפרסם לראשונה תיעוד רפואי של אספקת תרופות באמצעות מזל"ט למטופל סוכרתי מאירלנד שמתגורר בסביבה נידחת. בתיאור המקרה מדווח על טיסת מזל"ט שנערכה ב-13 בספטמבר האחרון (2019) מגאלווי – העיר השלישית בגודלה באירלנד לתושב איי אראן שממוקמים כ-20 ק"מ מחופה המערבי של המדינה.

 

בשנים האחרונות אירעו באירלנד סופות עזות ששיבשו את הנגישות לשירותים רפואיים באזורי כפר, לרבות סופת ההוריקן אופיליה בשנת 2017 וסופת החורף אמה בשנת 2018 ששיתקו אזורים נרחבים במדינה. על רקע סופות אלה, צוות החוקרים ביקש לבחון דרכים כיצד לסייע לתושבים שמתגוררים באזורים מרוחקים לקבל נגישות לטיפולים תרופתיים בעתות משבר.

 

בעוד שבעשורים האחרונים פותחו בעולם אמצעים טכנולוגיים למתן טיפול רפואי מרחוק – אמצעים שהוכנסו בשנים האחרונות לשימוש גם בישראל באמצעות טלרפואה – הרי שאספקת תרופות וציוד רפואי נדרש לחולים שמתגוררים ביישובים מרוחקים נותרה אתגר רפואי שדורש חשיבה יצירתית.

 

בפרויקט הנוכחי שכונה 'משימת המזל"ט לסוכרת' גויס מזל"ט לטיפול בתרחיש שכזה – לצורך העברה של מנות אינסולין וערכת גלוקגון המשמשת לטיפול חירום במצבי היפוגליקמיה קיצוניים. הפרויקט דווח השבוע בכנס החברה הבינלאומית לאנדוקרינולוגיה ENDO 2020, שאמור היה להיערך בימים אלה בסן פרנסיסקו ובעקבות מגפת הקורונה נערך באופן וירטואלי.

 

לצורך הטסת המזל"ט נדרשו החוקרים לצלוח אתגרים רבים: בין השאר נדרשו אישורי הטסה מרשויות התעופה של אירלנד והאיחוד האירופי. על פי הדיווח, המזל"ט הוטס בגובה רב, מעבר לגובה שמאפשר מבט מהקרקע (מעל ל-300 מטר מהקרקע), אך במרחב מפוקח ומבלי לסכן טיסות מסחריות שטסו מעליו. המזל"ט גמע מרחק של 43.3 ק"מ במשך 32 דקות, וזאת בהבדל מטיסות רגילות של מזל"טים בשימושים אזרחיים, שלרוב צולחות מרחקים קצרים של עד 10 ק"מ בלבד.

 

כמו כן, האינסולין שהוטס עבור המטופל יכול אמנם להימצא מחוץ למקרר במשך שעות, אך במידה וקופא או לחילופין נחשף לשמש וחום – הוא הופך ללא יעיל, מה שחייב לשמר את האינסולין בתיבה מיוחדת שהורכבה על המזל"ט ששמרה על תנאי טמפרטורה מבוקרים לאורך כל הטיסה. בנוסף, התיבה נסגרה בנעילה עם קוד אבטחה ייחודי – למקרה שהמזל"ט לא יגיע ליעדו וינחת במקום אחר, כדי למנוע מעוברי אורח חשיפה לתרופות שעשויה להיות מסוכנת, למשל עבור ילדים.

 

בנוסף, בטיסה חזרה הועמסה על המזל"ט בדיקת דם שסיפק מהמטופל כדי לאמוד את רמות הסוכר הממוצעות בדמו באמצעות בדיקת המוגלובין מסוכרר (HbA1c) – כדי לבחון האם הסוכרת אצלו מאוזנת דיה, וזאת כדי לפתח פרוטוקולים למעקב אחר האיזון הסוכרתי לתושבים מבודדים המתגוררים בסביבות מרוחקות.

 

לפרויקט חברו חוקרים מאירלנד ומאוניברסיטת ארקנסו בארה"ב. המזל"ט ששימש לניסוי הופעל באמצעות רשת סלולארית של הדור הרביעי (4G) סופק על ידי חברת Wingcopter ותופעל באמצעות חברת Skytango בשיתוף חברת התקשורת הבינלאומית וודאפון ובייעוץ חברות הפארמה נובו נורדיסק ו-Allcare Pharmacy. הפרויקט צפוי להתפרסם בקרוב במוסף מיוחד של כתב העת של החברה הבינלאומית לאנדוקרינולוגיה – Journal of the Endocrine Society.

 

המזל"טים בשירות הרפואה

 

העברת תרופות וציוד רפואי באמצעות מזל"טים עשויה לאפשר נגישות לטיפולים לחולים שנותרים מבודדים מסיבות שונות, בין השאר על רקע אסונות טבע שעלולים לפגוע בנגישות בחלקים מסוימים בעולם או כמו במגפת הקורונה הנוכחית – כשחולים כרוניים מוגדרים כקבוצת סיכון להידבקות בנגיף מחולל המחלה ומומלץ להם להישאר בבתיהם בבידוד.

 

בהודעה לעיתונות שהופצה לכלי תקשורת אמר החוקר הראשי, פרופ' דרק אוקיף, אנדוקרינולוג יועץ באוניברסיטה הלאומית של אירלנד בגאלווי כי "הודות למקרה, יש לנו כעת את הטכנולוגיה והפרוטוקולים לחלוקת תרופות וציוד לחולי סוכרת מרוחקים במקרה של אסון. זוהי אבן דרך בשיפור האפשרויות לטיפול רפואי". בשיחה עם כתבים ציינו החקרים כי "השימוש במזל"ט לאספקת תרופות ולשמירה על איזון ברמות הסוכר אצל סוכרתיים עשויה להוות טיפול מציל חיים, זאת מאחר ואינסולין הוא טיפול הכרחי עבור חולי סוכרת לשמירה על איזון ולמניעת סיבוכי סוכרת שעלולים להיות קטלניים, למשל מחלות לב וכלי דם, לרבות התקפי לב ושבץ מוחי. אנשים עם סוכרת סוג 1 עלולים לפתח התקף מסכן חיים של קטואצידוזיס לאחר יום אחד בלבד ללא אינסולין. "הפרוטוקול שפיתחנו מסייע לבחון את מצבם של מטופלים מרוחקים מסוג זה ולהעביר להם טיפולים שיוכלו להציל את חייהם בעת הצורך", אמרו החוקרים לכתבים.

 

בשנים האחרונות, עם השימוש הגובר במזל"טים, דהיינו כל טייס בלתי מאויישים ובלעז UAV (קיצור של Unmanned Aerial Vehicles) – מתרבים הדיווחים על שימושים בטכנולוגיה גם בעולם הרפואה, בין השאר למתן טיפול רפואי הכרחי ומציל חיים. כך למשל, ביבשת האפריקאית, מאז שנת 2016  מספקת חברת Zipline מוצרי דם באמצעות מזל"טים לחולים ברואנדה. עוד באפריקה, חברת Vayu Drones מספקת במדינת מדגסקר דגימות דם וצואה באמצעות מזל"טים למעבדה המרכזית לצורך בדיקות חיוניות. בארה"ב, החברות VillageReach ו-Matter Net פיתחו מזל"טים להטסה עצמאית של דגימות דם וציוד רפואי מישובים מרוחקים במדינת סיאטל.

 

כמו כן, חברת Hang חתמה על חוזה עם חברת Lung Biotechnology PBS האמריקאית לייצור כאלף יחידות ממזל"ט דגם 184 שפיתחה – הראשון מסוגו שמאפשר לשאת איבר אנושי, וזאת לצורך הטסת איברים להשתלה ברחבי ארה"ב במצבי חירום. לפני כשנה, באפריל 2019, אף דיווחו חוקרים אמריקאים ממרילנד כי לראשונה הושלם בהצלחה ניסוי של הטסת כליה להשתלה במזל"ט לחולה בת 44 שהייתה שמונה שנים בטיפולי דיאליזה. כיום, העברת איברים להשתלה בארה"ב נעשית בעיקר בטיסות שכר יקרות או נסמכת על טיסות מסחריות רגילות – מה שלעיתים מסתיים בעיכובים שמובילים לפגיעה באיבר.

 

דגם נוסף של מזל"ט לשימוש רפואי שפותח לראשונה – TU Delft Ambulance Drone – הוא מעין אמבולנס מזל"ט הכולל מערכות תקשורת מתקדמות ונושא דפיברילטורים להחייאת חולים שפיתחו דום לב. גם חברת גוגל רשמה פטנט על מזל"ט פרי פיתוחה שמסוגל לספק במהירות ציוד רפואי לאזורים מבודדים מוכי אסונות, לצד אפליקציה ייעודית שתאפשר לבחור את הציוד הרפואי שנדרש.

 

 

ENDO 2020 Virtual Conference, Emerging Technologies, Part 1