מושתלים
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
לראשונה: השתלת כליה מן החי מתורמת נשאית HIV
נשאית HIV מארה''ב תרמה את כלייתה לנשא HIV עם אי ספיקת כליות. תרומת איברים מתורמים חיים נשאי הנגיף תאפשר להפחית את מספר הממתינים להשתלה
המחסור באיברים להשתלה הוביל רופאים לבצע בשנים האחרונות השתלות איברים מתורמים מתים נשאי HIV, לחולים נשאי HIV. כעת האפשרויות מתרחבות אף יותר - מנתחים מבית החולים האוניברסיטאי ג'ונס הופקינס ביצעו לראשונה בעולם השתלה מתורמת כליה חיה עם HIV למטופל נשא הנגיף עם אי ספיקת כליות.
"דרך ההסתכלות הישנה על HIV, עם הסטיגמה, היא שאנשים עם HIV הם חולים, יש להם הרבה מחלות והם בדרך למות. כיום זה כלל לא המקרה. התרופות האנטי־רטרווירליות נהיו כל כך טובות ש-HIV כיום זה רק מצב, ואתה חי חיים מלאים ובריאים" מסביר פרופ' דורי שגב, כירורג מביה"ח ג'ונס הופקינס.
התורמת נינה מרטינז, בת 35, ביקשה להציל חיים ובמקביל להפחית את הסטיגמה סביב המחלה."זה משהו שיכולתי לעשות כדי להראות לאנשים שאני אותו דבר כמוהם... אנחנו כבר לא בשנת 1980, ואני חושבת שלעשות משהו כזה יעזור להוביל את התפיסות של אנשים למאה ה-21" אמרה מרטינז.
מרטינז נולדה פגה. היא סבלה מאנמיה ונזקקה לעירוי דם ואחת ממנות הדם שקיבלה הייתה נגועה ב-HIV. כשהייתה בת 8 שנים עברה בדיקות דם לקראת ניתוח עיניים ואז התגלה כי היא נשאית של הנגיף. מאז שהייתה בת שמונה מרטינז טופלה באופן הדוק והנגיף היה בשליטה.
מרטינז מספרת שחשבה על האפשרות לתרום את כלייתה הרבה בשנים האחרונות. לאחר שהחליטה לעשות כך, היא עברה בדיקות מקיפות במשך שמונה חודשים שהעידו על מצבה הבריאותי הטוב בכלל ועל תפקוד הכליות שלה בפרט. מרטינז והחולה שקיבל את כלייתה מתאוששים היטב מהניתוח.
באמצעות השתלות כליה שנתרמות על ידי נשאי HIV חיים, ניתן יהיה להפחית את רשימת הממתינים להשתלה. אך מעבר לכך, לדברי פרופ' שגב, הדברים שהרופאים לומדים בעת השתלת כליות מתורם נשא HIV לחולה כליות עם HIV גם מקדמים מציאת טיפול שירפא את המחלה.
נכון לינואר 2019, 1,123 ישראלים נכללים ברשימת ההמתנה להשתלות, 813 מתוכם ממתינים להשתלת כליות. לפי נתוני המרכז הלאומי להשתלות, נרשמת בשנים האחרונות עלייה בהשתלות כליה מתורמים חיים. בשנת 2018 בוצעו 231 השתלות כליה מתורמים חיים – נתון המעיד על עלייה קלה של 4% בהשוואה לשנת 2017. גם בשנת 2016 בוצעו 222 השתלות כליה מהחי - עלייה של 27% ביחס לשנת 2015. מתוך ההשתלות מתורמים חיים ב-2018, 125 מקרים היו של תורמים קרובי משפחה שתרמו כליה לקרוב עם אי ספיקת כליות ו-106 המוגדרים כתורמים אלטרואיסטים - בדומה למרטינז.