השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
לעלייה במשקל בהריון עלולות להיות השלכות
מחקר: עליה מוגזמת במשקל בהריון עשויה להעלות את הסיכון שהילד יהיה שמן בעתיד
המלחמה בהשמנת ילדים מתחילה ברחם: לנשים שעולות במשקל יתר על המידה במהלך ההיריון, יש סיכון גבוה יותר לילדים שיהיו בעלי עודף משקל או שמנים, כשיגיעו לגיל 12. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת PLOS Medicine.
חוקרים מבית החולים לילדים בוסטון בחנו נתונים של כ-42,000 נשים שעברו יותר מהריון אחד ו-91,000 ילדיהן. הם קישרו את התיעודים הרפואיים מהלידה ונתוני הגובה והמשקל שנלקחו מהתיקים הרפואיים בבית הספר כשהילדים הגיעו לגיל 12.
בשלב הבא הם ביצעו השוואות סטטיסטיות בין אחים. הסיבה לכך היא שהשוואת אחים מפחיתה את השפעתם של משתנים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות, כמו המטען הגנטי של הילדים, הסביבה בה גדלו, המצב הסוציו-אקונומי שלהם וכדומה.
בממוצע, אימהות השמינו כ-14 ק"ג בכל הריון. 40% מהילדים היו בעלי משקל עודף או שמנים כשהגיעו לגיל 12.
החישובים העלו כי לכל ק"ג שהנשים השמינו בהריון, ה-BMI (מדד מסת הגוף) של הילד היה גבוה יותר ב-0.022 כשהוא הגיע לגיל 12.
כאשר החוקרים לקחו בחשבון בחישוב הנתונים את ההבדלים במשקל הלידה של הילדים, הסיכון המוגבר להשמנה נותר משמעותי מבחינה סטטיסטית - עלייה של 0.0143 ב-BMI של הילד על כל ק"ג שהאם העלתה בהריון.
כמובן שעליה במשקל היא חלק מכל הריון תקין. הבעיה נוצרת כאשר עולים במשקל יתר על המידה. על פי הטבלאות של המכון לרפואה בארצות הברית, ההמלצה היא שנשים עם BMI תקין לפני ההיריון לא יעלו במשקל יותר מ- 16 ק"ג בהריון, נשים עם משקל עודף לא יותר מ- 11.5 ק"ג ונשים עם השמנת יתר מקסימום 9 ק"ג.
מחקר שפורסם בשנת 2010 מצא כי לנשים שהעלו את המשקל הרב ביותר בהריון היו ילדים פחות בריאים בגיל 9. בהשוואה לילדים לאימהות שהעלו את הכמות המומלצת של משקל בהריון, הילדים האלה שקלו יותר (בקילוגרם אחד בממוצע), היו בעלי מותניים רחבות יותר (שני סנטימטר בממוצע), יותר שומן גוף (קילוגרם אחד יותר בממוצע), רמות נמוכות יותר של "כולסטרול טוב", רמות גבוהות יותר ב-15% של מדדי דלקתיות, ולחץ דם סיסטולי גבוה יותר ב-1 מ"מ כספית.
כדי להבין את ההשפעות של השמנה בהריון על הילד נדרשים מחקרים נוספים, שייקחו בחשבון את השפעתם של גורמים נוספים כמו תזונת האם במהלך ההיריון.
PLoS Medicine, 2013, 10(10), e1001521
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט