מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
למישהו יש מתכון טוב לדגים?
לקראת ראש השנה: בואו להחליף מתכונים לדגים וללמוד על דגים ובריאות. וגם: ממה צריך להיזהר?
החריימה של דודה גילה לוקח בהליכה את הגפילטע של סבתא חיה? שתפו אותנו במתכוני הדגים הטובים ביותר לקראת ראש השנה.
בראש השנה כמעט על כל שולחן יהיו דגים. על פי נתוני משרד החקלאות וארגון מגדלי דגים, בחודש ממוצע צורך הישראלי כ- 900 גרם דגים, ואילו בחודש תשרי נוסקת הצריכה פי שניים ומגיעה ל- 1,800 גרם לנפש.
דגים מהווים מזון בריא מאוד מכיוון שהם מקור לחלבון איכותי אך דל קלוריות יחסית, ולרכיבים חיוניים אחרים כמו ברזל. אבל אחד היתרונות המרכזיים שלהם הוא יכולתם לסייע במניעת מחלות לב וכלי דם. לפי ההמלצות החדשות של האיגוד הקרדיולוגי בישראל יש לאכול 2-3 דגי ים שמנים בשבוע למניעת מחלות לב.
בקבוצה החדשה "דג לחג" בכמוני תוכלו לשתף במתכונים שונים לדגים כדי לוודא שיהיה לכולנו ראש השנה טעים ובריא. בקבוצה תוכלו למצוא גם טיפים ומידע הקשורים לדגים ובריאות.
עשינו לכם חשק לדגים? לפני שאתם מתחילים, יש מספר כללי בטיחות חשובים.
חיידק מסוכן
הסכנה העיקרית בעבודה עם דגים היא זיהום בחיידק הויבריו וולניפיקוס (Vibrio vulnificus). החיידק נמצא בעיקר בדגי מושט (אמנון), בורי ודניס. כשהדג מבושל החיידק לא שורד. מי שנמצא בסכנה הוא מי שנפצע מהקשקשים של הדג בעת ניקוי הדג שאינו מבושל או מי שסובל מפצע בעור ובא במגע עם הדג. החיידק עלול להיכנס לזרם הדם ולגרום לזיהומים קשים בעור וברקמה התת עורית שיכולים להתפשט במהירות ולגרום לשלפוחיות ונמקים, שללא טיפול מהיר עלולים להסתיים גם בקטיעת איברים או אלח דם. בקרב אנשים הסובלים מבעיות במערכת החיסון כגון קשישים או חולים שעברו השתלות או כימותרפיה החיידק עלול לגרום אף למוות.
על מנת להימנע מהזיהום יש:
1. לקנות דגים רק במקומות מורשים (בעלי רישיון עסק).
2. לוודא כי הדגים המוצגים בויטרינת הקירור מוחזקים על שבבי קרח בטמפרטורה של c 4° - .
3. אין לקנות דגים ישירות מבריכות דגים או מדוכנים פתוחים בהם לא נשמרים תנאי קירור נאותים.
4. יש להימנע ממגע ישיר עם הדגים החיים או הטריים.
5. אין לקנות דגים חיים או מצוננים שלמים. יש להקפיד לקנות רק את הדגים שנוקו מסנפירים, קשקשים וזימים. מומלץ לבקש ממוכר הדגים שינקה ויפרוס את הדג.
6. לחולים במחלות כרוניות, ו/או בעלי מערכת חיסון מוחלשת ו/ או פצעים פתוחים בידיים - מומלץ להימנע מכל מגע עם הדגים.
דג מקולקל
שימו לב - כשדג טרי מתקלקל זה מתבטא בעין חלבית ובכך שהוא נהיה רך. הקלקול של דג קפוא אינו מתבטא בריקבון אלא ביצירת רעלנים. לא ניתן לראות זאת ולכן חשוב לבדוק את תאריך התפוגה.
נזהרים בהיריון
דגים הם רכיב חשוב בתפריט של אישה הרה, בין היתר מכיוון שהם מכילים כמויות גדולות של אומגה 3, שהוכח כתורם להתפתחות העובר. אבל יש דגים שעלולים להיות מסוכנים בהיריון.
דגים המוגשים נא (רייר) יכולים להיות מסוכנים לנשים הרות. משרד הבריאות ממליץ גם להימנע מדגים מעושנים ומשומרים שלא עברו תהליך בישול כגון לקס, סלומון מעושן, הרינג, לקרדה, וממרחי דגים בשמנת או מיונית.
זיהומים אינם הבעיה היחידה. משרד הבריאות ממליץ לנשים הרות להימנע מאכילת דגים גדולים מסוג מקרל, דג חרג, כריש, סטייק טונה, טונה לבנה וטונה אלבקור. הסכנה היא מצבורי כספית שעלולים להיות בדגים, שמקורם בזיהומים בים. ככל שהדג גדול יותר כך מצטברת בגופו יותר כספית, וזו עלולה לגרום לנזק התפתחותי לעובר.
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה
eitan
גם במסעדות יוצא קשה,
נכון להכניס שלמון עם ירקות,בצל וכו הכל עטוף בנייר כסף,
מכניסים לתנור יוצא רך וטעים