נשימה
מנהלי קהילה

למי האובך מסוכן ולמה – ומה ניתן לעשות?
איך אובך משפיע על מחלות כרוניות של דרכי הנשימה? וכיצד ניתן להקל על החולים?

האקלים המשובש הוא כבר תופעה שרובנו מכירים ומשבר האקלים כבר הפך למושג שגור. גלי חום, אובך כבד וזיהום אוויר ניכרים הפכו לחלק בלתי נפרד מעונות המעבר שלנו. פחות משנה אם אנחנו כבר בקיץ או באביב שהפציע באחת מתוך מכת קור לה זכינו. בפועל, השפעת האובך ניכרת ולא פשוט להתמודד איתו, במיוחד עבור חולי ריאות אשר עבורם ימים אלה מהווים סכנה ממשית לבריאותם.
מהו אובך ולמה הוא מסוכן?
אובך הוא תופעה המאופיינת בשכבות של חלקיקים מיקרוסקופיים – חול, אבק ולעיתים אפילו פלסטיק – שמגיעים ממדבריות מרוחקות. החלקיקים הללו מועברים באמצעות הרוחות, וכאשר הם נישאים באוויר ובערפיח, הם יכולים להיכנס לריאות ולגרום למגוון בעיות בריאותיות.
השפעת האובך על חולי אסתמה ו-COPD
מחקרים מראים קשר ישיר בין זיהום אוויר לבין החמרת מצבים של מחלות ריאה כרוניות, כמו אסתמה ו-COPD – מחלת ריאות חסימתית כרונית. זיהום אויר לא רק מפריע לנשימה, אלא אף יכול לגרום להתלקחויות חריפות. חולי אסתמה, למשל, עלולים להיתקל בהחמרות משמעותיות במצבם בעקבות חשיפה לחלקיקים באוויר. התקפי אסתמה יכולים להיגרם כתוצאה מחשיפה לחומרים אלרגניים שמצויים באובך, מה שמוביל לקשיים נשימתיים, לחץ בחזה ולעיתים אף הצורך באשפוז.
כמות גבוהה של אובך בשמיים לא רק מגדילה את רמות הזיהום, אלא גם גורמת לירידה באיכות האוויר. חולי ריאות כרוניים - כמו חולי אסתמה, חולי COPD והסובלים מאלרגיות נשימתיות, נתקלים בקשיים גדולים יותר בשאיפת אוויר נקי, מה שגורם להחמרה ולמצבים כגון קוצר נשימה, שיעול, כאבים בחזה ותחושות מצוקה נוספות.
למי עוד מסוכן האובך ?
מעבר לחולים הכרוניים במחלות ריאה, יש אוכלוסיות מיוחדות שנמצאות בסיכון מוגבר בעת אירועי אובך וזיהום אויר כבד. ילדים, למשל, נושמים יותר אוויר ביחס למשקל גופם בהשוואה למבוגרים, מה שהופך אותם לפגיעים יותר לזיהום אוויר.
נשים בהריון חשופות אף הן לסיכונים נוספים, כאשר מחקרים מהשנים האחרונות מצביעים על קשר בין חשיפה לאובך כבד במהלך ההיריון לבין עלייה בסיכון ללידה מוקדמת, משקל לידה נמוך ואף התפתחות אסתמה אצל התינוק בעתיד.
גם קשישים, עקב מערכת חיסונית מוחלשת ונטייה למחלות כרוניות, חווים החמרה משמעותית במצבם הבריאותי בתקופות של אובך כבד.
מניעת התסמינים והקלה על החולים
בכמה כללים של התנהלות נוכל למזער את הנזק של פגיעת הזיהום ואתגר האובך.
ראשית, חשוב מאוד להימנע מחשיפה לאוויר מזוהם - ובמיוחד במהלך תקופות בהן תחזית האובך מציינת את עליית רמות הזיהום. בזמן האובך, מומלץ להישאר בבית, לסגור את החלונות ולהימנע מהימצאות במקומות פתוחים או צפופים. מעבר לכך, אם אתם חווים תסמינים של קוצר נשימה, שיעול או לחץ בחזה – יש לפנות לרופא בהקדם ולבצע אבחנה מדויקת.
בחולים עם מחלות ריאה חסימתיות כגון אסתמה וחסמת הריאות במקרים רבים נחוץ טיפול זה או אחר בהתאם לקביעה רפואית. קיים מגוון גדול של משאפים המכילים תרופות שונות: סטרואידים נשאפים ומרחיבי סימפונות משני סוגים. טיפול במשאפים מתקדמים כמו משאפים שמכיל שלושה חומרים פעילים שונים למרחיבי סימפונות ולטיפול בדלקת, כדי לשפר תועלת, היענות ונוחות הטיפול. היום לאור יותר ויותר מידע מחקרי, אנו יודעים שבמחלות נשימה מעורבת גם מחלת דרכי אויר קטנות וחשוב להתייחס גם לאזור זה בריאה כאשר מטפלים באסתמה או ב-COPD כדי לשפר את התסמינים של מחלות אלו. לא בכדי קיים משאף טריפל המכיל חלקיקי אקסטרהפיין, שהינם חלקיקים שיכולים להגיע לדרכי אויר קטנות, מה שמסייע להגיע לתוצאת טיפול טובות יותר ושליטה יעילה יותר במחלה תוך הפחתת התלקחויות ואשפוזים של החולים.
נוסף לכך, טיפולים ביולוגיים חדשים מציעים פתרונות מדויקים יותר לסובלים ממחלות אלרגיות ואסתמה, כשהמטרה, היא לא רק להקל על התסמינים, אלא למנוע את ההתלקחות הבאה.
אסטרטגיות לשיפור איכות האוויר בבית
בעידן המודרני ניתן לנקוט בצעדים פעילים לשיפור איכות האוויר בסביבה הביתית: מטהרי אוויר יכולים להפחית משמעותית את רמת החלקיקים המזיקים באוויר הביתי. חשוב להחליף את המסננים בתדירות המומלצת ולהשתמש במכשירים בחדרים בהם מבלים את מרבית הזמן. שמירה על לחות מאוזנת בבית עשויה גם היא לסייע בהפחתת גירויים בדרכי הנשימה. נוסף על כך, הימנעות משימוש בחומרי ניקוי וריח חזקים במהלך תקופות אובך יכולה למנוע החמרה נוספת בתסמינים הנשימתיים. ניטור רמות זיהום האוויר באמצעות אפליקציות ייעודיות מאפשר קבלת החלטות מושכלות לגבי זמני השהייה בחוץ ופעילות גופנית.
לא לזלזל בהשפעות מזג האויר
הקשר בין שינויי האקלים לבין השפעתם על מחלות ריאה הוא קשר משמעותי שאסור לזלזל בו. עלייה בזיהום האוויר, אובך כבד וגלי חום משפיעים ישירות על איכות החיים של חולי הריאות ומחמירים את מצבם הבריאותי. עם זאת, בעזרת טיפול מקצועי, מודעות ומניעת חשיפה לסביבה מזוהמת, ניתן לשמור על הבריאות, למנוע החמרות ולעבור את ימי האובך בקלות יחסית.
ד"ר דניאל סטרובין הוא מומחה למחלות ריאה ורפואה פנימית ומנהל מכון הריאות בבית החולים אסותא אשדוד
עדכון אחרון: אפריל 2025